Καταρρίπτεται το «Ελληνικό πείραμα» των 3 μηνών για εμβολιασμό του Μητσοτάκη-Μεταδοτική, αλλά με ήπια συμπτώματα η «Όμικρον»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”153669″ img_size=”full”][vc_column_text]Αίσθηση είχε προκαλέσει η «εντολή» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία άλλαξε τις συστάσεις της σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με την αναμνηστική δόση να γίνεται και να χορηγείται σε 3 μήνες, με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει λάβει ακόμα σχετική απόφαση, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε αναφέρει ότι η τρίτη δόση μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον έξι μήνες.
Μάλιστα το αφήγημα αυτό καταρρίπτεται ακόμα και σήμερα , καθώς σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα από τις μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, δείχνουν ότι τα συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη είναι πολύ ήπια. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία.
«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ. Η Όμικρον ταξιδεύει πολύ γρήγορα ανά τον κόσμο και φαίνεται ότι λόγω της αυξημένης μεταδότικότητάς της πολύ σύντομα θα γίνει κυρίαρχη εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο η νοσηρότητά της, προς το παρών, δεν τρομάζει την ιατρική κοινότητα.
«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ. «Η μετάλλαξη Όμικρον έχει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα»
Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.
«Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων “Nference” με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.
Φάουτσι: «Σχεδόν βέβαιο» ότι η Όμικρον δεν είναι πιο σοβαρή απ’ τη Δέλτα
Μια πιο αισιόδοξη οπτική για την νέα παραλλαγή Όμικρον, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, μοιράστηκε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία Άντονι Φάουτσι.
Την ώρα που οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και μάλιστα που επιστήμονες κατέγραψαν μια εκδοχή της η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί με τα κλασικά τεστ, ο Φάουτσι εκφράζει την άποψη ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ό,τι η Δέλτα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή», πρόσθεσε αλλά σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί αυτό.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.
Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.
Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα, υπογράμμισε.
Ο Φάουτσι είπε ότι ένας πιο μεταδοτικός ιός που δεν προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες και δεν οδηγεί σε έξαρση νοσηλειών και θανάτων θα ήταν το «καλύτερο σενάριο».
Παρά τα νέα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από τις παλινωδίες της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, και την ενίσχυση του συστήματος υγείας και είπε να επιστρατεύσει το φόβο… της μετάλλαξης Όμικρον.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]koutipandoras.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]