FOLLOW US: facebook twitter

«Κλείδωσε» η Ηλεία για τον αγωγό East Med!

Ημερομηνία: 08-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
-Όλες οι χαράξεις περνούν από τον νομό, θετική η εισήγηση του δασαρχείου Πύργου

Στον διεθνή ενεργειακό χάρτη αναμένεται να μπει η Ηλεία, καθώς «κλείδωσε» η διέλευση του αγωγού East Med από την ορεινή ζώνη του νομού. Η «Πρωινή» αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιο της σύμπραξης εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για το χερσαίο τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την Ηλεία, τόσο στην κύρια χάραξη, όσο και στις εναλλακτικές διαδρομές.

Ο αγωγός μπαίνει στην Ηλεία από την περιοχή της ορεινής ζώνης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων (Αλιφείρα-Ανδρίτσαινα) και διασχίζει τα ορεινά τμήματα των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας για να μπει μετά στην Αχαΐα και να καταλήξει στη Λακκόπετρα. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, το σχέδιο του αγωγού, που έχει αποτυπωθεί και στην εφαρμογή google earth, εξετάστηκε από τις υπηρεσίες του δασαρχείου και ήδη έχει συνταχθεί η έκθεση θετικής εισήγησης.

«Η πρότασή μας είναι σαφέστατα θετική, διότι πρόκειται για ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας. Η παραχώρηση δασών και δασικών εκτάσεων προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Το κύριο τμήμα της χάραξης, αλλά και οι εναλλακτικές διαδρομές, εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Πύργου, βόρεια της συμβολής του Ερυμάνθου και του Αλφειού ποταμού, νότια της ΤΚ Άσπρων Σπιτιών. Από εκεί συνεχίζει βόρεια και διέρχεται από τη ζώνη Βασιλάκι-Βίλια-Κλαδέος-Χελιδόνι. Εκεί κάνει μια παράκαμψη και εξετάζεται αν θα πάει από Γούμερο ή από Ώλενα, συνεχίζει βόρεια στην περιοχή του πηνειακού Λάδωνα και εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αμαλιάδας, περνώντας ανατολικά του Φράγματος Πηνειού. Ο αγωγός συνεχίζει βόρεια μέχρι να βγει στη Λακκόπετρα της Αχαΐας για να περάσει στη στερεά Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Λάττας προσθέτοντας ότι δεν ζημιώνεται περιβαλλοντικά η περιοχή, αλλά αντίθετα αποκτά σημαντικά οφέλη από ένα τέτοιο έργο.

«Οι αγωγοί αυτοί είναι σύνηθες φαινόμενο παγκοσμίως καθότι περισσότερες είναι οι παροχές που προσφέρουν παρά η πιθανή ζημιά που μπορεί να επιφέρουν. Αυτοί οι αγωγοί είναι υπόγειοι, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον και μετά γίνεται πλήρης αποκατάσταση στο περιβάλλον. Δημιουργείται μια ζώνη εκατέρωθεν της τομής που είναι υπό του εδάφους, αλλά το κέρδος για την περιοχή είναι τεράστια. όταν περνάει ένας μεγάλος αγωγός από την Ηλεία, σίγουρα θα υπάρχουν και σημεία στα οποία θα μπορούσε να συνδεθεί ο νομός και να τροφοδοτείται ολόκληρη η Πελοπόννησος», τόνισε σημειώνοντας ότι πιθανόν δεν είναι τυχαία η διέλευση του αγωγού σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Μεγαλόπολη.

Έργο διεθνούς σημασίας

Ο διασυνδετήριος αγωγός Εast Med αποτελεί κολοσσιαίο εγχείρημα για τη χώρα, λόγω της τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής του σημασίας. Είναι ο αγωγός που ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και στοχεύει στην απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας. Ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεις προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως μέσω της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ως το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου και θα συνδεθεί με το έργο του αγωγού «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» προς την Ιταλία, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος