Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική σε πολλές περιοχές της χώρας (κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία), ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών στη χώρα παραμένει υψηλό.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο –με το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και την άνοδο των διασωληνώσεων σε πάνω από 400– και οι τελευταίες μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ –που έδειξαν πως βρίσκονται στο «κόκκινο» οι τιμές του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης– απλώς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και θα έπρεπε, εδώ και καιρό, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναχαίτισή της.
Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων είναι (κατά μέσο όρο) πάνω από 42 κατά την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να προχωράει ακάθεκτος προς τις 16.000.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εδώ και καιρό –και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, τους οποίους «εργαλοποιεί» κατά το δοκούν– έχει ουσιαστικά σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, καθώς δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια άνοιξαν όπως… είχαν κλείσει, ενώ η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένει ασφυκτική ευνοώντας την εξάπλωση της νόσου.
Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να… συνδράμει ξανά τον ιδιωτικό τομέα που όχι μόνο δεν έβαλε πλάτη τον καιρό της πανδημίας, αλλά κερδοσκοπεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε βάρος των ασθενών.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Σε κάθε περίπτωση, η νέα έξαρση της πανδημίας οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις και ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως εξετάζονται νέα μέτρα, με βάση τις προτάσεις που θα κάνει η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Η συνεδρίαση της επιτροπής είναι για την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο –σύμφωνα με την ΕΡΤ– δεν αποκλείεται να υπάρχουν νωρίτερα ανακοινώσεις, καθώς η κατάσταση ήδη αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Όπως λοιπόν αναφέρει η ΕΡΤ, τα μέτρα δεν αφορούν τους εμβολιασμένους (αν και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πλέον προσεγγίζει το 15%), αλλά τους μικτούς χώρους εστίασης και τον αριθμό των υποχρεωτικών τεστ που καλούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση των ειδικών θα αφορά τη μείωση του ποσοστού χωρητικότητας στους μικτούς χώρους (μόνο με στέγαστρο και χωρίς μουσική οι εξωτερικοί χώροι διασκέδασης) και τη διενέργεια 3 τεστ (αντί για 2 που ισχύει μέχρι σήμερα) για τους εργαζομένους στο χώρο της εστίασης.
Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να λαμβάνουν μηνύματα σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να υποστούν εάν μολυνθούν από τον φονικό ιό.