FOLLOW US: facebook twitter

Πνίγηκε και το καλαμπόκι – Δεν άφησαν τίποτα όρθιο τα ορμητικά νερά του Αλφειού

Ημερομηνία: 28-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

plimmures-alfeios-kalabokia

–Καθυστερημένα άνοιξαν τα θυροφράγματα

-Ό,τι δεν έγινε το χειμώνα, συνέβη το καλοκαίρι – Καταστροφές σε καλλιέργειες σε Μακρίσια, Παπαδού, Δαφνούλα

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις όχθες του ποταμού Αλφειού, από τα όρια Ηλείας – Αρκαδίας έως το φράγμα του ποταμού στο Φλόκα, καλύφθηκαν από τα ορμητικά νερά και τη λάσπη που «κατεβάζει» από τα ξημερώματα το ποτάμι από την περιοχή της Μεγαλόπολης. Οι εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Αρκαδίας, από όπου πηγάζει ο Αλφειός επηρέασαν αναπόφευκτα την Ηλεία. Σε συνδυασμό με τα νερά που μεταφέρθηκαν από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Πηνειακού Λάδωνα και Ερυμάνθου και πάλι στον Αλφειό, η εικόνα μέσα σε λίγες ώρες θύμισε Φεβρουάριο. Κι όμως… βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού λίγες ημέρες πριν την έλευση του Ιουλίου.

plimmures-alfeios2

Οι κάτοικοι και οι καλλιεργητές κυρίως στην περιοχή των Μακρισίων διαμαρτύρονται και πάλι για τα κλειστά θυροφράγματα, ή καλύτερα για τα θυροφράγματα που άνοιξαν καθυστερημένα και για λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να προηγηθούν πλημμύρες στις εκτάσεις ανάμεσα στα αναχώματα. Εκτάσεις που καλλιεργούνται με καλαμπόκι και φιστίκι τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως και πιο ψηλά στον κάμπο της Παπαδούς που πρόσφατα υλοποιήθηκε έργο προστασίας της κοίτης και των καλλιεργειών και ακόμα πιο πάνω στη Δαφνούλα, ο ποταμός Αλφειός δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, καθώς τα ορμητικά νερά που προέκυψαν από την κακοκαιρία που έπνιξε το οροπέδιο της Μεγαλόπολης κατέληξαν εκεί.

plimmures-alfeios

Ο δημοτικός Σύμβουλος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Γιώργος Χατζόπουλος, μίλησε για τα νέα προβλήματα που προκύπτουν από την λειτουργία των θυροφραγμάτων. «Δυστυχώς για άλλη μια φορά δοκιμαζόμαστε, καθώς για άλλη μια φορά τα θυροφράγματα ήταν κλειστά και η αδιαφορία των υπευθύνων συνεχίζεται. Πριν από ένα μήνα πάλι είχαμε άκαιρα καιρικά φαινόμενα και είχαμε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο. Μας υποσχέθηκε κάποια πράγματα και δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Δεν άνοιξαν τα θυροφράγματα ενώ γνώριζαν για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ούτε να κάνουμε το χωροφύλακα στο φράγμα. Θα παίζουμε κλεφτοπόλεμο με τους φύλακες; Μας είχαν υποσχεθεί πέρα από την ογκομέτρηση για να δούμε σε ποιο ύψος πλημμυρίζει ο κάμπος, θα γινόταν και άλλη μελέτη για τον καθαρισμό της λεκάνης του φράγματος για τους υπερχειλιστές. Αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη με κορμούς και φερτά υλικά καθώς δεν περνά σταγόνα νερό. Και πλέον στις καλλιέργειες η ζημιά είναι μεγάλη».

plimmures-alfeios3

Ο δημοτικός Σύμβουλος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Γιώργος Λεπέτσος, μιλώντας για το θέμα είπε πως «δεν υπήρξε αντίδραση, δεν άνοιξαν τα θυροφράγματα αφού γνώριζαν τι γινόταν στη Μεγαλόπολη. Φανταστείτε να έβρεχε περισσότερο. Ο κόσμος εδώ έχει καλλιέργειες που πλημμύρισαν και είναι δικαιολογημένα τα παράπονά του. Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, άρχισαν να σαπίζουν, αυτό φαίνεται. Έπρεπε οι αρμόδιοι να ανοίξουν τα θυροφράγματα να φύγει το νερό. Έτσι κι αλλιώς δεν πότιζε ο κόσμος μια – δύο ημέρες για να χρησιμοποιηθεί το κεντρικό αυλάκι. Τώρα γιατί δεν άνοιξαν μόνο αυτοί το ξέρουν. Αν πλημμυρίζουμε Ιούλιο μήνα, τι θα γίνει το χειμώνα με μια βροχή λίγων ωρών; Οι αρμόδιοι πρέπει να βλέπουν και τον καιρό και να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Τώρα πλημμύρισαν εδώ, τι θα τους πουν αύριο; Ότι δεν το είχαν προβλέψει;» σχολίασε ο κ. Λεπέτσος.

Ο αγρότης από την περιοχή Σταύρος Παρασκευόπουλος, μίλησε για την καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες στον κάμπο των Μακρισίων. «Καλλιεργώ στην περιοχή καλαμπόκι και φιστίκι. Το νερό που μένει μέσα στις καλλιέργειες καταστρέφει τα φυτά. Θα τα σαπίσει και θα τα κιτρινίσει και πλέον αχρηστεύονται. Πέρα από τα νερά που κατέβασε το ποτάμι από τη Μεγαλόπολη, το γεγονός ότι τα θυροφράγματα ήταν κλειστά δημιούργησε πρόβλημα. Είχαν το χρόνο να ανοίξουν νωρίτερα τα θυροφράγματα, αλλά το έκαναν στις έξι το πρωί. Έτσι θα υπήρχε εκτόνωση. Θα είχε πλημμυρίσει αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Το χειμώνα γλιτώσαμε και σχεδόν Ιούλιο βγήκε το ποτάμι. Η παραγωγή θα μειωθεί και ουσιαστικά το εισόδημα του καλοκαιριού χάνεται…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot