FOLLOW US: facebook twitter

ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 20-10-2020 | Συντάκτης:
Όλες οι πληροφορίες για το Κέντρο Πρόληψης Υγείας που θα λειτουργήσει στο κτίριο Ψυχαλίνου
-«Στόχος η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων και η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού» ανέφερε ο αντιδήμαρχος της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας &Υγείας Α. Βγενόπουλος

Η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας- Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία- στο Δήμο Πύργου, αποφασίστηκε ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας Ανδρέας Βγενόπουλος, παρουσιάζοντας όλες τις παραμέτρους, επισημαίνοντας ότι στόχος της δημιουργίας του ΚΕΠ Υγείας είναι η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αλλά και η πρόληψη και προαγωγής της υγείας των ομάδων αυτών και γενικότερα του συνολικού πληθυσμού. Η νέα δομή, θα στεγαστεί στους υπάρχοντες χώρους της υπηρεσίας στο κτίριο Ψυχαλίνου και σε αυτή θα απασχοληθεί το υπάρχον προσωπικό (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές, Παιδοψυχολόγος κ.α.),

Η πρόταση για την ένταξη του Δήμου Πύργου στη νέα αυτή Δημοτική Δομή των ΚΕΠ Υγείας στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό (100) Δήμοι στη χώρα, έγινε από το ΕΔΔΥΠΠΥ (Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας προς τους δημότες και τα οποία αποτελούν για τον κάθε Δήμο, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού ενώ για τους δημότες την απαραίτητη υπηρεσία μιας στάσης σε όλα τα θέματα που αφορούν την προληπτική ιατρική.

Όπως εξήγησε ο κ. Βγενόπουλος, «λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη διαθέσιμων οικονομικών πόρων για νέες προσλήψεις και νέες υποδομές, ο σχεδιασμός των ΚΕΠ Υγείας προβλέπει την αξιοποίηση υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου (μέσω εκπαιδευτικού αναπροσανατολισμού των δεξιοτήτων τους) και των υφιστάμενων κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών. Επιπλέον για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος απαιτείται η συνδρομή συντήρησης του λογισμικού συστήματος και τις επιπλέον Υπηρεσίες, που έχουν δημιουργηθεί και εγκατασταθεί από το ΕΔΔΥΠΠΥ στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο έληξε. Με τη λήξη όμως του προγράμματος, το ΕΔΔΥΠΠΥ συνεχίζει την υποστήριξη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων μέσω της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας. Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει τόσο τη παραχώρηση της χρήσης του λογισμικού στο Δήμο μας, όσο και τη παροχή επιπλέον υπηρεσιών από την Κεντρική Δομή του ΕΔΔΥΠΠΥ .

Α .Με τη χρήση του λογισμικού, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου έχει τη δυνατότητα:

  1. Καταχώρησης Δημοτών στο ηλεκτρονικό σύστημα- δημιουργία ξεχωριστού

ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ανά δημότη.

  1. Ενημέρωση των Δημοτών για τα 7 νοσήματα( ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής,

καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος μαστού ,καρκίνος προστάτη, καρκίνος τραχήλου της μήτρας ,καρδιαγγειακά νοσήματα ,μελάνωμα) που χρήζουν δια βίου έλεγχο αυτόματα από το σύστημα και υπενθύμιση σε προκαθορισμένους χρόνους εκ νέου αν δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις που τους έχουν προταθεί βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  1. Οργάνωσης προληπτικών εξετάσεων στους δημότες.
  2. Παροχής Υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης βάσει των πρωτοκόλλων

υγείας για τα 7 νοσήματα.

  1. Δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων των δημοτών με σκοπό τη βελτίωση των

υπηρεσιών του δήμου.

  1. Ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.
  2. Συστήματα παρόχων-ιατρών, εγγεγραμμένων συνεργατών στο ΚΕΠ Υγείας, όπου

μπορούν εύκολα να απευθύνονται οι δημότες που δεν έχουν προσωπικό θεράποντα ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος