FOLLOW US: facebook twitter

Κάθε Ιανουάριο θα καθορίζει ο ΕΛΓΑ την τιμή αποζημίωσης &  την ασφαλιστική εισφορά

Ημερομηνία: 23-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

Το ΥπΑΑΤ έδωσε το στίγμα των αλλαγών του ασφαλιστικού  Κανονισμού μέσω δηλώσεων του υφ. Δ. Σταμενίτη

Αλλαγές σε ετήσια βάση ανάλογα με τις προοπτικές των αγορών φαίνεται ότι θα αφομοιώνουν οι εισφορές των παραγωγών στον ΕΛΓΑ μετά την υπό διαμόρφωση μεταρρύθμιση του Οργανισμού, ενώ επίσης εισάγεται ένα κατώφλι δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι. Ο καθορισμός τιμής αποζημίωσης, για τα ασφαλιζόμενα προϊόντα,  κάθε Ιανουάριο και η δυνατότητα ορισμού κατωφλιού ως προς την αποδοτικότητα του κάθε χωραφιού, για την ασφάλισή του και απαλοιφή των μειωτικών συντελεστών, είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ, ενόψει των αλλαγών του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο τρόπος  βέβαια με τον οποίο θα υπολογίζεται από την αρχή του έτους η τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος δεν διατυπώνεται με ευκρίνεια στις δημόσιες δηλώσεις του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη  που αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καλλιέργεια της κερασιάς, που οργανώθηκε στα Βρυττά Πέλλας. Διευκρίνισε δε, πως η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί στο πρώτο τετράμηνο έως εξάμηνο του 2024. Φαίνεται ωστόσο, πως οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το τονάζ

Αναφορικά με την  άλλη μεγάλη αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο και σχετίζεται , με το κόψιμο των μειωτικών συντελεστών ανέφερε. «Για παράδειγμά, αν υπήρχε μια ηρτημένη αξία από την οποία αφαιρούσε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ένα 20% και ένα 0,8%, αυτό τώρα σκοπεύουμε να το καταργήσουμε. Και θα αποζημιώνεστε με βάση το συμβόλαιο που κάνετε με τον ΕΛΓΑ», είπε και διευκρίνισε ότι «θα αφαιρούμε από την αποζημίωση ένα 15% σε περίπτωση ζημιάς από χαλάζι ή βροχή ή 30% στον παγετό, γιατί όπως γνωρίζουμε καλά, όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχουν διάφορα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα βάζουμε και ζημιογόνα αίτια που θα είναι προαιρετικά, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση για ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα ή για φυτοπαθολογικές προσβολές».

Πέραν αυτών, που θα συζητηθούν εκτενώς το επόμενο διάστημα, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε πως προωθείται και η πιστοποίηση του εκτιμητικού έργου, μέσω της εκπαίδευσης του εκτιμητή σε σχολή, ώστε όλες οι εκτιμήσεις να είναι ίδιες για όλους και να μην υπάρχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η πρόσληψη επιπλέον 200 ανθρώπων στον ΕΛΓΑ, για να υπάρχουν γρήγορες εκτιμήσεις και στο σωστό χρόνο, όπως επίσης και η ψηφιοποίηση του έργου του ΕΛΓΑ.

Πηγή: Αgrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος