FOLLOW US: facebook twitter

Κινητοποιήσεις χθες και σήμερα από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού: Αντιδρούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα των Μουσικών Σχολείων

Ημερομηνία: 23-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76327″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Χθες παρέδωσαν ψήφισμα στο Δ/ντη Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας

-Μαθητική συναυλία σήμερα το πρωί στην πλατεία Βαρθολομιού

 

Στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην αλλοίωση του χαρακτήρα των Μουσικών Σχολείων, συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, αντιδρώντας στο άρθρο 40 που αφορά τα Μουσικά Σχολεία και το οποίο εμπεριέχεται στο γενικότερο προσχέδιο του νόμου για τις «Συνέργειες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών… και άλλων διατάξεων» του Υπ. Παιδείας.

Χθες, μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου, παρέδωσαν στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλη Δημητρέλλο, ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχουν ήδη αποστείλει στο Υπουργείο, ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου ενώ ομάδα εκπαιδευτικών και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ το παρέδωσαν και στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα. Ταυτόχρονα εξέφρασαν και την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τονίζοντας πως αλλάζουν τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων και αλλοιώνουν το χαρακτήρα τους.

Μάλιστα σήμερα, στις 11 το πρωί, οι μαθητές προγραμματίζουν συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία του Βαρθολομιού.

Να αποσυρθεί

«Μέσω του άρθρου 40, που ζητάμε να αποσυρθεί, φαίνεται πως ρυθμίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο- αρνητικό κατά τη γνώμη μας- η διοικητική και εκπαιδευτική λειτουργία του Μουσικού Σχολείου άρα και η φυσιογνωμία του, και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη μελλοντική λειτουργία των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα» τόνισε η γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκη Παυλοπούλου και πρόσθεσε πως οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται φαίνεται πως περιστέλλουν εκπαιδευτικά και μαθητικά δικαιώματα ενώ δεν αναγνωρίζεται η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό.

Τα βασικά σημεία

Ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Στράτος Κοντέλης, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήρθαν εντελώς ξαφνικά καθώς το σχέδιο νόμου βγήκε στη διαβούλευση με 39 άρθρα και όταν κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βρέθηκε και ένα τεσσαρακοστό… «Τα βασικά σημεία που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των Μουσικών Σχολείων είναι η απουσία των μαθημάτων αισθητικής αγωγής, δηλαδή της μουσικής από το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί ο οποιοσδήποτε υπουργός μα απόφασή του να βγάλει εντελώς έξω από το πρόγραμμα των σχολείων τα μουσικά μαθήματα. Άρα ο χαρακτήρας των Μουσικών Σχολείων έχει εκ των πραγμάτων καταλυθεί. Το δεύτερο είναι η υποχρέωση του κράτους να παρέχει τεχνικό εξοπλισμό, μουσικά όργανα και ότι άλλο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων και το τρίτο σημείο είναι η κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, η οποία επί 30 χρόνια έδινε τις γνωματεύσεις και περνούσαν από τα χέρια της όλες οι εξειδικευμένες πράξεις που χρειάζονταν για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία. Πλέον οι αρμοδιότητές της περνούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο σαφώς και είναι άσχετο με το αντικείμενο».

Η Διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Μπίρμπα, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι μαθητές έχουν προετοιμάσει δράσεις τόσο για το άρθρο 40 όσο και για θέματα όπως η μοριοδοτηση των παιδιών για τις Μουσικές Σχολές, το κατά πόσο μπορούν να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα τελειώνοντας το Μουσικό Σχολείο αλλά και για το κτιριακό. «Επιπλέον, θέμα για εμάς είναι το κτιριακό καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια στεγαζόμαστε σε λυόμενα τα οποία είναι ακατάλληλα καθώς τα πάντα μέσα σε αυτά καταστρέφονται. Κάθε πιάνο, το καλοκαίρι, μέσα σε 45-50 C που αναπτύσσονται μέσα στο πλαστικό, το χειμώνα μέσα στην υγρασία, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, οι ταμπουράδες σπάνε, τα έγχορδα είναι σε κακή κατάσταση… Στο πλαίσιο των δράσεων οι μαθητές του σχολείου μας θα δώσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 11 το πρωί συναυλία στην πλατεία του Βαρθολομιού και πιθανότατα η συναυλία θα επαναληφθεί στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Αντώνης Ανδριανίδης, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού τονίζοντας πως μέσα στις συνθήκες που επικρατούν οι συνάδελφοι του καταθέτουν ψυχή. «Δεν είναι ένα τυχαίο σχολείο. Όλα τα σχολεία είναι σημαντικά, όμως αυτό είναι ιδιαίτερο εκ των πραγμάτων από τη σύστασή του. Είναι πάνω από 10 χρόνια στα κοντέινερ και παρόλα αυτά υπάρχουν 100 μαθητές οι οποίοι προτιμούν το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού από το να πάνε στα σχολεία που βρίσκονται στη γειτονιά τους. Τα Μουσικά Σχολεία παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες και αυτό είναι ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης και θα το σταματήσουμε. Η ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα και ελπίζουμε να συμπαρασταθεί και η ΟΛΜΕ».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia