Κανονικά η πρεμιέρα και οι παραστάσεις του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ στον Απόλλωνα-Το παρασκήνιο των γεγονότων που προηγήθηκαν
Περί τέχνης και ηθικής…
Κανονικά και χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα, παρά τα έντονα γεγονότα που προηγήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το «πολεμικό» κλίμα που είχε δημιουργηθεί, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πρεμιέρα της παράστασης της Ομάδας Τέχνης ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ στο θέατρο Απόλλων με το έργο του Ζωρζ Φευντώ “ Η μακαρίτισσα η μητέρα της κυρίας” σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου. Το κλίμα στο θέατρο ήταν σαφώς λίγο “περίεργο” και “παγωμένο”, όλα είχαν ένα “μέτρο”, από την συμμετοχή του κόσμου μέχρι το χειροκρότημα αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθώς η παράσταση έγινε το talk of the town της πόλης του Πύργου για πολύ διαφορετικούς λόγους από εκείνους που έχουν να κάνουν καθαρά με τον πολιτισμό και την τέχνη και τον ενθουσιασμό που συνόδευε άλλοτε τις παραστάσεις του Δούρειου Ίππου. Μιας θεατρικής ομάδας για την οποία ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί το ήθος και την ποιότητά της.
Όπως είναι πλέον γνωστό, η έκτακτη συμμετοχή του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης, πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, προβλημάτισε και δίχασε και βεβαίως στάθηκε αφορμή για να δρομολογηθούν τα γεγονότα που ακολούθησαν στη μικρή μας πόλη.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Χάρης Μικελόπουλος κοινοποίησε την απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού με την σύμφωνη απόφαση του δημάρχου στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, σύμφωνα με την οποία ανακαλούσε την παραχώρηση του δημοτικού θεάτρου Απόλλων στην θεατρική ομάδα. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η τέχνη αποτελεί ύψιστη μορφή ανάδειξης της ανθρώπινης εξέλιξης ,σκέψης και δημιουργίας. Οφείλει παράλληλα να συνοδεύεται από την ηθική, αυτή που ποιεί και όχι αυτή που δημιουργεί και μεταδίδει καταδικαστέες πράξεις και συμπεριφορές. Οφείλω όμως να προστατεύσω την φήμη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, την Ομάδα Τέχνης Δούρειος Ίππος και την υπόληψη της πόλης, αφουγκραζόμενος την αρνητική διάθεση που έχει προκληθεί σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας από ένα θέμα που έχει προκύψει κι έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε μένα προσωπικά από πολίτες κι είναι κάτι που συνέβη εν τω μέσω της διαδικασίας των προβών και πριν ξεκινήσουν επίσημα οι παραστάσεις.» Στην απόφαση τους καλεί να επιστρέψουν με άλλη πρόταση και ο δήμος Πύργου θα τους υποστηρίξει.
Στο θέατρο Απόλλων, επακολούθησε μεγάλη ένταση και διαξιφισμοί με τα μέλη του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ και τους δικηγόρους τους, που αποφάσισαν να μην επιστρέψουν τα κλειδιά, να παραμείνουν στο χώρο και να δώσουν κανονικά τις παραστάσεις τους, όπως και έγινε. Από την πλευρά του ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης της τέχνης και για ηθικολογίες που δεν έχουν βάση ενώ στην επίσημη μακροσκελή ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Και αλήθεια, γιατί τόσες αναφορές σε θέματα έμφυλης βίας με το λογικό συνειρμό να παραπέμπει σε υπαινιγμούς ότι κάτι συμβαίνει με αυτό τον θίασο; Γνωρίζουν μήπως στον ΔΟΠΠ κάτι που όλοι οι υπόλοιποι αγνοούμε; Υπάρχει μήπως συντελεστής της παράστασης που να έχει καταδίκη η έστω εκκρεμή δικαστική υπόθεση για θέματα έμφυλης βίας; Πιστεύαμε ότι σε αυτή την μικρή κοινωνία όπου όλοι γνωριζόμαστε κάποιες θέσεις και απόψεις ήταν αυτονόητες.» Και καταλήγοντας επισημαίνουν ότι «η Τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη και πάντα διαλεκτική σε κάθε μορφή εξουσιαστικότητας. Αυτή την Τέχνη υπηρετούμε εμείς 20 χρόνια τώρα, αυτή θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Ο κόσμος είναι αυτός που αποφασίζει αν ένα έργο είναι καλό ή κακό.»
Ωστόσο, όταν κοπάσει ο κουρνιαχτός, το θέμα είναι στην μικρή μας πόλη να μην πλανάται καμιά καχυποψία, καμιά εχθρότητα, γιατί κάποιοι ήταν και θα παραμείνουν… περαστικοί…