FOLLOW US: facebook twitter

Καταχειροκροτήθηκε «Ο αχάριστος ψαράς» των Μ. Μπίρμπα & Ζ. Αδαμοπούλου

Ημερομηνία: 08-07-2024 | Συντάκτης:

Κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη παρουσίασή του το παραμύθι-κόμικ των εκδόσεων «Χάρτινοι Ήρωες»

Φωτογραφίες: Πέτρος Καρώνης


«Δώστε στον άνθρωπο όλα όσα επιθυμεί,

κι αμέσως, την ίδια εκείνη στιγμή θα νιώθει, ότι αυτά τα όλα ΔΕΝ είναι όλα»

Immanuel Kant

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου ο κατάμεστος χώρος του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου μύρισε θάλασσα!

Η Μαρία Μπίρμπα και η Ζέτα Αδαμοπούλου ξεπροβόδισαν στο ταξίδι του το παραμύθι-κόμικ τους «Ο αχάριστος ψαράς», το οποίο έχει εικονογραφήσει ο εικαστικός Νίκος Τουμαζάτος και κυκλοφορεί από τις ηλειακές εκδόσεις «Χάρτινοι Ήρωες». Ένα παραμύθι που μιλά για μια σκοτεινή πτυχή του ανθρώπινου χαρακτήρα: την αχαριστία.

Το παραμύθι τους «ζωντάνεψε» το μαγικό μολύβι του Νίκου Τουμαζάτου. Οι εικόνες του «αιχμαλώτισαν» τις λέξεις που υποτάχτηκαν στη δύναμή τους και τα βήματα του παραμυθιού έγιναν καρέ που οι εκδόσεις «Χάρτινοι Ήρωες» τα μετασχημάτισαν σε βιβλίο.

Συνοδοιπόροι τους στη βιβλιοπαρουσίαση ήταν:

Ο εικονογράφος του παραμυθιού, κ. Νίκος Τουμαζάτος, που ξενάγησε το κοινό στα μονοπάτια των κόμικς και μίλησε για το πώς εμπνεύστηκε τους ήρωές του.

Η δραστήρια διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, κα. Νίκη Κατσιάπη, που μίλησε για τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, μιας και «Ο αχάριστος ψαράς» είναι ελεύθερη διασκευή του παραμυθιού τους «Περί του ψαρά και της γυναίκας του». Η κα. Κατσιάπη αναφέρθηκε στο λαϊκό παραμύθι που εµπλουτίζει τη ζωή και τη σκέψη µας µε το όνειρο και τη φαντασία και παρουσιάζει ταυτόχρονα την πραγματική διάσταση της ζωής.

Η διευθύντρια του 13ου Νηπιαγωγείου Πύργου και βραβευμένη εκπαιδευτικός, κα. Έλενα Αναστασίου, που μίλησε για τις δύο συγγραφείς – εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Φώτης Παπαθεοδώρου με το ακορντεόν του και η κα. Ελευθερία Μυλωνά με τη γλυκιά φωνή της που έντυσαν με νότες τη θαλασσινή αυτή περιπλάνηση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στον Πύργο.

Η μαθήτρια Μαρία Λαμπροπούλου που αφηγήθηκε απόσπασμα από το παραμύθι, στην πρωτόλεια μορφή του.

Ο συντονιστής της παρουσίασης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρωινή» κ. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, που με την άμεση και ζεστή επικοινωνία του τόσο με τους καλεσμένους όσο και με τα παιδιά, προέτρεψε αφενός να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και αφετέρου να διαβάζουν βιβλία.

Οι κυρίες Βάσω Βούρτση, Φωτεινή Λουκοπούλου καθώς και η μικρή Βασιλική Βλάχου χάρη στις οποίες η διακόσμηση του χώρου και η δημιουργία κατασκευών απέπνεε αύρα θαλασσινή, συνθέτοντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό μικρού γραφικού ψαροχωριού, που παρέσυρε μικρούς και μεγάλους.

Οι συγγραφείς ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους τους συντελεστές του παραμυθιού-κόμικ για την εμπιστοσύνη τους και τους συνοδοιπόρους τους στην πρώτη του παρουσίαση, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Θεόδωρο Κόρδα και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πύργου, κα. Νανά Κρεστενίτη που τις τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή την όμορφη βραδιά, μιας βιβλιοπαρουσίασης που μας γύρισε πίσω στα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας.

Λίγα λόγια για το παραμύθι-κόμικ

Ένας ψαράς, ξαπλωμένος νωχελικά στην ακροθαλασσιά, περιμένει αμέριμνος να τσιμπήσουν τα ψάρια την πετονιά του. Μάταια όμως… Τα ψάρια δεν έχουν καμία όρεξη να γευθούν το λαχταριστό του δόλωμα. Κι εκεί που απελπισμένος πια κοιτάζει κάθε τόσο το άδειο του καλάθι, εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του ένα αγόρι που τον πλησιάζει σφυρίζοντας έναν παράξενο σκοπό. Το αγόρι θα του αποκαλύψει το μυστικό για να είναι πάντα γεμάτο το καλάθι του με κάθε λογής ψάρια. Το μόνο που ζητά ως αμοιβή… το πρώτο ψάρι κάθε ψαριάς!

Θα τηρήσει άραγε τη συμφωνία τους ο ψαράς ή θα προσπαθήσει να ξεγελάσει το μικρό αγόρι;

Λίγα λόγια για τις εκδόσεις Χάρτινοι Ήρωες

Οι ηλειακές εκδόσεις «Χάρτινοι Ήρωες» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αέναον ΚοινΣΕπ και «Ο αχάριστος ψαράς» είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο που εκδίδουν. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να κυκλοφορήσουν δύο ακόμα παραμύθια, «Το κοκοράκι που δεν ήθελε να γίνει κρασάτο» του Νίκου Θεοδοσίου σε εικονογράφηση Δημήτρη Κορδαλή και «Η Αρκέλλα στον καθρέφτη» της Γιώτας Σιπέτα του οποίου η εικονογράφηση έχει γίνει με τη χρήση εφαρμογών παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης από τον Θέμι Φραγκοδημητρόπουλο.

Η γραφιστική επιμέλεια όλων των βιβλίων του οίκου έχει γίνει από τον Θέμι Φραγκοδημητρόπουλο, ενώ η επιμέλεια της κάθε έκδοσης από την πρόεδρο της Αέναον ΚοινΣΕπ, Ηρώ Ρήγα. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot