FOLLOW US: facebook twitter

«Καμένοι» από τις τιμές ενέργειας οι Έλληνες

Ημερομηνία: 26-09-2024 | Συντάκτης:

Η αγωνία των πολιτών να διατηρήσουν την ικανοποίηση θεμελιωδών αναγκών καταγράφεται εκκωφαντικά στην ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Για ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, η αγωνία να διατηρήσουν την ικανοποίηση θεμελιωδών αναγκών καταγράφεται ξανά εκκωφαντικά στην ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 77%, υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. και 25 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο (53%) των 27 που συγκέντρωσε η ίδια απάντηση, αναδεικνύει ως προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική την προώθηση μέτρων που θα συμβάλουν ώστε τα νοικοκυριά να μην υποστούν την ενεργειακή φτώχεια. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 71%, στη Βουλγαρία 70%, στη Σουηδία 22%, 26% στη Δανία και 27% στη Φινλανδία. Προτεραιότητα στον έλεγχο των τιμών και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας εκφράζεται για το σύνολο των 27 της Ε.Ε. από το 35% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως εργατική τάξη και μόλις από το 14% όσων ταυτίζονται με την ανώτερη εισοδηματική τάξη.

Κι όταν οι πολίτες ερωτώνται τι σημαίνει, τι συνεπάγεται γι’ αυτούς η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, το 51% των Ελλήνων απαντά «εξασφάλιση πιο προσιτών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές». Ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 41% που κατά μέσο όρο δόθηκε στην ίδια απάντηση από τους πολίτες της Ε.Ε.

Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έναν συντονιστικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική των 27 κρατών-μελών; Περισσότεροι από 8 στους 10 Ελληνες, ποσοστό 87%, απαντούν καταφατικά, όταν ο μέσος όρος στην αντίστοιχη απάντηση δεν ξεπερνά το 61%.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες της Ε.Ε. πιστεύουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια (85%), και ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τους παραγωγούς ενέργειας εκτός Ε.Ε. (82%).

Επιπλέον το 81% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια και το 82% λέει ότι η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο στις αντίστοιχες απαντήσεις του ελληνικού στατιστικού δείγματος τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα και κυμαίνονται από 36% σχετικά με την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 7%.

Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο είναι η δεύτερη, ειδική και εστιασμένη στην ενέργεια έρευνα που διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διεξήχθη τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 2024 με περισσότερους από 26.000 πολίτες από όλες τις χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι απάντησαν σε 12 ερωτήσεις για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot