FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος διακοπής σε όλα τα έργα!

Ημερομηνία: 09-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Ηχηρό «καμπανάκι» από τον αντιδήμαρχο Τεχν. Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Β. Παναγόπουλο για την ανύπαρκτη ρευστότητα στις κατασκευές

-Η άτυπη στάση πληρωμών από το κράτος οδηγεί τους αναδόχους ακόμα και στη διάλυση συμβάσεων

-Πλέον δεν μας πληρώνουν ούτε την προκαταβολή, δηλώνει στην Πρωινή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλείας, Νίκος Διάκος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα του δήμου Πύργου χτύπησε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Παναγόπουλος, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, Γ. Κουτσαντωνάκη.

Εξηγώντας τα προβλήματα που υπάρχουν στο έργο ανάπλασης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Παναγόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την πορεία εξόφλησης των λογαριασμών των έργων, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή χρεώνεται την ασυνέπεια της κεντρικής εξουσίας στις πληρωμές.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν λεφτά. Οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο και δεν αντέχουν όλοι οι ανάδοχοι να περιμένουν. Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν όλα τα έργα κα να μείνουν εργοτάξια. Και ο κόσμος θα λέει ότι φταίμε εμείς. Οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες μόνο στα χαρτιά. Για να τελειώσουν τα έργα, θέλουν λεφτά και δεν είναι ο δήμος αρμόδιος. Εμείς στέλνουμε τους λογαριασμούς και περιμένουμε από την κεντρική εξουσία να πληρώσει», τόνισε και πρόσθεσε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργοληπτών θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά του ελληνικού δημοσίου, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων αποπληρωμής των έργων.

«Πολλοί από τους εργολάβους κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή. Τα έργα κινδυνεύουν πρώτα με διακοπή και αν σε έναν μήνα δεν πάρουν τα λεφτά τους, έχουν το δικαίωμα να διαλύσουν τη σύμβαση. Όλοι όσοι δουλεύουν τώρα, μπορεί αύριο το πρωί να μας κάνουν διάλυση. Και αναφέρομαι σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη, ακόμη και η Αγία Βαρβάρα, γιατί υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί του τελευταίου μήνα. Με τον δήμαρχο προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους εργολάβους ώστε να καταφέρουμε να σώσουμε τα έργα», επισήμανε.

Ν.Διάκος: «Στέλνουν τους εργολήπτες στην πτώχευση»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηλείας, Νίκος Διάκος, δήλωσε στην Πρωινή πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρα απελπιστική, αφού πλέον το κράτος δεν πληρώνει ούτε την προκαταβολή στα έργα, με συνέπεια οι ανάδοχοι να υπογράφουν συμβάσεις και να μην μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό τόσο στα δημόσια έργα όσο και σε αυτά του ΕΣΠΑ ή αυτά που είναι έργα-γέφυρα όπως η ανάπλαση του Επαρχείου. Τα περισσότερα είναι σε κατάσταση διακοπής εργασιών και νομικά μπορούν να οδηγηθούν σε διάλυση σύμβασης αν οι ανάδοχοι το επιδιώξουν, διότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που λέει ότι η σύμβαση υπογράφεται μόνο αν η πίστωση είναι στα ταμεία του φορέα. Υπογράφονται συμβάσεις για να μη χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι οριακή», εξηγεί ο κ. Διάκος και υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της.

«Υπογράφονται οι συμβάσεις και τέσσερις μήνες μετά δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο, γιατί δεν μπαίνει ούτε η προκαταβολή. Παλαιότερα τουλάχιστον παίρναμε την προκαταβολή για να ξεκινήσουμε τις εργασίες ώστε να κερδίσουμε χρόνο μέχρι τη σύνταξη του 1ου λογαριασμού. Σήμερα η πολιτεία στέλνει ουσιαστικά τους εργολήπτες στην πτώχευση, διότι δεν έχουμε ρευστότητα για να βάλουμε από την τσέπη μας. Αν δεν εξοφληθούν εκτελεσμένα έργα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε κι εμείς στις υποχρεώσεις μας, όλοι θα είναι ζημιωμένοι, διότι και οι πολίτες δεν θα μπορούν να χαρούν έργα που γίνονται για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», τόνισε ο κ. Διάκος.

Φωτο panagopoylos – diakos – erga 1  – erga 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot