FOLLOW US: facebook twitter

Κίνημα Αλλαγής… ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Ημερομηνία: 22-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80434″ img_size=”full”][vc_column_text]Το – προαναγγελθέν – «ναι» του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ήταν εκείνο που έφερε την τελική έκρηξη στο ΚΙΝΑΛ, τις εξελίξεις όμως είχαν ήδη δρομολογήσει, αμετάκλητα, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Από την στιγμή που ο Θεοδωράκης ρίσκαρε ακόμη και την ύπαρξη του Ποταμιού για να στηρίξει τις Πρέσπες ο Θεοχαρόπουλος δεν είχε άλλη επιλογή. Και από το σημείο εκείνο που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει δημόσια και να στηρίξει (ξανά) τις Πρέσπες, ο δρόμος δεν είχε επιστροφή.

Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, άλλωστε, να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών ήταν ήδη αναμενόμενη και προεξοφλημένη, από την στιγμή που ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης – γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, μέλος της ΔΗΜΑΡ και στενός πολιτικός φίλος του Θανάση Θεοχαρόπουλου – είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το Κίνημα Αλλαγής. Εξ ου και η σπουδή του Ανδρέα Λοβέρδου να προαναγγείλει εξ ονόματος (;) Γεννηματά από χθες το πρωί την διαγραφή Θεοχαρόπουλου, εξ ου και η προειλημμένη και σχεδιασμένη απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο για τον Μάρτιο με εκλογή συνέδρων από την βάση.

Είναι μια απόφαση που στοχεύει σαφώς στην διάλυση και απορρόφηση των κομματικών «συνιστωσών» του ΚΙΝΑΛ – της ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου – και την υπαγωγή τους στον «ενιαίο φορέα» υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Όμως, ουδείς γνωρίζει που θα βρίσκεται μέχρι τον Μάρτιο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος – ο οποίος έχει ανοιχτούς διαύλους τόσο με τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ –, ούτε με ποιους όρους θα επιλέξει να πορευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν είναι απλώς το οποιοδήποτε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Εν ολίγοις και στην πράξη, η σύγκλιση του έκτακτου συνεδρίου δεν αποτελεί παρά την, επίσημη πλέον, αποδοχή της αρχής τους τέλους για το ΚΙΝΑΛ. Το Ποτάμι και ο Θεοδωράκης έφυγαν νωρίς, ο Θεοχαρόπουλος είτε διαγραμμένος είτε όχι είναι πρόεδρος άλλου κόμματος, και ο Παπανδρέου θέλει μεν να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή αλλά έχει και την δύναμη και το όνομα για να επιβάλει εκείνος τους όρους. Κοινώς, χωρίς το πολιτικό πρόσχημα έστω της σύμπραξης με την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, το ΚΙΝΑΛ δεν είναι τίποτα περισσότερο από το παλαιό και συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ. Και μετά τις διαφοροποιήσεις Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλου, η Φώφη Γεννηματά και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν είχαν άλλον χρόνο να «αγοράσουν» – ούτε η εσωτερική αναμέτρηση μπορούσε πλέον να μεταφερθεί σε μετεκλογικό χρόνο.

«Το δίλημμα είναι ένα και δεν κρύβεται πια κάτω από το χαλί», αναγνωρίζει παλαιό και αποστασιοποιημένο σήμερα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε. Κι ο Παπανδρέου κι ο Θεοχαρόπουλος είπαν καθαρά, αν μη τι άλλο, με ποιους δεν θα πάνε. Μένει να φανεί εάν θα το κάνει και η Φώφη…».

Κατά κάποιους άλλους, η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τον… Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, που στηρίζουν σθεναρά και σταθερά την σύγκλιση με την ΝΔ. Ο μεν πρώτος ουδέποτε έκρυψε ότι όραμά του είναι η «επανάληψη» της συγκυβέρνησης Σαμαρά, ο δε δεύτερος – εκ των σημαιοφόρων του δόγματος της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ – έσπευσε να προαναγγείλει «εξαφάνιση» των διαφωνιών.

«Οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και όλες οι αναστατώσεις που υπήρξαν εξαιτίας ενός ή δύο ανθρώπων θα εξαφανιστούν διότι είναι ζήτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», δήλωνε χθες το πρωί.

Το πρόβλημα και για τον Βενιζέλο και για τον Λοβέρδο, και κυρίως για την Φώφη Γεννηματά, είναι πως οι εξελίξεις τους εκθέτουν. Εκθέτουν και τους ίδιους και το «όλον» παλαιό ΠΑΣΟΚ. Η δημόσια παρέμβαση Παπανδρέου εκθέτει το μπλοκ του «εκσυγχρονισμού» και του Κώστα Σημίτη που επιμένει να σιωπά και να ενθαρρύνει παρασκηνιακά τα μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την γνωστή, πάγια και δεδηλωμένη θέση του πρώην πρωθυπουργού υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού με σύνθετη ονομασία erga omnes… Και η χθεσινή δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι του προτάθηκε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να καταψηφίσει τις Πρέσπες, εκθέτει βαριά το κοινό «αφήγημα» της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συνδιαλλαγής της κυβέρνησης με τους βουλευτές που στηρίζουν την συμφωνία…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia