FOLLOW US: facebook twitter

Καταιγίδα λουκέτων λόγω πανδημίας: Μαύρες οι προβλέψεις επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων για την επόμενη περίοδο

Ημερομηνία: 08-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107401″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τα ρολά των επιχειρήσεων να παραμένουν κατεβασμένα, τις πωλήσεις να έχουν καταρρεύσει, το στοίχημα του χριστουγεννιάτικου τζίρου να έχει χαθεί και τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να κατεβάσουν διά παντός ρολά επιχειρήσεις και να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα ο αριθμός των ανέργων.

Σύμφωνα με τις εφιαλτικές προβλέψεις έρευνας της Opinion Poll, λουκέτο αναμένεται να βάλει μία στις τέσσερις επιχειρήσεις το 2021 και το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα στο 41,7% σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στο 34% στο εμπόριο.

Η έρευνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής όταν οι ερευνητές ρωτούν για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένει ότι η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lockdown.

Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση, όπου τα ποσοστά φτάνουν σε 99% και 94,8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα φαίνεται να πλήττονται οι πιο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν έναν έως έξι εργαζομένους, αφού το 91,8% από αυτές δηλώνουν σοβαρές ζημιές σ’ αυτή την περίοδο.

Βέβαιες οι απολύσεις

Για την κρίση που έρχεται προβλέπεται πως 100.000 επιχειρήσεις θα βάλουν «λουκέτο» εξαιτίας του κορωνοϊού και του lockdown, ενώ θα χαθούν περίπου 300.000 θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ποτέ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η αναλογία αυξάνεται επικίνδυνα στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, με το 41,7% και το 34%, αντιστοίχως, να θεωρούν πιθανό το οριστικό λουκέτο.

Επίσης μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών δηλώνει ότι, αν δεν βάλει λουκέτο, θα προβεί σε απολύσεις. Το 24% θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό ή πολύ πιθανό, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης οι μισές επιχειρήσεις, το 49,5%, δηλώνουν ότι θα απολύσουν εργαζομένους.

Στο εμπόριο, τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,7%. Πολύ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από έξι άτομα.

Ο κλάδος όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, το οποίο θεωρεί ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, είναι αυτός της εστίασης και διαμορφώνεται σε 31,3%, καθώς η σανίδα σωτηρίας που λέγεται τουρισμός έχει επίσης δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

Στο εμπόριο μία στις πέντε επιχειρήσεις (20,6%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, το 22,7% ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια και το 33% θεωρεί ότι η διάρκειά της θα είναι ένα έτος.

Υποσχέσεις για στήριξη

Σε αυτό το κλίμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλά για νέο οικονομικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για τις δαπάνες που τρέχουν και υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Θηλιά οι υποχρεώσεις

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που «τρέχουν» στις επιχειρήσεις, η έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll μας λέει ότι:

  • Το 14% των επιχειρήσεων έχει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε εφορία, ΙΚΑ κ.λπ., αφού το ποσοστό όσων έχουν οφειλές που δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν φτάνει το 29%.
  • Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ., και το 29% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Γι’ αυτό και το 88% «ενοποιείται» στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.
  • Μόνο το 11% θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν βοηθήσει σ’ αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Το 75,6% έχει αρνητική άποψη.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia