FOLLOW US: facebook twitter

«Κίτρινη» κάρτα για τις απευθείας αναθέσεις στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 02-09-2024 | Συντάκτης:

Οι συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την οποία απαιτούνται 28 προαπαιτούμενα.

Οι συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποίοι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την οποία απαιτούνται 28 προαπαιτούμενα.

Μάλιστα, από τις Βρυξέλλες ζητούν βελτιώσεις στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων, καθώς δεν κρύβεται η αδυναμία των απευθείας διαδικασιών. Η «Ναυτεμπορική» σημειώνει ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024, από τις 67.804 συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι 49.135 ή το 72%, διεκπεραιώθηκαν μέσω απευθείας αναθέσεων. Πρόκειται για ποσά ύψους 797 εκατ. ευρώ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μάλιστα τροποποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις, όπως επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς για για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο διά του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη. Όταν ρωτήθηκε σχετικά στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξε πως ο αριθμός των απευθείας αναθέσεων έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει θεσπίσει για την είσπραξη των χρημάτων τις πιο αυστηρές διαδικασίες.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot