«Καθαρή Ενέργεια στη μάχη για την κλιματική αλλαγή»: Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πύργου παρουσίασαν διαδικτυακά τις εργασίες τους στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Ένωσης Φυσικών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”124768″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις εργασίες τους, πάνω στην «Καθαρή ενέργεια στη μάχη για την κλιματική αλλαγή» που είχαν ετοιμάσει πέρυσι στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Πανελλήνιας Ενωσης Φυσικών (ΕΕΦ) παρουσίασαν σε διαδικτυακή πανελλήνια σύνδεση, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου.
Το σχολείο συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με τρία προγράμματα:
α) Εργασία με θέμα: «Τα φωτεινά μας Βήματα», με συντονιστή καθηγητή τον κ. Λαμπρόπουλο Άγγελο, Υπδντη, Φυσικό. Ειδικότερα, παρουσίασαν ότι το πιεζοηλεκτρικό δάπεδο αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ενεργειακή λύση. Η τεχνολογία προχωρεί συνεχώς σε νέες βελτιώσεις και ανακαλύψεις που γίνονται σιγά σιγά μέρος της καθημερινότητάς μας, προς ένα καλύτερο «πράσινο» αύριο.
β) Εργασία με θέμα: «Καθαρή Ενέργεια: Ένα ποτάμι που εκβάλλει στο σήμερα», με συντονίστρια καθηγήτρια την κ. Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου, Φυσικό. Ειδικότερα, παρουσίασαν τη μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, με net metering, που είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα και η πιο συμφέρουσα από άποψη αρχικής επένδυσης, απόσβεσης και κέρδους.
γ) Εργασία με θέμα: «Καθαρή Ενέργεια: στα χνάρια του Ήλιου», με συντονιστή καθηγητή τον κ. Τόγια Παναγιώτη, Τεχνολόγο. Την έναρξη της παρουσίασης έκανε ο Δντης του σχολείου κ. Γ Κομιώτης, λόγω κωλύματος του κ. Τόγια. Ειδικότερα, οι μαθήτριες του προγράμματος παρουσίασαν το ηλεκτρικό στατικό ποδήλατο που μπορεί να γίνει μια πρακτική ευκαιρία για νέες γνώσεις στους μαθητές-τριες αλλά και η εφαρμογή του μπορεί να καλύψει ένα ηλεκτρικό σύστημα (π.χ. φωτισμός ασφαλείας) του σχολείου.
Όλα τα προγράμματα του σχολείου είχαν ως στόχο τη θεωρητική αλλά και την πρακτική, εφαρμοσμένη θεμελίωση των εργασιών- μελετών των μαθητών-τριών και με εξειδικευμένες προτάσεις –μελέτες επιστημόνων, όπως του κ. Δ. Κορκολή, διπλ. μηχανολόγου μηχανικού Ε.Δ.Ε.
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν επιτυχώς διαδικτυακά και εξ’ αποστάσεως και με την αναμενόμενη χρηματοδότηση από την ΕΕΦ θα υλοποιηθούν οι μελέτες στο σχολείο στο προσεχές μέλλον, για την ενεργειακή του αναβάθμιση και αυτονομία.
Οι μαθητές-τριες απήντησαν επιτυχώς και με επάρκεια στις διευκρινιστικές και επί της ουσίας ερωτήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθούσε τις παρουσιάσεις. Η Επιτροπή απαρτιζόταν από Καθηγητές Φυσικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Οι μαθητές-τριες που συμμετείχαν στα προγράμματα ήσαν: Σπηλιόπουλος Αναστάσιος, Παπαναστασόπουλος Σωκράτης, Παπαναστασόπουλος Ιάσων, Πασχαλίνου Σοφιάννα, Καραμπίνη Ευαγγελία, Πολυχρονοπούλου Ελισάβετ, Σκούτας Χρήστος, Τερζής Δημήτριος, Τσόγκα Φιορίσα, Στεφανίδη Βασιλική, Στεφανίδη Ραφαηλία, Φωτεινογιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Τουμαζάτος Γεράσιμος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]