FOLLOW US: facebook twitter

Κλειδώνει η παράταση στις 120 δόσεις και οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση

Ημερομηνία: 25-09-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93339″ img_size=”full”][vc_column_text]Παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις: Παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φέρονται τελικώς να υποχώρησαν από τις αρχικές προβλέψεις τους (διέβλεπαν «τρύπα» 200 εκατ. – 1 δισ. ευρώ) αποδεχόμενες έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου, στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

Το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

Διπλάσιο αριθμό δόσεων: Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως φόρο κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Ελάχιστη μηνιαία δόση: Καθορίζεται ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια: Για οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα του οφειλέτη και όχι με το ύψος της περιουσίας. Έτσι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-10%. Δηλαδή οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν το μήνα περίπου 50-100 ευρώ. Σήμερα, τις 12 δόσεις μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε ακόμη και για βεβαιωμένες. Συμπληρώνει απλώς ένα ποσό «διαθέσιμου εισοδήματος» και ένα άλλο για προσδοκώμενες εισπράξεις στο μέλλον και εξασφαλίζει τον αριθμό των δόσεων που θέλει ανεξαρτήτως εισοδήματος, περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.

«Δεύτερη ευκαιρία». Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με την νέα πάγια ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων. Σε περίπτωση που χάσουν τη ρύθμιση δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: είτε να μην έχουν δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή να μην μπορούν να υπαχθούν ξανά στη ρύθμιση είτε να τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία αλλά να επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο προσαυξήσεων. Σήμερα, οι οφειλέτες που χάνουν την πάγια ρύθμιση έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν εκ νέου στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με τους ίδιους όρους.

Επιτόκιο: Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019. Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia