Μ. Κατρίνης: Η ευθυνοφοβία ως προεκλογική στρατηγική;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Η μετάθεση ευθυνών και η παράταση μη δημοφιλών αποφάσεων έχει γίνει το αγαπημένο σπορ της Νέας Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, η κυβέρνηση με συστηματικό τρόπο μεταφέρει μια σειρά «δύσκολων» ζητημάτων για το φθινόπωρο ή ακόμα και τις αρχές του 2022.
Εξάμηνη παράτασηως τον Οκτώβριο για τις αντιρρήσεις και τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες, κατάσταση που έχει ανεξήγητα βαλτώσει από τον Ιούλιο του 2019-παρά την αλλαγή του νόμου επί κυβέρνησης ΝΔ-και έχει προκαλέσει πρωτοφανή ταλαιπωρία σε ιδιοκτήτες, παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Οκτάμηνη παράταση ως το Νοέμβριο για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες, παρά την ‘’εκπρεφρασμένη οργή’’ της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν για την αργοπορία στις σχετικές διαδικασίες.
Μετάθεση του συστήματος εναρμόνισης αντικειμενικών-εμπορικών αξιών των ακινήτων για το 2022, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, με τις προβλεπόμενες αυξήσεις να συμπαρασύρουν 20 φόρους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Μετάθεση για τις αρχές του 2022 των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ή των βεβαιωμένων οφειλών που έπρεπε να πληρωθούν την ίδια περίοδο.
Αναστολή (πρακτικά) των πλειστηριασμών μέχρι τις 16 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οπότε ολοκληρώνεται το δικαστικό έτος και έναρξή τους-ουσιαστικά- από τον Οκτώβριο. Οι εκπρόσωποι των servicers, όπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο τμήμα των ‘’κόκκινων’’ δανείων, μιλούν ήδη για 250.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την επόμενη πενταετία.
Η ίδια τακτική ακολουθείται και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας και θα διαμορφώσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για την μετά-πανδημίας εποχή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε 1,29 εκατ. φορολογούμενους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις μισθών και λογαριασμών για χρέη και οφειλές ενώ 4,14 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία. Τα νέα ληξιπρόθεσμα του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου άγγιξαν το 1,6 δις ευρώ και το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, με πάνω από 1 εκατ. ακίνητα να συνδέονται με ‘’κόκκινα’’ δάνεια.
Παρ ’όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στις 24-48 δόσεις και την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από την 1η Ιουνίου, με εφαρμογή του ίδιου εξωδικαστικού συμβιβασμού που απέτυχε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση δείχνει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα. Δυστυχώς, γι’ αυτά δεν υπάρχει επιτροπή λοιμωξιολόγων να πάρουν την ευθύνη! Το επιτελικό κράτος των ‘’αρίστων’’ επιλέγει, απλά, να κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Σαν να μη θέλει να κυβερνήσει. Ή να μην μπορεί.
Εκτός, αν το ζητούμενο είναι ένα ήσυχο-προεκλογικό-φθινόπωρο…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]