FOLLOW US: facebook twitter

Κίνα: Εντοπίστηκε γιγαντιαία απόκοσμη καταβόθρα, που μπορεί να κρύβει άγνωστα είδη

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα

Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανακάλυψε μια γιγάντια νέα καταβόθρα με ένα δάσος στον πυθμένα της.

Η καταβόθρα 192 μέτρα βάθος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, είναι αρκετά βαθιά για να καταπιεί την Αψίδα της Πύλης του Σεντ Λούις. Μια ομάδα σπηλαιολόγων έσπευσαν στην καταβόθρα την Παρασκευή 6 Μαΐου, ανακαλύπτοντας ότι υπάρχουν τρεις είσοδοι, καθώς και αρχαία δέντρα ύψους 40 μέτρων.

«Αυτά είναι καλά νέα», είπε ο Τζορτζ Βένι, ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Σπηλαίων και Καρστ (NCKRI) στις ΗΠΑ, και ειδικός στα σπήλαια.

Η ανακάλυψη δεν αποτελεί έκπληξη, είπε ο Βένι στο Live Science, επειδή στη νότια Κίνα υπάρχουν πολλές καταβόθρες και απόκοσμες σπηλιές. Τα καρστικά τοπία σχηματίζονται κυρίως από τη διάλυση του βράχου, είπε ο Βένι. Το νερό της βροχής, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο, μαζεύει διοξείδιο του άνθρακα καθώς διατρέχει το έδαφος, και γίνεται πιο όξινο. Στη συνέχεια ρέει μέσα από ρωγμές του βράχου, διευρύνοντάς τις αργά σε σήραγγες και κενά. Με την πάροδο του χρόνου, εάν ένας θάλαμος σπηλαίου γίνει αρκετά μεγάλος, η οροφή μπορεί σταδιακά να καταρρεύσει, ανοίγοντας τεράστιες καταβόθρες.

«Λόγω των τοπικών διαφορών στη γεωλογία, το κλίμα και άλλους παράγοντες, ο τρόπος που εμφανίζεται το καρστ (σ.σ Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια. Καρστ έχουν τεκμηριωθεί σε περισσότερο ανθεκτικά σε καιρικές συνθήκες πετρώματα, όπως ο χαλαζίτης, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.) στην επιφάνεια μπορεί να είναι διαφορετικός», είπε.

Στην πραγματικότητα, το 25% των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καρστ ή ψευδοκάρστ, είπε ο Βένι.

Η νέα ανακάλυψη έγινε στην αυτόνομη περιοχή Κουανγκσί, κοντά στο χωριό Πίντζς, σύμφωνα με το Xinhua. Το Κουανγκσί είναι γνωστό για τους υπέροχους καρστικούς σχηματισμούς του. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Γιατί οι καταβόθρες έχουν σημασία

Το εσωτερικό της καταβόθρας έχει μήκος 306 μέτρα και πλάτος 150 μέτρα, είπε στο Xinhua ο Ζάνγ Γιανχάι, ανώτερος μηχανικός του Ινστιτούτου Καρστικής Γεωλογίας. Η λέξη στα Μανδαρίνια για τέτοιες τεράστιες καταβόθρες είναι «tiankeng», ή «παραδεισένιος λάκκος», και ο πυθμένας της καταβόθρας φαινόταν πράγματι σαν ένας άλλος κόσμος.

«Δεν θα εκπλαγώ αν μάθω ότι υπάρχουν είδη που βρέθηκαν σε αυτές τις σπηλιές που δεν έχουν αναφερθεί ή περιγραφεί ποτέ από την επιστήμη μέχρι τώρα», είπε ο Γιανχάι.

Όχι μόνο οι καταβόθρες και οι σπηλιές προσφέρουν καταφύγιο για τη ζωή, αλλά αποτελούν επίσης αγωγό προς τους υδροφόρους ορίζοντες ή τις βαθιές αποθήκες υπόγειων υδάτων. Οι καρστικοί υδροφορείς παρέχουν τη μοναδική ή κύρια πηγή νερού για 700 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είπε ο Βένι.

Η νέα ανακάλυψη ανεβάζει τον αριθμό των καταβόθρων στην περιοχή σε 30, σύμφωνα με το Xinhua.



Πηγή: huffingtonpost.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia