Μ. Κατρίνης: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα δημόσιων έργων & δημόσιων συμβάσεων»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Αναποτελεσματικό και ανεπαρκές χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα των δημοσίων συμβάσεων και των δημόσιων έργων, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης, οι υπερβολικές εκπτώσεις που προσφέρονται από τους εργολάβους, οι καθυστερήσεις στην αποπεράτωση των συμβάσεων και των έργων.
Χαρακτήρισε επίσης ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που για να αρχίσει να εφαρμόζεται θα πρέπει να εκδοθούν 77 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις.
‘’Αν η κυβέρνηση χρειάστηκε 1,5 χρόνο για να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο ,αντιλαμβάνονται όλοι πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση και υπογραφή 77 αποφάσεων’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.
Έφερε μάλιστα ως ανάλογο παράδειγμα κακής νομοθέτησης τον κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που, ενώ ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο εκκρεμούν πάνω από 100 υπουργικές αποφάσεις, όπως επισημαίνει η μελέτη του ΣΕΒ για τη χαμηλή θέση της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ωριμότητας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η διαδικασία ανάθεσης μιας δημόσιας σύμβασης πρέπει να συνεκτιμά και να επιβραβεύει βαθμολογικά την συμμετοχή των διαγωνιζομένων στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας. Και αυτό μπορεί να γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα, όπως η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η χρηματοοικονομική διευκόλυνση του κράτους μέσω της μόχλευσης κονδυλίων αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Πρότεινε επίσης την επιβολή κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας με την υποχρεωτική χρήση των συστημάτων ΕΣΗΔΗΣ και ΚΗΜΔΗΣ για όλες τις συμβάσεις.
Ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικών διαδικασιών για συγκεκριμένες κατηγορίες προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι η αύξηση των ορίων για τις απευθείας αναθέσεις όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το στόχο της διαφάνειας, αλλά έρχεται σε συνέχεια του μπαράζ αναθέσεων και κατά παρέκκλιση προμηθειών τους τελευταίους 11 μήνες, που από εξαίρεση έγινε ο κανόνας για την κυβέρνηση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]