FOLLOW US: facebook twitter

«Κέντρο μας η πρόληψη»

Ημερομηνία: 26-06-2024 | Συντάκτης:

26η Ιουνίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

-Πολύτιμη η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης της ΠΕ Ηλείας “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ”  που στέλνει δυνατά και καθαρά το μήνυμα

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου, με στόχο  να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη χρήση ναρκωτικών. Τη φετινή χρονιά καλεί τα Κέντρα Πρόληψης  και τις κοινότητες τους να ενώσουν τις φωνές τους για να ακουστεί δυνατά και καθαρά το μήνυμα: ”Κέντρο μας η πρόληψη” που την υπερασπίζονται των ανθρώπων οι κοινότητες.

Η φετινή εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναρκωτικών αναγνωρίζει ότι οι αποτελεσματικές πολιτικές για τα ναρκωτικά πρέπει να έχουν τις ρίζες τους στην επιστήμη, την έρευνα, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συμπόνια και τη βαθιά κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων της χρήσης ναρκωτικών. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα  σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών «ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ», αναδεικνύοντας την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των στρατηγικών πρόληψης. (UNODC, 2024)

Η πρόληψη στην Ελλάδα υλοποιείται κυρίως από το πανελλαδικό δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τοπικούς φορείς. Ανάμεσα σε αυτά και το Κέντρο Πρόληψης  “Παρεμβάσεις” της ΠΕ Ηλείας με έδρα την Αμαλιάδας.

Το στιγμιότυπο από την πρόσφατη εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης της ΠΕ Ηλείας με θέμα “ Η βία στις συντροφικές σχέσεις: Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΙΑ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ!”

Οι παρεμβάσεις δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της πρόληψης  όλων των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Η πρόληψη δεν περιορίζεται και  δεν εξαντλείται στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση αλλά αφορά σε  ολιστικά προγράμματα ενδυνάμωσης των ανθρώπων και καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής με παρεμβάσεις στην οικογένεια, το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα.

Η δράση του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ηλείας “ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ”

Η προτεραιότητα  της φιλοσοφίας και των αρχών της πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Ηλείας « Παρεμβάσεις» που λειτουργεί από το 1998 είναι η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων  αλλά και μελών της ευρύτερης κοινότητας σε παρεμβάσεις με επίκεντρο την καλλιέργεια αξιών και την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός – παράγοντες που λειτουργούν προστατευτικά στην ανάπτυξη δυσλειτουργικών συμπεριφορών και ενισχύουν την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις καθημερινής ζωής.

Στη διαδρομή  του Κέντρου Πρόληψης και τη φετινή χρονιά, πολύτιμη βοήθεια και δύναμη αποτέλεσε  η εμπιστοσύνη  της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας όχι μόνο μέσα από τη συμμετοχή των μελών της  σε παρεμβάσεις που υλοποίησε το Κέντρο αλλά και η στήριξη και η αλληλεγγύη της  σε κάθε προσπάθεια του Κέντρου να προασπίσει το έργο  26 χρόνων.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης σε συνεργασία με το Σωματείο εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης διοργάνωσαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος με στόχο την προβολή του έργου των φορέων πρόληψης στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Όλες οι δυνάμεις της πρόληψης, εργαζόμενοι, εθελοντές, αποδέκτες των υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν και συνδέθηκαν για να  δυναμώσουν τη φωνή τους και να υπερασπιστούν την Κοινοτική Πρόληψη.

Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, διοργανώνεται σύσκεψη φορέων των τριών Κέντρων Πρόληψης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (όπου θα συμμετέχει και το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας) με στόχο την ανάδειξη του έργου που υλοποιείται στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Ενημέρωση για την λειτουργία και δράση του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ Πύργου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία  την περασμένη Τρίτη, ενημερωτικά περίπτερα στην Κεντρική Πλατεία Πύργου στα πλαίσια της συναυλίας που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου με τον STAN για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Σκοπός των περιπτέρων ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα εξαρτήσεων και η διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα και τη λειτουργία των Μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ στον Πύργο.

Το Πολυδύναμο Κέντρο & Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου ευχαριστεί πολύ τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Γεώργιο Κάρδαρη για την άψογη συνεργασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος