FOLLOW US: facebook twitter

ΚΕΑ Πύργου: ΟΣΔΕ 2020

Ημερομηνία: 12-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106694″ img_size=”full”][vc_column_text]Χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησε από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το απόγευμα, η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης Δήλωσης την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020. Επειδή φέτος η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δύσκολα θα υπάρχει παράταση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως ακόμα και αν η 15η Μαΐου μοιάζει να είναι μακριά, ο χρόνος δεν είναι πολύς και αν υπολογίσουμε τις αργίες του Πάσχα, είναι προφανές ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να επαναπαυθούν και να περιμένουν τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.

Από τις οδηγίες συμπλήρωσης για τη φετινή Αίτηση που έχει αναρτήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά το σεμινάριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και του GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης) που πραγματοποιήθηκε στις 28-2-2020 στην Αθήνα, ενημερώνουμε τους παραγωγούς, όπως πάντα έγκαιρα και με υπευθυνότητα, για τις αλλαγές και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν, ώστε να είναι προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν θα έλθουν να υποβάλουν την Αίτησή τους.

Να επισημάνουμε τα βασικά στοιχεία της αίτησης που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία :

1) Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και να επικαιροποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνα σταθερό και κινητό, τραπεζικός λογαριασμός, e-mail). Τονίζουμε ότι είναι υποχρεωτικό να έχει ο κάθε παραγωγός μοναδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), διαφορετικά δεν θα ολοκληρώνεται η Αίτηση ΟΣΔΕ. Και αν οι νεαρής ηλικίας γεωργοί πιθανότατα έχουν και χρησιμοποιούν e-mail, οι γεωργοί μεγάλης ηλικίας πιθανότατα δεν έχουν. Θα πρέπει λοιπόν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ή κάποιο κοντινό τους πρόσωπο να τους δώσουν το δικό τους e-mail προς χρήση. Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να βρουν e-mail από κάποιον δικό τους, τότε θα τους βοηθάμε στο ΚΕΑ, βρίσκοντας λύση και γι’ αυτούς.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα επικοινωνεί και θα ενημερώνει τον παραγωγό ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (EMAIL) ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ.

2) Συγκατάθεση του παραγωγού για την χρήση προσωπικών δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς Τραπεζικά Ιδρύματα, Δήμους, Πανεπιστήμια και διάφορους άλλους φορείς, στα πλαίσια του GDPR δηλαδή του νέου Νομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο παραγωγός μπορεί να αρνηθεί την διάθεση των προσωπικών δεδομένων του σε κάποιο ή σε κάποιους φορείς, όμως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

Ειδικά, αν ένας παραγωγός έχει αιγοπρόβατα και ζητά κοινοτικά βοσκοτόπια πρέπει να συναινέσει να δοθούν τα στοιχεία του στους Δήμους.

Επίσης στην περίπτωση που ο παραγωγός θέλει να εκδώσει κάρτα αγρότη πρέπει να συναινέσει να δοθούν τα δεδομένα του σε Τραπεζικά Ιδρύματα.

3). Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) , δηλαδή ο εντεκαψήφιος αριθμός που βρίσκεται μπροστά από κάθε ακίνητο – αγροτεμάχιο στο Ε9 του ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωτικός για όλα τα δηλωμένα αγροτεμάχια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε δηλώνονται ως ιδιόκτητα είτε ως ενοικιαζόμενα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση για τα ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ αγροτεμάχια, όπως πέρσι που η αναγραφή του ΑΤΑΚ είχε πληροφοριακό χαρακτήρα και ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Τα αγροτεμάχια που έχουν παραχωρηθεί στους παραγωγούς από το Δημόσιο (πχ αποξηραμένες λίμνες Αγουλινίτσας και Μουριάς) ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΤΑΚ.

4). Οι Δασικοί Χάρτες έχουν κυρωθεί στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας (μπορούμε να τους δούμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx), και όπως είναι γνωστό έχουν εφαρμογή στο ΟΔΣΕ από το 2018.

Προκειμένου να μην δημιουργηθούν ποινές ή/και μειώσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων ή θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για εξαγορά των αγροτεμαχίων προ του 1975 (ισχύει μέχρι τον Αύγουστο του 2020) ή τις διαδικασίες για παραχώρηση χρήσης και συνεπώς να εξασφαλίσουν τις επιδοτήσεις τους.

Εάν δεν προβούν σε κάποια ενέργεια τότε τα τμήματα των αγροτεμαχίων που εμπλέκονται με τους δασικούς χάρτες δεν πρέπει να δηλωθούν.

5) Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ του αγροτεμαχίου και η ΟΡΘΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ στον ηλεκτρονικό χάρτη (σύστημα GIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην πληρωμή των επιδοτήσεων κυρίως μετά από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έλεγχο από δορυφόρο (Τηλεπισκόπηση). Αυτό το τονίζουμε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

Το ιδανικό είναι η χρήση τοπογραφικών, ακόμα καλύτερα σε ηλεκτρονική μορφή (DXF), ή σκαριφημάτων του κτηματολογίου. Η χρήση στιγμάτων από όργανα GPS ή και από δωρεάν εφαρμογές (πχ GAIA Field Tracker, ΕΓΣΑ87) που υπάρχουν για έξυπνα κινητά (smart phones) τις οποίες μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εγκαταστήσετε, θα σας απαλλάξουν από την αναζήτηση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, που μπορεί να είναι πολύωρη και να μην οδηγήσει σε σωστό εντοπισμό.

Μια ακόμα περίπτωση που ο λάθος εντοπισμός θα δημιουργήσει πρόβλημα είναι στις ζημιές από φυσικά φαινόμενα που ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ θα εντοπίζει το αγροτεμάχιο σε άλλη θέση από αυτή που είναι δηλωμένο στο ΟΣΔΕ, θα το εξαιρεί και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ.

6) Τα αγροτεμάχια που δηλώνονται, ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα, πρέπει να είναι στην νόμιμη κατοχή έως και τις 31/5/2020

7) Πρέπει να δηλώσει ο παραγωγός τα προγράμματα που συμμετέχει καθώς και τα μέτρα/δράσεις, όπως και όλες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που μπορεί να πάρει.

Τα υπόλοιπα τμήματα της Αίτησης ΟΣΔΕ είναι παρόμοια με πέρσι, αλλά χρειάζεται προσοχή και επαλήθευση – επικαιροποίηση των στοιχείων.

Αυτά που χρειάζεται ο παραγωγός για να υποβάλει την Αίτηση ΟΣΔΕ 2020 είναι :

– 6ψήφιο «κωδικό υποβολής» από ΟΠΕΚΕΠΕ ή κωδικούς TAXISNET

– φωτοτυπία ταυτότητας ή/και βιβλιαρίου τράπεζας εάν έχουν αλλάξει

– νέα ενοικιαστήρια εάν υπάρχουν ή εάν τα παλιά λήγουν πριν από τις 31-5-2020 (με ΑΤΑΚ)

– φωτοτυπία Α4 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Μητρώου Αιγοπροβάτων εφόσον υπάρχει

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει από Παρασκευή 28/2/2020 στα γραφεία του Πύργου, στην Κρέστενα, στην Ζαχάρω, στο Λάλα και στο Καράτουλα

Το ΚΕΑ ΠΥΡΓΟΥ έχοντας εκπαιδεύσει και ενημερώσει πλήρως τα έμπειρα στελέχη του για τα νέα δεδομένα, είναι έτοιμο να βοηθήσει τον παραγωγό να υποβάλει την Αίτησή του αξιόπιστα, εξασφαλίζοντάς του το μέγιστο των ενισχύσεων που δικαιούται, καθώς και την ενημέρωση και υποστήριξη που χρειάζεται, όχι μόνο κατά την περίοδο των Δηλώσεων, αλλά όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ για να εξυπηρετεί τους παραγωγούς που το προτιμούν για την υποβολή της Αίτησης ΟΣΔΕ και το έχουν κατατάξει, βάση των αριθμών, κορυφαίο ΚΥΔ στην Ηλεία.

Για το ΚΕΑ ΠΥΡΓΟΥ

Άλκης Κωνσταντόπουλος                                    

Κώστας Μιχαλόπουλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot