FOLLOW US: facebook twitter

Κινητοποίηση σήμερα με παράδοση ψηφίσματος των ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών στην ΠΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 10-12-2021 | Συντάκτης:

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας κινητοποίησης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στην Ηλεία με απαίτηση την άμεση πληρωμή τους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ των τεσσάρων μηνών που τους οφείλουν, ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών του νομού κατευθύνθηκαν με τα σχολικά τους λεωφορεία στο διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας. Η ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Πύργου κ. Ιωάννα Πανταζοπούλου παρέδωσε το παρακάτω ψήφισμα στους γραμματείς της ΠΕ Ηλείας καθώς απουσίαζε εκτός νομού ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Β. Γιαννόπουλος. Το ψήφισμα που αφορά τα προβλήματα όλων των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και εκφράζει όλους τους ιδιοκτήτες τους έχει ως εξής:

«Τόσο η Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ. (Πανελλήνιο Δευτεροβάθμιο Συλλογικό Όργανο) του Κλάδου των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών όσο και ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ, ανέκαθεν μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με τη Πολιτεία, προσπαθούσαν, προσπαθούν και θα συνεχίζουν να προσπαθούν στο μέλλον για την επίλυση σοβαρών και κρίσιμων θεμάτων που καθορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα και την παιδαγωγική ευημερία των δομών τους.
Δυστυχώς όμως, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι θεσμοί Παιδικός Σταθμός και Προσχολική Αγωγή απαξιώνονται και υποβαθμίζονται συστηματικά, καθώς αγνοούνται παντελώς από την Πολιτεία όλες οι προσπάθειες διαλόγου και συνεργασίας των Παιδικών Σταθμών.
Αναμφίβολα, όλο αυτό το αρνητικό σύνολο παθογενειών, εμμονών, αστοχιών και λαθών οδήγησε στη συσσώρευση χρόνιων και άλυτων έως σήμερα προβλημάτων τα οποία συστηματικά ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ τους Παιδικούς Σταθμούς ως οντότητες.

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

• Η ανυπαρξία αναγκαίων διευκρινιστικών εγκυκλίων μετά την εφαρμογή της Υ.Α 11828/2017 και οι εκκρεμότητες που προκύπτουν.
• Η θεσμοθέτηση των «Νταντάδων της Γειτονιάς» χωρίς σοβαρές προϋποθέσεις, αμφιλεγόμενο θεσμικό πλαίσιο, κανένα σεβασμό στο παιδί και στην προστασία του, νόμος ο οποίος παράλληλα απαξιώνει και υπονομεύει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
• Η τεράστια καθυστέρηση πληρωμών μέσω του ΕΣΠΑ, αφού διανύοντας ήδη τον 4ο μήνα εφαρμογής του προγράμματος, οι δομές είναι παντελώς απλήρωτες.
• Το Ηλεκτρονικό Παρουσιολόγιο το οποίο μετατρέπει ουσιαστικά τα παιδιά σε ραβδοκώδικες (barcodes), που πρέπει να σαρώνονται πρωί-μεσημέρι, θέτοντας στο περιθώριο τις ουσιαστικές και θεμελιώδεις ανάγκες των παιδιών, προβάλλοντας συγχρόνως ως πρωταρχικό στόχο την καταμέτρηση παρουσιών- απουσιών, ωρών ή και δευτερολέπτων. Γι’ αυτό ζητούμε την κατάργησή του στη συγκεκριμένη μορφή.
• Η φιλοσοφία του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες θα οδηγήσουν στην απαξίωση του ίδιου του προγράμματος και στην κατάργησή του, εφόσον δεν υπάρξουν αναγκαίες τροποποιήσεις και προσαρμογές του.
• Το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της επόμενης εξαετίας και η επιτακτική ανάγκη πρόωρης διαβούλευσης για το ορθολογικό σχεδιασμό του και την άρση παθογενειών του παρελθόντος.
• Το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα «Κυψέλη», το οποίο θέτει, μεταξύ άλλων προβληματικών παραμέτρων, απαγορευτικές αντιστοιχίσεις παιδαγωγικού προσωπικού και βρεφών- νηπίων. Τα προβληματικά του σημεία, σύμφωνα με θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπερβαίνουν τα δέκα πέντε.
• Η μετατροπή των δομών Προσχολικής Αγωγής σε δομές Παιδικής Προστασίας, μεταβολή η οποία απαιτεί σειρά σοβαρών διευκρινίσεων για την ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
• Η μη οριοθετημένη παρουσία των Κοινωνικών Συμβούλων μέσω ενός Κοινού (μεταξύ Πολιτείας και Βρεφονηπιακών Σταθμών) Πλαισίου ελέγχου και αξιολόγησης των Βρεφονηπιακών Σταθμών.
• Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής η οποία οδήγησε στην «υφαρπαγή» 2 ηλικιών (4-6 ετών) από τον παιδικό σταθμό, αφήνοντας σε εκείνον μία ηλικιακή ομάδα εύρους 15 μηνών, δηλαδή από 2,5 έως 3,9ετών.
• Η αναγνώριση της Ομοσπονδίας ΠΟΣΙΠΣ ως φορέα ο οποίος θα ρυθμίζει, σε συνεργασία με την Πολιτεία, θέματα του Κλάδου.
• Η άμεση ανάγκη επίσημης απογραφής, ποιοτικής και ποσοτικής, όλων των λειτουργούντων Βρεφονηπιακών σταθμών Ιδιωτικών και Δημοτικών, μέσω της ΠΟΣΙΠΣ και της Πολιτείας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ-ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

• Την κινητοποίησή μας με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, την Παρασκευή, 10-12-2021, με ενημερώσεις μέσω Δελτίων τύπου στα ΜΜΕ, διαδικτύου, εντύπων, όπως επίσης με ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους γονείς.
• Την επιμονή μας σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όταν θα εξακολουθούμε να μην έχουμε την προσοχή της Πολιτείας. Η ΠΟΣΙΠΣ και οι Σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτήν, δεν έχουν πολιτικό στίγμα. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση σε κανέναν, δεν είμαστε αντιδραστικοί και ως παιδαγωγοί έχουμε μόνο θετική ατζέντα και διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών μας εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών (οικονομικών και επιδημιολογικών).

 

ΖΗΤΟΥΜΕ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τον Κλάδο.
2. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μετά από 4 μήνες λειτουργίας μας, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ουσιαστικά κάνουμε κοινωνική πολιτική, χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα ΕΣΠΑ εξ ιδίων πόρων έως ότου βέβαια αυτοί εξαντληθούν.

Όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών και Τοπικών Συλλόγων-Μελών της ΠΟΣΙΠΣ εξουσιοδοτούμε το Προεδρείο της ΠΟΣΙΠΣ και τους συναδέλφους του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ να προωθήσουν το ψήφισμα αυτό στον Πρωθυπουργό, στις Περιφέρειες και στα αρμόδια υπουργεία, με την ελπίδα αυτή τη φορά να τύχουμε της προσοχής τους, προτού αναγκαστούμε να βρεθούν εκτός των Ιδιωτικών Δομών μας αρχικά 67.000 βρέφη και νήπια, δημιουργώντας παράλληλα αγωνία στους υπόλοιπους 60.000 γονείς για τη βιωσιμότητα των δομών μας και οδηγώντας τους περισσότερους από τους 18.000 εργαζόμενους-συνεργάτες μας στην αναγκαστική ανεργία.

ΟΙΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ

Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ, κ. Καντάς Άρης.
Περιφέρεια Αττικής, Πρόεδρος ΠΑΣΙΠΣ, κ. Καντάς Άρης
Περιφέρεια Αττικής ,Πρόεδρος ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ, κα Χαρά Σελλή
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓ. ΙΔ. Π.ΚΑΙΒ/ΝΣΤΑΘΜΩΝΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, κ. Λευτέρης Δημόπουλος
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης, Πρόεδρος ΣΕΙΚΕΠΑΕ, κα Δέσποινα Λεγγέτση
Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΠΑΝΘΕΣΙΠΣ, κ. Νίκος Μπακογιάννης
Περιφέρεια Κρήτης, Πρόεδρος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, κ. Ζαννής Αργουδέλης
Περιφέρειας Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, Πρόεδρος Συλλόγου, κα Χρύσα Λένη
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πρόεδρος ΣΙΚΕΠΑ, κ. Παύλος Σκούρας
Περιφέρεια Νήσων Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος ΣΙΠΣΕΝΑ, κα Βίκυ Θεοδωροπούλου
Περιφέρεια Πελοποννήσου, Πρόεδρος ΣΙΠΣΠΕΠ, κα Αθηνά Μαρινάκη
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Τοπικό Παράρτημα Λαμίας, Πρόεδρος κα Δώρα Λάππα
Περιφέρεια Νήσων Βορείου Αιγαίου, Τοπικό Παράρτημα Μυτιλήνης, Πρόεδρος κα Παναγιώτα Κουφέλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος