FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Επίσπευση των πληρωμών και διεύρυνση των δικαιούχων για τα σχέδια βελτίωσης στην Ηλεία

Ημερομηνία: 12-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94947″ img_size=”full”][vc_column_text]Επίσπευση πληρωμών και διεύρυνση δικαιούχων για τα σχέδια βελτίωσης στην Ηλεία ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κατρίνης, καλώντας τον να απαντήσει:

  • Εάν θα επισπεύσει τις διαδικασίες πληρωμής των εγκεκριμένων σχεδίων, ώστε να ενισχύσει τις επενδύσεις και να τονώσει τη ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα,
  • Εάν θα διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια από την Ε.Ε. και θα ανακατανείμει τους διαθέσιμους πόρους ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των επιλαχόντων,
  • Εάν θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Ελλάδας που φαίνεται ότι αδικήθηκε στην πρώτη κατανομή, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις επιλαχόντων της Ηλείας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι τα σχέδια βελτίωσης αποτελούν το βασικό επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με τη δημόσια δαπάνη να φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών αποδεικνύουν οι 15364 προτάσεις που κατατέθηκαν, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ, με 2 στους 3 αγρότες να αποκτούν δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο μέτρο.

Αφού καυτηριάζει το γεγονός ότι υπήρξε αδικαιολόγητη ολιγωρία ετών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει ότι στη Δυτική Ελλάδα επιλέχθηκαν 748 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 41.409.602,33 ευρώ, 348 αιτήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, αλλά δεν καλύφθηκαν από το όριο της πίστωσης και 141 αιτήσεις απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ είχαν υποβληθεί 1244 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 127.389.745 ευρώ.

Ειδικότερα για την Ηλεία αντιστοιχούν 255 εγκεκριμένες προτάσεις (34% της περιφέρειας) με συνολική δημόσια δαπάνη 17.772.127,8 ευρώ (42,9% της δημόσιας δαπάνης), 88 προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά είναι επιλαχούσες (δημόσια δαπάνη 4.255,906,77 ευρώ) και 47 προτάσεις που απορρίφθηκαν.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει μάλιστα προς τον υπουργό ότι στις 10 πρώτες βαθμολογίες αιτήσεων οι 7 προέρχονται από την Ηλεία, κάτι που είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της άρτιας προετοιμασίας αγροτών και μελετητών, ενώ στα μείον περιλαμβάνεται η μηδενική σχεδόν παρουσία συλλογικών σχημάτων στις υποβληθείσες προτάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τον πανελλαδικό πίνακα των αποτελεσμάτων, η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται 8η σε συνολικό ποσοστό κάλυψης, με την τελική κατανομή δημόσιας δαπάνης (47,754 εκατ. ευρώ) να φτάνει στο 67,99% της συνολικά αιτούμενης (70,241 εκατ. ευρώ), ενώ υπολείπεται και σε σχέση με τις υπόλοιπες 5 περιφέρειες, αφού ο τελικός προϋπολογισμός είναι 1,69 φορές μεγαλύτερος από τον αρχικό, όταν το πλεονάζον κλάσμα είναι 2,1 για τη Θεσσαλία, 2,49 για την Κεντρική Μακεδονία, 2,62 για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, 2,16 για τη Δυτική Μακεδονία και 2,79 για το Βόρειο Αιγαίο.

Όπως τονίζει, για τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων έχουν δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις (η τελευταία μέχρι τις 11 Μαΐου), γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία στους δικαιούχους, ενώ λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι αιτήσεις πληρωμών των δικαιούχων (πχ για αγορά μηχανημάτων) που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία. Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, ότι οι δικαιούχοι που θέλουν να τροποποιήσουν το φυσικό αντικείμενο θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, με την όλη διαδικασία να μην ολοκληρώνεται πριν το τέλος Ιουλίου, παρά το ότι η κατάργηση του κανόνα ν+3 οδηγεί σε επέκταση της περιόδου υλοποίησης του προγράμματος. Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. παροτρύνει τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα αχρησιμοποίητα κονδύλια των προγραμμάτων, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία για το υλοποιούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα πρέπει άμεσα να γίνει απολογισμός απορροφητικότητας των πόρων από τα υπόλοιπα μέτρα και δράσεις που διαχειρίζεται την τρέχουσα περίοδο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να κάνει μια ανακατανομή υπέρ των σχεδίων βελτίωσης για να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις.

Ο βουλευτής καταλήγει λέγοντας ότι η Ηλεία που επλήγη πρώτη από τον κορωνοϊό με ορατές επιπτώσεις, κατατάσσεται ως πρώτη περιφέρεια της ΕΕ στην αγροτική εξειδίκευση με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT και έχει προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό και υψηλή προστιθέμενη αξία, γι αυτό αξίζει να στηριχθεί για να ενισχύσει την προσπάθεια, στην μετά-κορωνοϊό εποχή, για τη διατροφική επάρκεια της χώρας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot