FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Νέος Πτωχευτικός: εκκαθάριση αντί για εξυγίανση, με fast track πτωχεύσεις

Ημερομηνία: 20-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94947″ img_size=”full”][vc_column_text]Για νομοσχέδιο που οδηγεί σε εκκαθάριση αντί για εξυγίανση, με fast track πτωχεύσεις, έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής  Μιχάλης Κατρίνης στη σημερινή συζήτηση επί  των άρθρων για το νέο πτωχευτικό στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.  Το νομοσχέδιο έχει στον τίτλο του τη «δεύτερη ευκαιρία» για τους επιχειρηματίες, συνέχισε, αλλά είναι προσανατολισμένο στη γρήγορη ρευστοποίηση και τις μαζικές πτωχεύσεις. Στην τοποθέτηση του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι η πτώχευση και η γρήγορη ρευστοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που απαιτεί γρήγορες διαδικασίες,  χωρίς την ανάλογη υποστήριξη σε υποδομές και προσωπικό, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε κρίση και η κοινωνία βυθίζεται στην αβεβαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού οι επιχειρήσεις δεν προβλέπεται να λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή, που ήταν και το μοναδικό μέτρο ρευστότητας που έφτασε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε θετική την εισαγωγή του μηχανισμού της έγκαιρης προειδοποίησης, ωστόσο επεσήμανε ότι το ζητούμενο για την έγκαιρη προειδοποίηση είναι να στηριχθεί έμπρακτα και να εφαρμοστεί, αφού τα επιμελητήρια χρειάζονται πόρους και οι εταιρίες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος αναδιάρθρωσης.

Σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι ως τώρα η αναποτελεσματικότητά του δεν οφειλόταν στην έλλειψη επικύρωσης από τα δικαστήρια, αλλά στο ότι οι τράπεζες δεν έκαναν βιώσιμες προτάσεις.

Πρόκειται για νομοσχέδιο, επισήμανε ο κ.  Κατρίνης, που ενισχύει την κακή πρακτική των τραπεζών, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να μην υποβάλουν καν πρόταση ρύθμισης.

Ο κ.  Κατρίνης αναφέρθηκε ακόμα στη καταβολή των μισθωμάτων επί 12 χρόνια, ποσό που, όπως είπε, θα πρέπει να αφαιρείται από το ποσό επαναγοράς του ακινήτου, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αγοράσει το ακίνητο, τονίζοντας ότι αυτό έχει ζητηθεί από όλους σχεδόν τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Κλείνοντας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην τάση που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την ύπαρξη ξεχωριστού πλαισίου για τα φυσικά πρόσωπα αντί αυτά να εξισώνονται με τις επιχειρήσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia