FOLLOW US: facebook twitter

Καλπάζει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αυξάνονται και πληθύνονται τα «καρτελάκια»

Ημερομηνία: 16-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Σε διασταυρούμενα πυρά ακρίβειας τα νοικοκυριά!

Σε κλοιό διπλών πληθωριστικών πιέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό βρίσκονται τα νοικοκυριά, καθώς συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται παρά το φρένο στις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών διατροφής που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, αύξηση 17% καταγράφουν οι τιμές των εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

Στα 609 εκατ. ευρώ έφτασε το «καπέλο» που πλήρωσαν οι καταναλωτές στα σούπερ μαρκετ το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, χωρίς όμως να βάλουν στα ντουλάπια και στα ψυγεία τους περισσότερα αγαθά, καθώς ο όγκος πωλήσεων κατέγραψε αύξηση μόλις 1,6% και αυτό λόγω της… καλοσύνης των ξένων (βλέπε αυξημένες τουριστικές ροές).

Με βάση τα στοιχεία ερευνών στο εννεάμηνο η αξία των πωλήσεων της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε στα 6,779 δισ. ευρώ έναντι 6,170 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένη κατά 9,9%, εκ των οποίων 5,163 δισ. ευρώ αφορούν την κατηγορία των τροφίμων

Δηλαδή οι καταναλωτές δαπάνησαν σχεδόν 10% επιπλέον χρήματα για να αγοράσουν περίπου τα ίδια τεμάχια προϊόντων που έπαιρναν το 9μηνο του 2022. Κι αυτό γιατί συνολικά οι τιμές των ταχυκίνητων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένες κατά 8,1% ανά τεμάχιο.

Πιο αναλυτικά, οι αυξήσεις τιμών ανά τεμάχιο στην κατηγορία των τροφίμων μέχρι και τον Σεπτέμβριο έφθασαν στο 8%, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής στο 8,4% ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις ανά τεμάχιο καταγράφονται στα είδη οικιακής φροντίδας (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) που φτάνουν στο 10,3%.

«Καρτελάκια» μείωσης μετά τις αυξήσεις

Επί αυτής της βάσεως και χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις του Οκτωβρίου, μήνα κατά τον οποίο ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπερδιπλασιάστηκε με τον πληθωρισμό των τροφίμων να φθάνει ξανά κοντά σε διψήφιο ποσοστό, μπήκαν πριν λίγες μέρες τα «καρτελάκια» της «μόνιμης μείωσης τιμής».

Η κυβέρνηση επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκρατήσει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, με τα “καρτελάκια”  μειωμένης τιμής κατά 5% για ένα εξάμηνο, αλλά όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πριν από τις μειώσεις του 5%, προηγήθηκαν σημαντικές αυξήσεις!

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές χονδρικής των εισαγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών για είδη διατροφής μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022 αλλά κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο 2023.

Ωστόσο οι μειώσεις αυτές, όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά αντίθετα καταγράφονται απανωτές αυξήσεις τιμών στην εγχώρια αγορά.

Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα τρόφιμα, τον ίδιο μήνα, ανατιμήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια βιομηχανία ειδών διατροφής, αλλά και ο κλάδος της λιανικής και  αγνόησαν τη μείωση των τιμών των εισαγόμενων τροφίμων, που καταγράφηκε τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Αύγουστο.

Φωτιά τα αγροτικά είδη

Συγχρόνως , ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, δηλαδή οι χονδρικές τιμές των αγροτικών αγαθών, του μηνός Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 17,0%.

Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, είχε παρουσιάσει αύξηση 10,7%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 17,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, οφείλεται:

  • Στην αύξηση κατά 18,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο και φρούτα, και
  • Στην αύξηση κατά 7,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Επίσης, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι αύξησης 23,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2022 με τον Σεπτέμβριο 2021.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 1,5%, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, οφείλεται στην μείωση κατά 2,9% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και στην αύξηση κατά 7,2% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Πηγή: sofokleousin.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia