FOLLOW US: facebook twitter

Καταιγίδα πλειστηριασμών και εκποιήσεων φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Ημερομηνία: 16-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”102469″ img_size=”full”][vc_column_text]Μαζικές ρευστοποιήσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών από τις τράπεζες, ώστε να εκκαθαρίσουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και να κλείσουν εκκρεμότητες, σχεδιάζει, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο-μαμούθ, που περιλαμβάνει νέο Πτωχευτικό Κώδικα και διατάξεις για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, θέτει νέους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων και στόχος είναι το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο το προσεχές δίμηνο προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή.

Πτωχεύσεις, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και στο βάθος αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας, «βλέπουν» ειδικοί κι αναλυτές, οι οποίες προφανώς θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που έρχεται στην οικονομία.

«Στα μέτρα των τραπεζών ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ετοιμάζει η Ν.Δ.», δηλώνουν ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας και τονίζουν πως «η Ν.Δ. προετοιμάζει έναν πτωχευτικό κώδικα καταπέλτη για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».

Τι θα προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Ήδη έχουν καταρτισθεί 4 διαφορετικά σχέδια, στα οποία γίνονται συνεχώς προσθήκες, βελτιώσεις και αλλαγές με βάση προτάσεις-υποδείξεις του του ΣΕΒ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το Sofokleousin.gr δημοσιεύει το κείμενο του 4ου σχεδίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, από επιχειρηματικούς φορείς και από οργανώσεις δανειοληπτών.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιμέρους διατάξεων, κατευθυντήριος άξονας  των διατάξεων του κυοφορούμενου νέου Πτωχευτικού Κώδικα είναι η απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας και η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων – δηλαδή στα funds που αγοράζουν τιτλοποιημένα δάνεια – να μπορούν «να τελειώνουν γρήγορα» με τους κόκκινους δανειολήπτες, επιτυγχάνοντας για τις ίδιες το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.

Με τις νέες διατάξεις που εισάγονται, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης:

  • Θα μπορούν να οδηγούν τις επιχειρήσεις με αδυναμία πληρωμών σε πτώχευση, σε εκκαθάριση ή σε καθεστώς διάσωσης-εξυγίανσης (με όρους που θα επιβάλλουν οι ίδιες), ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών.
  • Ερήμην των μετόχων-ιδιοκτητών θα μπορούν επίσης να πωλούν επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, να εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία, να μεταβιβάζουν τα κερδοφόρα κομμάτια τους – ή να τα αγοράζουν οι ίδιες έναντι απαιτήσεων τους, προκειμένου να τα πουλήσουν εν συνεχεία.

Αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, εκτιμούν πολλοί αναλυτές, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση ορισμένων ομίλων ή στην αποδυνάμωση ανταγωνιστών τους, στη συγκρότηση νέων  ισχυρότερων σχημάτων μέσα από εξαγορές και απορροφήσεις, συγχωνεύσεις κλπ.

Νέες διατάξεις

Με τις βασικές αλλαγές που εισάγονται στον Κώδικα:

  • Οι πτωχευτικές διατάξεις θα ισχύουν πλέον και για τα φυσικά πρόσωπα – δηλαδή τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζονται όπως και οι επιχειρήσεις
  • Αλλάζει η έννοια της “παύσης πληρωμής” και οι πιστωτές (τράπεζες – funds) θα μπορούν να οδηγήσουν τον οφειλέτη σε πτώχευση, εάν επί εξάμηνο δεν καταβάλει το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του
  • Στην πτωχευτική περιουσία εντάσσεται και η κατοικία του οφειλέτη, την οποία πρέπει να ρευστοποιήσει ή να καταβάλει την αξία της.
  • Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός μονιμοποιείται ως προπτωχευτική  διαδικασία και επεκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα
  • Στη διαδικασία διάσωσης-εξυγίανσης επιχειρήσεων τίθεται ως βασικός κανόνας ότι δεν θα χειροτερεύσει η θέση του πιστωτή
  • Οταν μια επιχείρηση εντάσσεται σε προπτωχευτικό καθεστώς εξυγίανσης, δεν απαιτείται απόφαση της συνέλευσης μετόχων ή εταίρων για τη μεταβίβαση μέρους ή ακόμα και του συνόλου της περιουσίας της
  • Μειώνεται σε 50% το ποσοστό πιστωτών που απαιτείται να συναινέσουν για  επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης. Ετσι οι τράπεζες θα μπορούν κατά κανόνα να αποφασίζουν μόνες τους.
  • Το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία γίνονται ουσιαστικά παρακολούθημα των τραπεζών στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης: Εάν οι απαιτήσεις τους είναι μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε λιγότερο από 50% των συνολικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, θα συνυπογράφουν ό,τι αποφασίζουν  οι τράπεζες.
  • Στους δημοσίους υπαλλήλους που υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες με κούρεμα απαιτήσεων, παρέχεται ασυλία

Ποιος πτωχεύει

Σε πτώχευση κηρύσσεται ο οφειλέτης, φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση οποιασδήποτε νομικής μορφής, που αδυνατεί να αποπληρώνει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις  κατά τρόπο γενικό και μόνιμο – βρίσκεται δηλαδή σε παύση πληρωμών.

Τεκμαίρεται ότι έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, όταν τουλάχιστον επί 6 μήνες δεν καταβάλει το 20% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τις τράπεζες  ή τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που αγόρασαν δάνεια του στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων.

Η πρώτη κατοικία

Ο Πτωχευτικός Κώδικας συμπληρώνεται με ειδικές ρυθμίσεις για τους  δανειολήπτες που καλύπτονταν έως τώρα από το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο άρθρο 180 προβλέπεται ότι εάν κηρυχθεί σε πτώχευση οφειλέτης με αντικειμενική αξία α’ κατοικίας έως 200.000 ευρώ (προσαυξανόμενη έως 300.000 με σύζυγο και δύο τέκνα), “θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την πρώτη κατοικία του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και να την μισθώσει από αυτόν”.

Η μίσθωση θα γίνεται για 12 χρόνια. Εντός τριετίας μπορεί να ζητήσει επέκταση της μίσθωσης για 20 χρόνια. Μετά τη λήξη της 20ετίας αποκτά την κυριότητα (σύμβαση τύπου leasing).

O “Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης” θα συσταθεί με ¨προικοδότηση κεφαλαίου από το Δημόσιο, θα τιτλοποιεί τις απαιτήσεις του από ενοίκια και θα αναθέσει τη διαχείριση των κατασχεμένων σπιτιών σε εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot