FOLLOW US: facebook twitter

Καραντίνα και πάλι: Τρεις στρατηγικές για να νιώσουμε καλύτερα!

Ημερομηνία: 16-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια*

Οι αντιξοότητες των συνθηκών δημιουργούν ανασφάλεια, προκαλούν πιέσεις και δυσαρέσκεια! Υπάρχει άραγε πραγματικά ζωή στο lock down; Υπάρχει τρόπος να ζήσει κάποιος χωρίς να μετρήσει σημαντικές ψυχικές και συναισθηματικές απώλειες;

Πώς θα μετρήσουμε λιγότερες ψυχικές πληγές;

Όσο αφήνουμε τον εαυτό μας, τόσο οι συνθήκες μας επηρεάζουν περισσότερο! Είναι πολύ σημαντικό και σε αυτή τη συνθήκη να βρούμε τον εσωτερικό μας έλεγχο και να μην αφήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις να μας κυριεύσουν. Αρκεί να θυμηθούμε πως ο τρόπος που βιώνουμε κάτι δεν εξαρτάται τόσο από αυτό που συμβαίνει, όσο από τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε! Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε το φόβο και το άγχος να μας κυριεύσουν! Η διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας είναι η βασική προϋπόθεση για μια πιο ανώδυνη βίωση.

Η αντίληψη μας καθορίζει την εμπειρία μας! Οι σκέψεις μας, μας οδηγούν και μας καθορίζουν! Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να βγούμε ασφαλείς και υγιείς! Τρεις στρατηγικές είναι πολύ χρήσιμες σε αυτή την προσπάθεια!

 1. Προγραμματισμός

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα μας. Μικροί και μεγάλοι νιώθουμε πιο ήρεμοι και πιο ασφαλείς όταν τηρούμε ένα καθορισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Έτσι παρά τις όποιες αλλαγές είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα καθημερινότητας οργανώνοντας δημιουργικά τις δραστηριότητες, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα μας εναρμονίζοντας τα στις νέες συνθήκες!

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Free Sunday

2. Θετική σκέψη

Την ανατροπή της αρνητικότητας φέρνει πάντα η θετική σκέψη! Όπως έχει δείξει η εμπειρία, αυτοί που επιβιώνουν, είναι κυρίως οι αισιόδοξοι! Επιλέγοντας ένα θετικό τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας το ψυχολογικό κέρδος είναι τεράστιο! Μια θετική σκέψη όπως το «σκέψου το τέλος» αρκεί για να μας κάνει να αισθανόμαστε συνολικά καλύτερα, να διατηρούμε την υπομονή και τις ψυχικές μας δυνάμεις!  Όπως κάθε φορά που ξεκινάμε έναν αγώνα έχουμε το μυαλό στο τέλος, έτσι και τώρα είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πως και αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει. Τίποτα δε κρατάει για πάντα! Έτσι όταν μια αρνητική σκέψη έρχεται, τη διακόπτουμε και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως θα είμαστε, όταν όλο αυτό θα αποτελεί ανάμνηση!

3. Θετικά συναισθήματα

Ότι και να ζούμε αυτή τη στιγμή το νόημα είναι ότι ζούμε την εμπειρία! Θετική ή αρνητική οποιαδήποτε εμπειρία αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού μας! Η συνειδητοποίηση αυτή συνδέεται άμεσα με την έννοια της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη συνδέεται πάντα με λιγότερο τραυματικές βιώσεις εμπειριών, με μικρότερες συναισθηματικές απώλειες και καλύτερη συνύπαρξη με τους συνανθρώπους μας! Είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί και θετικοί με τον εαυτό μας και τους γύρω μας! Να μη ξεχνάμε ότι όλοι είναι φοβισμένοι, θυμωμένοι και πιεσμένοι! Κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω, εκφράζοντας κατανόηση, αγάπη, αλληλεγγύη, έστω απλά ευγένεια όλα μπορούν να βιωθούν πολύ καλύτερα!

*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος

Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα

Τηλ: 6946442653

Email: irinimessini@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος