FOLLOW US: facebook twitter

«Είδαμε το Χάρο με τα μάτια μας»: Κάτοικοι του Κολιρίου περιγράφουν στην «Πρωινή» πώς έσωσαν το χωριό από την πυρκαγιά

Ημερομηνία: 11-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Πώς κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο όταν τους περικύκλωσε η φωτιά σε λιοστάσι

Όποιος περνούσε από την Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως το πρωί της Παρασκευής και κοιτούσε προς το Κολίρι, του κοβόταν η ανάσα. Η πυρκαγιά είχε κατέβει απειλητικά από το βουνό και είχε φτάσει μερικά μέτρα από την κατοικημένη ζώνη. Λίγο πριν από τις 11π.μ. οι καμπάνες του χωριού ήχησαν δυνατά στέλνοντας σε όλους το μήνυμα του σοβαρού κινδύνου. Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους για την εντολή της προληπτικής εκκένωσης και διασφάλισαν την ομαλή αποχώρηση των οχημάτων για να μην προκληθεί συνωστισμός.

Την ίδια στιγμή, οι εθελοντικές ομάδες του χωριού μαζί με τους πυροσβέστες και την Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου, βλέποντας τις φλόγες να «καταπίνουν» πεύκα και λιοστάσια και να πλησιάζουν προς το κοιμητήριο του χωριού, δεν έχασαν χρόνο και οργάνωσαν το δικό τους αντιπυρικό μέτωπο για να σώσουν τα σπίτια των συμπολιτών τους, δίνοντας μια μάχη που ίσως να ήταν χωρίς επιστροφή.

«Από μακριά η φωτιά φαινόταν ότι έχει μπει μέσα στα σπίτια. Δώσαμε μεγάλο αγώνα όλοι εδώ, πρωτίστως κάτοικοι, με την Πολιτική Προστασία, τον δήμαρχο, τον κ. Νικολακόπουλο από την Περιφέρεια και τους φορείς του χωριού. Και τα παιδιά του χωριού βοήθησαν πάρα πολύ και κατορθώσαμε να σταματήσουμε την πύρινη επέλαση. Ο κόσμος φοβήθηκε γιατί έβαλε αέρα και ήταν σε πολύ δύσβατο μέρος η φωτιά και δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε να τη σβήσουμε. Οπότε την περιμέναμε από το βράδυ, διότι έδειχνε ότι εδώ θα έρθει, και είχαμε πολύ μεγάλη αγωνία μην μπει στα πρώτα σπίτια του χωριού. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο για τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας», τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΤΚ Κολιρίου, Αντώνης Αντωνακόπουλος.

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα προς όσους βοήθησαν , σημειώνοντας ότι κανένας δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη μάχη.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά με τα χωματουργικά μηχανήματα. Δώσανε αγώνα μέσα στη φωτιά και ανοίξανε ζώνες, καταφέρνοντας να την περιορίσουν αφάνταστα και να μην επεκταθεί στα υπόλοιπα σημεία της κοινότητας. Από τις 11 το πρωί, που είχε βάλει αέρα, ως τις 11:30, δώσαμε μάχη μεγάλη, μικροί μεγάλοι με μάνικες και τρακτέρ, ό,τι διέθετε ο καθένας. Όπως και το 2007, ο κόσμος δεν ήθελε να φύγει από τα σπίτια του αλλά να μείνει και να προστατευτεί στο χωριό, παρά τις εκκλήσεις. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να εγκαταλείψουμε παρά μόνο αν η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο. Ο κόσμος ήταν στις επάλξεις και έδωσε αγώνα. Υπήρχαν στιγμές που φοβηθήκαμε, αλλά ευτυχώς ήρθαν και τα εναέρια και μας βοήθησαν», τόνισε.

Όσον αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αποζημίωσης των πολιτών του χωριού, αφού η πλειονότητα ζει από το αγροτικό εισόδημα. «Το πρώτο εισόδημα του κόσμου στο χωριό είναι το ελαιόλαδο, από αυτό ζει. Θα έχουμε θέμα τώρα, θα δυσκολευτούν πολύ οι συμπολίτες μας όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς πάθανε ζημιά μεγάλη από την πυρκαγιά», επισήμανε.

«Μας περικύκλωσε η φωτιά»

Ο αντιπρόεδρος της ΤΚ Κολιρίου, Νίκος Πανταζόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Γιάννη Αντωνόπουλο, και τον εποχιακό πυροσβέστη Μπάμπη Φωτόπουλο, αντιμετώπισαν τον απόλυτο κίνδυνο, αφού η πυρκαγιά τους περικύκλωσε την ώρα που πάλευαν να την περιορίσουν.

Μην έχοντας συνέλθει ακόμα και με χέρια μελανιασμένα, ο κ. Πανταζόπουλος μας περιέγραψε πώς βίωσε τις εφιαλτικές στιγμές.

«Μαζί με τον Γιάννη Αντωνόπουλο και τον Μπάμπη Φωτόπουλο ανεβήκαμε με όχημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου να κόψουμε τη φωτιά στο λιοστάσι, γιατί ερχόταν από πάνω. Εκεί ανοίξαμε ζώνες, αλλά η φωτιά μάς περικύκλωσε. Στο τσακ γλιτώσαμε με ελιγμό και βρήκαμε ένα μικρό δρομάκι να φύγουμε. Είδα το Χάρο με τα μάτια μου χιλοκάηκα. Αν περνούσε απέναντι η φωτιά, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει τίποτα. Ανοίξαμε τον δρόμο για να μην καούν τα σπίτια με λάστιχα και ήμαστε όλοι εδώ παραταγμένοι», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος