FOLLOW US: facebook twitter

Καταργούνται πριν εφαρμοστούν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης

Ημερομηνία: 07-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90601″ img_size=”full”][vc_column_text]Το υπουργείο Παιδείας αναστέλλει μέρος του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις που επρόκειτο να εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά ● Μειώνεται η εξεταστέα ύλη σε 6 μαθήματα ● Πέφτει ο συντελεστής βαρύτητας της Λογοτεχνίας στα Νέα Ελληνικά.

Η ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια παραμένει… ιδέα. Τα πρώτα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης που επρόκειτο να δημιουργηθούν με το νέο σύστημα εισαγωγής καταργούνται πριν καν δημιουργηθούν.

Η μείωση της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα και η μείωση του συντελεστή βαρύτητας στη Λογοτεχνία αποτελούν το τρίπτυχο των αλλαγών που αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι οποίες θα έχουν άμεση ισχύ.

Συγκεκριμένα, θα προταθεί η αναστολή της εφαρμογής μέρους του νέου συστήματος εισαγωγής το οποίο αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένα Τμήματα χωρίς πανελλαδικές παρά μόνον με τη συμπλήρωση ενός πρώτου μηχανογραφικού (τον Οκτώβριο) και με τον βαθμό του απολυτηρίου. Επρόκειτο να εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, αλλά η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα το φέρει προς συζήτηση στη Βουλή.

Αν μπορούσε, θα ακύρωνε όλο το νέο σύστημα πρόσβασης, αλλά τώρα έχει μεγαλύτερη ισχύ ο κανόνας της απουσίας αιφνιδιασμών για τους υποψηφίους των πανελλαδικών την τελευταία και κρισιμότερη χρονιά.

Πάντως, προειδοποιεί: «Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ετσι, πριν προλάβουμε να εμπεδώσουμε τις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές, θα τις ξεχάσουμε. Δεν θα υπάρξει κατηγοριοποίηση, ανακοίνωσε το υπουργείο, διότι: «Η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στον διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει οι προτιμήσεις των παιδιών ποιες σχολές θα οδηγούσαν στα ύψη και ποιες στα βάθη. Λίστα που θα άλλαζε κάθε χρόνο και ίσως ναι, επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ίδιο γίνεται όμως κάθε χρόνο και με το υπάρχον σύστημα. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μιλάμε για ταξικά συστήματα μέσα στα γραφεία που σχεδιάζονται τα ακόμα πιο σκληρά ταξικά σχέδια. Βάσεις εισαγωγής με 12, 14, 16. Και όποιος αντέξει. Οικονομικά – κοινωνικά. Εκτός κι αν πολλαπλασιαστούν οι διάνοιες στη χώρα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia