FOLLOW US: facebook twitter

Σάντρα Κίντου: Η κρίση του κορονοϊού-Μια ευκαιρία για ρυθμίσεις οφειλών & Νέες χρηματοδοτήσεις

Ημερομηνία: 14-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4112″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ελλάδα είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού αμέσως μετά από μια 10ετή κρίση χρέους και μνημονίων. Τα περιοριστικά μέτρα και το κλείσιμο της αγοράς ενέχουν τον κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν το επόμενο διάστημα με αρκετούς κλάδους της οικονομίας να πλήττονται άμεσα και σημαντικά με αβέβαιο μέλλον.

Η προσωρινή άρση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ ήρθε ως επακόλουθο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης των κρατών-μελών και τους δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων. Έως σήμερα στη χώρα μας, στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που εφαρμόζονται περιλαμβάνονται: η απαγόρευση απολύσεων, η αναστολή πληρωμής φόρων-εισφορών, οι οικονομικές ενισχύσεις, οι επιδοτήσεις μισθοδοσίας και η μείωση ενοικίου.

Δυστυχώς η ορθή αξιολόγηση των παραπάνω μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας δεν δύναται να πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά την παρέλευση επαρκούς χρονικού διαστήματος και εφόσον δούμε στην πράξη την οικονομία να ανακάμπτει από αυτή τον πρωτοφανή υγειονομική κρίση με οικονομικές προεκτάσεις.

Παρόλα αυτά έχει ήδη γίνει ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με χρήσιμα εργαλεία όπως η παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων και η έγκριση δανείων κεφαλαίου κίνησης για τα οποία ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά καθώς πρόκειται για εργαλεία που πραγματικά μπορούν να αξιοποιηθούν και να επωφεληθούν από αυτά επιχειρήσεις και δανειολήπτες.

Προστασία Πρώτης Κατοικίας

Η υπαγωγή στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται έως 31/7/20. Πρόκειται για ένα εργαλείο ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με το οποίο δύναται να ρυθμιστούν και να αποπληρωθούν οφειλές αξιοποιώντας μια μακρά περίοδο αποπληρωμής 25 ετών, με χαμηλότοκο επιτόκιο (Euribor τριμήνου + 2%) και χωρίς να απαιτούνται ένδικα μέσα.

Πιο συγκεκριμένα ρυθμίζονται οφειλές φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών, έως 130.000€ ανά πιστωτή, από οποιαδήποτε αιτία υπό προϋποθέσεις και δεδομένου ότι έχει εγγραφεί για αυτές υποθήκη σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 250.000€ που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία με σκοπό την ανάκτηση της περιουσίας και την προστασία αυτής από καταδιωκτικά μέτρα. Στα πλεονεκτήματα της ρύθμισης εντάσσεται, η διαγραφή μέρους της οφειλής  καθώς και η επιδότηση του δημοσίου στην μηνιαία δόση 20%-50% για στεγαστικά/καταναλωτικά και σε 30% για επαγγελματικά δάνεια.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει νέο σχήμα επιδότησης δανειοληπτών το οποίο θα  “επιβραβεύει” τους συνεπείς δανειολήπτες εφόσον επλήγησαν από την πανδημία. Μη γνωρίζοντας την δεδομένη χρονική στιγμή τις προϋποθέσεις και τους όρους δέσμευσης του νέου πλαισίου που αναμένουμε από τον Αύγουστο και έπειτα, η προστασία της πρώτης κατοικίας παρέχει σημαντικά ευεργετήματα που δεν θα πρέπει απλά να περάσουν απαρατήρητα από τους δανειολήπτες.

Επιδότηση Τόκων Επιχειρηματικών Δανείων

Σε επίπεδο επιχειρήσεων συναντούμε την  επιδότηση τόκων του Β τριμήνου του 2020. Το μέτρο αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενήμερα δάνεια μέσω επιδότησης η οποία καλύπτει συμβατικούς τόκους και την εισφορά του Ν.128/75 των επιχειρηματικών δανείων τακτικής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης. Η προθεσμία υποβολή είναι έως 30/6/20 με τις επιχειρήσεις να δεσμεύονται ότι θα απασχολούν την 31/12/20 τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19/3/20, ενώ δεν εντάσσονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μέτρο δύναται να ενταχθούν και οι τόκοι Γ και Δ τριμήνου του 2020 με τους επιχειρηματίες να καλούνται να δράσουν και να μην επαφίονται στην οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας.

Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης – ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Μένοντας στο φάσμα των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις δύναται να λάβουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας αποσκοπεί στη χρηματοδότηση-ενίσχυση των οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Το ύψος του κεφαλαίου κίνησης ανέρχεται έως 500.000€ και έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ενώ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Η διάρκεια του δανείου ορίζεται σε 24-60 μήνες από την εκταμίευση, με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6-12 μήνες κατά την οποία καταβάλλονται μόνον οι τόκοι. Το επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη, επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ με βασική προϋπόθεση την διατήρηση των θέσεων εργασίας για 2 έτη. Δεν επιδοτείται η εισφορά Ν. 128/75 και τόκοι υπερημερίας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στην πρώτη φάση των αιτήσεων πραγματοποιήθηκαν 32.000 αιτήματα σε διάστημα λίγων ημερών, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 5,3 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πλατφόρμας ώστε να αξιολογηθούν τα αιτήματα από τις τράπεζες και η πλατφόρμα θα ανοίξει πάλι στις 20/5/20 ενώ παράλληλα εξετάζεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Σάντρα Κίντου

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΣ- Πτυχιούχος Παν/μίου Πατρών Msc IN FINANCE & MBA IN TOURISM

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αρχαίας Ήλιδας 2 – ΑΜΑΛΙΑΔΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot