Το έγκλημα και τα περισσεύματα της Πάτρας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130224″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης*
Οι Ηλείοι βιώνουμε εκ νέου τις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις του πολιτικού κατεστημένου της Πάτρας εις βάρος του τόπου μας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο θα έπρεπε άμεσα να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, δεν κατανοεί τον Περιφερειακό του ρόλο και δεν του τον υπενθυμίζει και κανένας. Μας ζητάνε να γκρεμίσουμε ξανά ότι καλό φτιάξαμε στην Ηλεία και να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν. Θα μας βρουν απέναντι συντεταγμένους αυτή τη φορά.
Διάβασα με σεβασμό την πρόταση του βουλευτή Ηλείας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου να μεταφερθεί στην Ηλεία Σχολή Μηχανικών επειδή στην Πάτρα υπάρχουν δύο και περισσεύουν. Καταλαβαίνω τη λογική να έχουμε στην Ηλεία μια βιώσιμη σχολή αλλά η Ηλεία του πολιτισμού, της παιδείας και της εύφορης πεδιάδας δεν είναι δυνατόν, Ανδρέα μου, να βολεύεται με τα περισσεύματα της Πάτρας.
Δεν είμαστε ζητιάνοι. Διαθέτουμε δύο τμήματα που συνδέονται με το παραγωγικό μοντέλο του τόπου μας μας που βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή (τμήμα Γεωπονίας), την Παιδεία και τον Πολιτισμό (Τμήμα Μουσειολογίας) και θα έπρεπε να έχουμε και τμήματα σχετικά με τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό καθώς διαθέτουμε αναπτυσσόμενες τουριστικές δομές και η Ολυμπία είναι η παγκόσμια Αθλητική πρωτεύουσα. Αυτά τα τμήματα οφείλουμε να τα ενισχύσουμε και να τα εδραιώσουμε. Στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε για μηχανικούς και μακάρι κατόπιν να καταφέρουμε να φέρουμε και την Πολυτεχνική Σχολή εξασφαλίζοντας μόνιμες εγκαταστάσεις και έδρα για την Πολυτεχνική σχολή.
Το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο βρίσκεται στον κατάλληλο τόπο και θα είναι έγκλημα που θα διαπράξει το πολιτικό κατεστημένο της Πάτρας αν τελικά καταφέρει τη μεταφορά του από την πόλη μας. Οι ευθύνες σε τέτοια περίπτωση θα βαρύνουν πλήρως όχι μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά κυρίως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Παράταξη που εκλέχθηκε για να αποκαταστήσει την αδικία χρόνων εις βάρος της Ηλείας. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας.
Το τμήμα Μουσειολογίας, ιδιαίτερα, συνδέεται με την ύπαρξη του πολιτισμού στην πρωτογενή του διάσταση και δίνει στην πρωτεύουσα της Ηλείας την αίγλη που της ταιριάζει. Ανυψώνει το πνευματικό επίπεδο και δημιουργεί τη μαγιά συγκρότησης μιας ακαδημαϊκής κοινότητας ικανής να διατυπώσει βιώσιμες αναπτυξιακές προτάσεις που να συνάδουν με το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας. Δίνει το έναυσμα για διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και πανεπιστημιακών δράσεων που θα αναδείξουν την γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Παγκόσμιο Επίπεδο.
Η γεωγραφική συνάφεια της πνευματικής κοιτίδα της Αρχαίας Ολυμπίας και του τμήματος Μουσειολογίας, δημιουργεί τη βάση της εκπαίδευσης, δίνει το έναυσμα για την Mουσειακή εκπαίδευση, την προσέγγιση της ιστορίας με αυτοψία και με το τρόπο των διευρυμένων κύκλων, ξεκινώντας από την κεντρική ιδέα του ολυμπιακού ιδεώδους. Το τμήμα αυτό θα έπρεπε ήδη να ανθεί και όχι να περιμένει την έλευση του Πρωθυπουργού για να σταματήσει να μαραζώνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 στο Νταβός στη συνάντηση με το Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, έχει το όραμα της Μουσειολογίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός από τότε είχε προτείνει στην αμερικανική εταιρεία να επισκεφθεί την Ολυμπία, και να υποβάλει μια πρόταση στην κυβέρνηση για το πως η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.
Η έλευση του Πρωθυπουργού στην Ηλεία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση όσων διαθέτουμε και το όραμα για το μέλλον του τόπου μας καθώς η στήριξη των Πανεπιστημιακών μας τμημάτων και η μετατροπή της Ηλείας σε Παγκόσμιο Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό αίτημα.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]