FOLLOW US: facebook twitter

Καπνός ο πλούτος που κερδήθηκε την τελευταία τριετία

Ημερομηνία: 08-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49662″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο 8,5% υπολογίζει την ύφεση φέτος η GrandThorton, στην πιο αντιπροσωπευτική μελέτη της επίδρασης της πανδημίας σε δείγμα επιχειρήσεων που αντιστοιχούν περίπου το 11% του συνολικού κύκλου της χώρας. Η μελέτη της GrandThorton περιέλαβε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών 32,9 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους, δηλαδή περίπου 25% του συνόλου, διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Στις επιχειρήσεις του δείγματος αναμένεται μια μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 12,4% σε σχέση με πέρσι και μια μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας κατά 39%. Ακόμη, θα μειωθεί η ρευστότητά τους κατά 5,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των δεδομένων, μαζί με το γεγονός ότι η μεγαλύτερη επίδραση θα καταγραφεί σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση, κατατείνει σε μια εκτίμηση συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 8,5%. Ειδικά για τον τουρισμό η μελέτη της GrandThorton εκτιμά ότι η μείωση του κύκλου εργασιών θα φτάσει το 52%.

Συνολικά, κατά τη μελέτη, το ΑΕΠ της χώρας θα περιοριστεί φέτος σε μόλις 171,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης –προ πανδημίας– για σχεδόν 192 δισ., ενώ για το 2021 η μελέτη προβλέπει ότι θα ανέβει στα 180 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ κάτω από την επίδοση του 2019.

«Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία το 2021 εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απωλέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία 3ετία», σημειώνει χαρακτηριστικά η μελέτη της GrandThorton, που διευκρινίζει ότι η εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ παίρνει υπόψη και την ταχύτητα άρσης των περιοριστικών μέτρων και το μέγεθος των αντισταθμιστικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.

Με τα ευρήματα της GrandThorton συνδέεται και ο «δείκτης φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που καταγράφει αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένης και της αβεβαιότητας για την έκβαση της πανδημίας.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot