*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Καλωσορίζουμε τον «Πράσινο» Πατριάρχη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Πάνου Τριγάζη*
Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, ο Βύρωνας υποδέχεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη μας πρώτη φορά, ύστερα από πρόσκληση της Μονής της Ανάληψης που αποτελεί μετόχι της υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Ο Σύνδεσμος Μπάιρον έχει πολλούς λόγους να καλωσορίσει τον ηγέτη της Ορθοδοξίας στην πόλη του μεγάλου Ποιητή και κορυφαίου των φιλελλήνων.
Ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις, θα καλωσορίσουμε τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, που επιτελεί μεγάλο έργο πέραν των θρησκευτικών του καθηκόντων. Αναφερόμαστε ειδικότερα στις εκστρατείες του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στην Μαύρη Θάλασσα και από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι τον Αμαζόνιο, στέλνοντας μήνυμα ότι πρόκειται για υπόθεση οικουμενική και πανανθρώπινη, πολύ περισσότερο σήμερα που η κλιματική κρίση απειλεί με την εξαφάνιση κάθε ζωής στην γη.
Για την δράση του αυτή, δίκαια ο Παναγιότατος αποκαλείται διεθνώς «πράσινος» Πατριάρχης, όπως προσφωνήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμερική, με την ευκαιρία των τριάντα χρόνων της θητείας του στην κορυφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Εξίσου σημαντικό και σωτήριο, το έργο του Πατριάρχη υπέρ της ειρήνης και της καταπολέμησης της φτώχειας στον κόσμο, με κύρια συνιστώσα και τον διαθρησκειακό διάλογο, κρίσιμο επίσης στις μέρες μας που φουντώνουν οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί, ιδιαίτερα στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας. Ο διάλογος αυτός αποτελεί απάντηση και στην περιβόητη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών, την οποία κάποια κέντρα της Δύσης προωθούν αποβλέποντας στην δημιουργία εστιών σύγκρουσης, ώστε να διευκολύνονται οι δικές τους επεμβάσεις.
Ακόμη ένας λόγος για την πάνδημη υποδοχή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως είναι ότι το Πατριαρχείο, πέραν του ότι είναι οικουμενικός θεσμός, εκπροσωπεί και τους έλληνες της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου, των οποίων τα δικαιώματα οφείλει να υπερασπίζεται η διεθνής κοινότητα.[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]