FOLLOW US: facebook twitter

Καμπανάκι για την πορεία της αποϊδρυματοποίησης για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών – Τι είπαν επιστήμονες, δήμος και εργαζόμενοι

Ημερομηνία: 22-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48585″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πορεία της αποϊδρυματοποίησης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μέσα από το προχθεσινό δημοσίευμα του Έθνους και χτυπά καμπανάκι για την συνέχεια, ώστε να μην «γκρεμιστούν όσα με κόπο έχουν χτιστεί έως τώρα.

Έχουν απομακρυνθεί 30 παιδιά από τα κλουβιά σε κρεβάτια, 15 μένουν ακόμα σε αυτή την κατάσταση, όμως το ζητούμενο δεν είναι μόνο το έως τώρα αποτέλεσμα, αλλά η συνέχεια του προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί για όλα τα «παιδιά» που υπάρχουν εκεί. Έχουν προχωρήσει παρεμβάσεις ανακούφισης από το βρετανικό φορέα Lumos, όμως υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για το συνολικό αποτέλεσμα. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται εδώ και 2,5 χρόνια και υπάρχουν θετικά μηνύματα για τα λίγα παιδιά του ΚΕΠΕΠ και όπως δήλωσε ο αρμόδιος ψυχίατρος για την εκτέλεση του προγράμματος Γιώργος Νικολαϊδης στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Πρώτη είδηση» χθες το πρωί, πως έως το τέλος του έτους θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και για άλλα παιδιά. Βέβαια χαρακτήρισε όνειδος το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα κλουβιά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και παιδιά μέσα σε αυτά… Επισήμανε ακόμα πως δεν έχουν υπογραφεί αποφάσεις για τη συνέχεια του προγράμματος, ώστε να έχει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί αυτή η παρέμβαση. «Η αγωνία μας είναι τι θα γίνει μόλις φύγουμε εμείς από εκεί, μήπως επιστρέψουν τα παιδιά στα κλουβιά και χαθεί όλη η προσπάθεια που έχει γίνει» σχολίασε ο κ. Νικολαϊδης που σημείωσε πως όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί – και τα 45 – μπορούν να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση και ένταξη σε μικρότερες δομές.

Και το μέλος της ομάδας παρέμβασης ψυχίατρος Γεωργία Παναγοπούλου, μίλησε για την εμπειρία της στο ΚΕΠΕΠ για δύο χρόνια και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ομάδα μετεγκατάστασης, ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση στις μικρότερες δομές.

Όπως ανέφεραν και οι εργαζόμενοι εκεί εκφράζουν τις ίδιες αγωνίες για την τύχη του προγράμματος, των παιδιών και του ιδρύματος. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μαστρογιαννόπουλος μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν στο ΚΕΠΕΠ, για την τραγική έλλειψη του προσωπικού, τις προσπάθειες που έγιναν από την ομάδα Lumos, ενώ σχολίασε πως έχουν γίνει «θαύματα» με τη δουλειά στα παιδιά. «Έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα για την μετάβαση, έχει εγκριθεί η προκήρυξη για την εξεύρεση χώρων για τις μικρές δομές και θα προχωρήσουμε» σχολίασε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος που ανέφερε πως δύο δομές θα δημιουργηθούν σε Λεχαινά – Ανδραβίδα και μια στην Πάτρα, για το ξεκίνημα.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, που ως θεσμικός φορέας έχει συνεργαστεί με το υπουργείο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας μίλησε στην εκπομπή με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μαρινόπουλο, έξω από ΚΕΠΕΠ και επανέλαβε εν ολίγοις τις δηλώσεις που έκανε μετά το θέμα του Έθνους. «Πριν από περίπου 2 μήνες είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Λαζαρόπουλο και ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης του υπουργείου Εργασίας που θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου και για 3 χρόνια και αφορά και την μετεγκατάσταση φιλοξενουμένων παιδιών του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, σε δομές που προσομοιάζουν με το οικογενειακό περιβάλλον, δηλαδή σε σπίτια. Στη συνάντηση είχαμε αναφερθεί στις προδιαγραφές που χρειάζονται αυτές οι δομές. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία 2-3 δομών για φιλοξενία 6-8 παιδιών για κάθε δομή. Όπως είχαμε τονίσει και τότε, σαν Δήμος θέλουμε να βοηθήσουμε στην καλύτερη λειτουργία και φιλοξενία των παιδιών, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο ΚΕΠΕΠ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε κάθε ιδιοκτήτη του Δήμου μας, πως μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενδιαφέρεται για αγορά ή ενοικίαση 2-3 σπιτιών στα Λεχαινά για να φιλοξενούνται παιδιά του προγράμματος και όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί εμείς θα τη δώσουμε».

Συνέντευξη Φωτίου για ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Έχουν ελευθερωθεί από τις συνθήκες καθήλωσης 30 από τους 36 φιλοξενούμενους στα Λεχαινά

«Μέχρι το 2015, το Παράρτημα Προστασίας ΑμεΑ στα Λεχαινά είχε καταχωρισθεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά και τα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το “κολαστήριο των Λεχαινών”. Από τις αρχές του 2016, ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια το υπουργείο Εργασίας, διά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας (ΚΚΠΠ) Δυτικής Ελλάδας, που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση εγκλεισμού και πολυετούς καθήλωσης». Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

«Δυόμισι χρόνια μετά», όπως αναφέρει η κ. Φωτίου, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, ενώ, μέχρι το 2015, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Επίσης για πρώτη φορά στη χώρα γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των Ιδρυμάτων» διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης» επισήμανε η υπουργός.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, η κ. Φωτίου απαντά ότι η φωτογραφία που δημοσιεύεται απεικονίζει μία οριακή περίπτωση που βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την κατάσταση με την πλήρη επιστημονική γνώση και απόφαση της επιστημονικής ομάδας που ηγείται εδώ και 2,5 χρόνια της αποϊδρυματοποίησης των Λεχαινών. «Λυπάμαι, διότι επελέγη αυτή η φωτογραφία για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μία τεράστια συλλογική προσπάθεια, αναγνωρισμένη διεθνώς, που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με βαριές αναπηρίες στα Λεχαινά. Εμείς, ό,τι μας προτείνει η επιστημονική ομάδα, της οποίας ηγείται ο κ. Νικολαΐδης, το κάνουμε. Δεν επεμβαίνουμε σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. Ό,τι γίνεται, είναι με πλήρης επίγνωση της ομάδας. Και πράγματι η επιστημονική ομάδα ζήτησε, στις 8/11/2018, τη δημιουργία δύο ακόμη ειδικών χώρων (soft room). Και αμέσως, σε μία εβδομάδα, στις 15/11/2018, το αίτημα έγινε αποδεκτό από το από το ΔΣ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για πρωτοφανή ταχύτητα ανταπόκρισης που δείχνει την ετοιμότητα στην οποία βρισκόμαστε για το θέμα» υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Τέλος η κ. Φωτίου τόνισε ότι προχωρούν με ταχύτητα στη β΄ φάση του προγράμματος εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών επισημαίνοντας ότι το υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση το πρόγραμμα. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που να αμφισβητεί τα σημαντικά επιτεύγματα στα Λεχαινά. Ούτε ο κ. Νικολαΐδης ούτε κανείς άλλος. Εξάλλου, δουλειά του είναι. Δεν νομίζω ότι δεν πιστεύει στη δουλειά του».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot