FOLLOW US: facebook twitter

«Καμπανάκι» για Ποτόκι, Λίμνες και κορεσμό του ΧΥΤΥ – Τι αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ηλεία

Ημερομηνία: 17-09-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120198″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα «πάθη» της Ηλείας όσον αφορά τα απορρίμματα περιγράφει η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2020, όπου επισημαίνεται ότι η αποκατάσταση των χωματερών της προηγούμενης δεκαετίας είναι κύρια εκκρεμότητα. Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο, η κατασκευή του ΧΥΤΥ Τριανταφυλιάς το 2016, έδωσε λύση για όλους τους δήμους του νομού και, σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στον δήμο Πύργου στο 21%, έγιναν μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει πως η επιλογή του ΧΥΤΥ ως χώρου διάθεσης των απορριμμάτων όλων των δήμων της Ηλείας, χωρίς την ολοκλήρωση των συνοδών έργων, αποτελούσε λύση ανάγκης, η οποία σε βάθος χρόνου θα επέφερε τον κορεσμό του, για αυτό και επανήλθε η λύση της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης με ΣΔΙΤ, με βελτιώσεις και ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα αποβλήτων από 60.000 σε 45.000 τόνους, εγκρίθηκε η σύμβαση του έργου και αναμένεται η ολοκλήρωση και λειτουργία του, πιθανότατα στο τέλος του 2020.

Παράλληλα, τονίζεται πως παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ «Λιμνών», καθώς και η τύχη των δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που είναι δεματοποιημένοι στο Ποτόκι

Αποφάσεις, καθυστερήσεις και… πρόστιμα!

Η έκθεση κάνει συνοπτική αναφορά στο ιστορικό της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ηλεία, θυμίζοντας ότι προσπάθειες για κατασκευή ΧΥΤΑ σε νομαρχιακό επίπεδο, με βάση τον σχεδιασμό του 1996, προσέκρουσαν σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής εκτελέσεως ΣΕΠΟ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «Κορωνοβράχος» και στη συνέχεια στην αδυναμία και την αδιαφορία των τοπικών αρχών για την εξεύρεση νέου χώρου.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η λύση της ΣΔΙΤ καθυστέρησε λόγω διάστασης απόψεων και πολιτικής βούλησης, με συνέπεια ο δήμος Πύργου να αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα.

«Σε εφαρμογή του προγράμματος παύσης λειτουργίας, μετά την καταδίκη της χώρας το 2014, έκλεισε το 2015 τους ΧΑΔΑ που χρησιμοποιούσε και ξεκίνησε την αποκατάστασή τους. Ελλείψει μονάδας τελικής διάθεσης, τα απορρίμματα παρέμεναν αδιάθετα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σωρεύονταν σε διάφορα σημεία του δήμου με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία», σημειώνεται στο κείμενο και αναλύονται οι προσπάθειες μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα Δυτικής Αχαΐας και στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, η ιστορία με τις Λίμνες και τον δεματοποιητή στο Ποτόκι,  αλλά και με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης έξω από το Δημοτικό Στάδιο Πύργου, για τον οποίο ο δήμος δέχθηκε πρόστιμο.

«Λόγω έλλειψης χώρου τελικής διάθεσης, εξελίχθηκε σε ανεξέλεγκτο χώρο διάθεσης, στον οποίο συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων στοιβαγμένων σε σωρούς πολύ μεγάλου ύψους. Επειδή ο χώρος βρέθηκε να χρησιμοποιείται ως ΣΜΑ χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους με εναπόθεση ποσοτήτων απορριμμάτων, ο περιφερειάρχης επέβαλε στον δήμο πρόστιμο ύψους 56.000 ευρώ», υπογραμμίζεται.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia