FOLLOW US: facebook twitter

Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου: «Η Ηλεία χρειάζεται έργα πρόληψης και προσαρμοστικότητας»

Ημερομηνία: 23-05-2024 | Συντάκτης:

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει στην «Πρωινή»

Η Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου, κατάγεται από την Ηράκλεια (Μπρούμα) του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, είναι πολιτικός μηχανικός και μηχανικός περιβάλλοντος και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ηλεία, δέχθηκε να μας απαντήσει σε μια μίνι συνέντεευξη ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


-Ποιο ήταν το κίνητρο της υποψηφιότητάς του με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

το κίνητρό μου είναι ουσιαστικά ότι βλέπω πώς η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και κατ’ επέκταση να αλλάξει και η Ελλάδα. Δηλαδή αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι  μια Ελλάδα δυνατή στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα μπορεί να επηρεάσει πολιτικές για να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη, το οποίο θα έχει έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά ανθρώπινα μεγέθη και κοινωνικό πρόσωπο. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι με την επικράτηση φιλελεύθερων ιδεών στην Ευρώπη και του ανταγωνισμού ως κύριου ρυθμιστή της ανάπτυξης, έχουμε έντονη απόκλιση από τις πολιτικές σύγκλισης, στις οποίες πιστεύω. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο και μπορούμε να φέρουμε γνώση, ιδέες και διάθεση να γίνει κάτι διαφορετικό.

-Πιστεύεις ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος;

Οι τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η οικονομία, το περιβάλλον και η κοινωνία. Μόνον η ρεαλιστική σύζευξή τους και ο αναλογικός συνδυασμός τους μπορεί να τη διασφαλίζει, παρότι είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με το τι αποφασίζουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα. Σίγουρα αυτή η σχέση μπορεί να καλυτερεύσει και σε αυτό βοηθά η τεχνολογική καινοτομία. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο πιο εύκολη θα είναι η σύζευξη.

-Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης, τις οποίες βιώνει έντονα η Ηλεία, μπορούν να αντιμετωπιστούν ή έστω να μετριαστούν;

Βασικές παράμετροι σε αυτό το πρόβλημα είναι η πρόληψη και η προσαρμοστικότητα. Η πρόληψη μας βοηθάει να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε πώς θα σχεδιάσουμε για να αντιμετωπίσουμε περισσότερα από αυτά τα προβλήματα πιο ελαστικά. Λέω ελαστικά γιατί αυτό μας βοηθάει στο κομμάτι της προσαρμοστικότητας, δηλαδή όταν έχουμε σχεδιάσει το μοντέλο της οικονομίας, των καλλιεργειών και του τουρισμού με έναν τρόπο που έρχεται ένα πρόβλημα, μου το αποδιοργανώνει για λίγο, αλλά μπορεί πολύ πιο γρήγορα να επανέλθει εκεί πού ήταν.. Υπάρχουν τέτοια αναπτυξιακά μοντέλα και μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύσει στο να τα χρηματοδοτήσει, κάνοντας έναν νομό όπως η Ηλεία πιο προσαρμοστικό.

-Είσαι υποψήφια ως εκπρόσωπος των αποδήμων. Για ποιο λόγο η Ελλάδα υποφέρει τόσο πολύ από το brain drain και πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτό;

Θα σας απαντήσω με βάση την προσωπική μου εμπειρία. Δούλεψα αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, αρχικά ως μηχανικός περιβάλλοντος και στη συνέχεια ως πολιτικός μηχανικός. Είμαστε όμως η γενιά της κρίσης, η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, τη στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν δυνατότητα να σχεδιάσουν ένα  πλάνο να αντέξουν σε βάθος τριών έως πέντε ετών. Στον κλάδο των μηχανικών ήμασταν άτυχοι, διότι επλήγη πάρα πολύ. Πιστεύω ότι όσοι φύγαμε, νιώσαμε ότι δεν υπάρχει προοπτική, και όχι μόνο στο οικονομικό. Ακόμα και τώρα, όσοι επιστρέφουν, δεν το κάνουν για οικονομικούς λόγους, ειδάλλως θα έμεναν για πάντα έξω. Αυτό που επιδιώκουμε είναι το comfort zone, να νιώθεις ότι είσαι σε ένα περιβάλλον ασφαλές και άνετο, όπου θα βλέπεις ένα μέλλον με προοπτική, που να σου δίνει κίνητρα να δημιουργήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia