Κατάκολο: Σε ένα χρόνο το πρώτο γεωτρύπανο για τα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101970″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Κατάκολο της Ηλείας μπαίνει στον «χάρτη» των ελληνικών υδρογονανθράκων, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτασμάτων από την Energean Oil and Gas.
Με τη θετική γνωμοδότηση του οργάνου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η φάση της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Τώρα, όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας, η θετική γνωμοδότηση θα σταλεί αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να δώσει την άδεια για τις πιλοτικές γεωτρήσεις. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η πρώτη γεώτρηση εκτιμάται πως θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα, στο τέλος του 2020.
Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, υπάρχουν στο κοίτασμα απολήψιμα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Οι πιλοτικές γεωτρήσεις θα δείξουν την πραγματική δυναμική και τον τρόπο εκμετάλλευσης.
Στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία θετικά επί της εισήγησης του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη.
Ο τελευταίος παρουσίασε αναλιτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. «Στο πλαίσιο της Α φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 2,5 km νοτιοδυτικά» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η ανάπτυξη του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, καθώς θα είναι το πρώτο κοίτασμα που τίθεται σε παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα, ενώ παρουσίασε τον εποπτικό μηχανισμό παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία.
Από την πλευρά της αναδόχου, Energean, ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, παρουσίασε εκτενώς όλες τις παραμέτρους που έχει λάβει υπόψιν της η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου, σχετικά με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, την γεωλογία και τη μορφολογία του εδάφους, τα σεισμολογικά χαρακτηριστικά και τα ρήγματα της περιοχής. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως στην περιοχή της Ηλείας και της ΒΔ Πελοποννήσου έχουν πραγματοποιηθεί 38 γεωτρήσεις ως τώρα χωρίς να έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Επεσήμανε, παράλληλα, πως η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη γεωτρητική δραστηριότητα του παρελθόντος είναι η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεχής θωράκιση του θεσμικού πλαισίου και των ελεγκτικών μηχανισμών που διασφαλίζουν την ασφαλή εκτέλεση κάθε έργου στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]