FOLLOW US: facebook twitter

Καλοκαιρινές διακοπές για παιδιά και γονείς: Παίρνουμε δυνάμεις, προετοιμαζόμαστε σωστά και γεμίζουμε μπαταρίες…

Ημερομηνία: 28-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Όσο κι αν αγαπάμε τα σπλάχνα μας, όσο κι αν θέλουμε κάθε στιγμή της παιδικής τους ηλικίας να τους μείνει αξέχαστη, τόσο έχουμε και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας: στις διακοπές πρέπει και εμείς να πάρουμε δυνάμεις και να γεμίσουμε μπαταρίες! Η Ελένη Φωτίου, μαμά 3 δεσποινίδων  μας δίνει τα φώτα και τις συμβουλές της.

4 βασικοί Κανόνες:

1. Όχι προσδοκίες διακοπών με τον π.π. τρόπο (όπου π.π. σημαίνει «προ παιδιών»). Γυρίσατε σελίδα ανεπιστρεπτί! Πάρτε το απόφαση!!!

2. Μην κουβαλάτε μαζί σας όλο σας το βιός!

3. Επιλέξτε προσεκτικά το ξενοδοχείο-προορισμό σας!

4. Διαλέξτε καλή και σωστή παρέα (που να αντέχει φωνές, γκρίνιες και πρόγραμμα)!

Όλοι χρειαζόμαστε διακοπές

Το σίγουρο είναι ότι ΚΑΙ οι γονείς χρειαζόμαστε διακοπές! Μεταξύ μας, όχι μόνο το καλοκαίρι. Όλο το χρόνο χρειαζόμαστε διακοπές! Στο μυαλό μας αυτό συνήθως σημαίνει «ξυπνάω ό,τι ώρα θέλω, δεν έχω καμία έννοια για το τι θα φάνε τα παιδιά, τι θα φορέσουν, αν έχουν διαβάσει». Όμως προσοχή: το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ξεκουραστούμε στις διακοπές  είναι οι αναμνήσεις μας, η εικόνα των π.π. διακοπών: εμπόδιο απροσπέλαστο, καθώς ακόμα και στις διακοπές (δεν θέλω να σας τρομάξω) τα παιδιά θα πεινάσουν, θα χρειαστούν καθαρά ρούχα, ή έστω καθαρά μαγιώ, θα γκρινιάξουν, θα θελήσουν να πάνε τουαλέτα την ώρα του φαγητού και θα συμβούν όλα αυτά που επιβεβαιώνουν τον νόμο του Μέρφυ! Μας βομβαρδίζουν και οι διαφημίσεις με γλυκούλικα κάτασπρα μωρά που φοράνε χωρίς γκρίνια το αντηλιακό τους, με παιδάκια που παίζουν με τα κουβαδάκια στην παραλία χωρίς καμία υπόνοια ότι η αρπαγή ενός φτυαριού -πράσινου συγκεκριμένα- μπορεί να προκαλέσει κλάματα και περίεργα βλέμματα από τους άλλους λουόμενους…

Αφήστε λοιπόν κατά μέρους τις προσδοκίες, o’τι μοχίτο και μαργαρίτες ήπιατε κάτω από τον ήλιο, ήπιατε! Χαλαρώστε, και απολαύστε τον καινούριο δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας. Δεν είναι εύκολο. Δεν πρέπει όμως να το βάζουμε κάτω! Στην αρχή θα κουραστούμε, αλλά ο μόνος τρόπος για να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να περνούν καλά όλοι μέσα σε μια οικογένεια, είναι ο πειραματισμός και οι δοκιμές. Μπορεί η «χρυσή τομή» να μοιάζει με τη συνταγή ενός γλυκού που ακόμα και γραμμένη να σου τη δώσουν, με πλήρη και εξαντλητικά ακριβή δοσολογία, το γλυκό ποτέ δε βγαίνει ίδιο… Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές λεπτομέρειες, που πραγματικά διευκολύνουν το ταξίδι με παιδιά: πρόνοια στην προετοιμασία του ταξιδιού και της βαλίτσας, σωστή επιλογή ξενοδοχείου και ειδικά στην περίπτωση που το παιδί είναι ένα, καλή παρέα!

Σωστή προετοιμασία

Για να αποφύγουμε γκρίνιες των παιδιών στο ταξίδι καλό είναι να τα προετοιμάζουμε γι’ αυτό που θα συμβεί: ανάλογα με την ηλικία τους, με χάρτες, φωτογραφίες, συζήτηση, ούτως ώστε στον παραμυθένιο κόσμο που ζούνε να μην τους γκρεμιστεί το όνειρο εξαιτίας μιας καθυστέρησης πλοίου ή ακύρωσης πτήσης. Σημαντικό είναι να λέμε και τα «κουραστικά» μέρη του ταξιδιού, όχι μόνο τι ωραία που θα περάσουμε, ειδικά αν έχουμε πολλές ώρες διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Επίσης καλό είναι να αφήνουμε στα παιδιά ένα μικρό περιθώριο επιλογής, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι είναι κι αυτά «μέσα στο κόλπο». Ποια τσάντα θα κρατήσουν, ποια παιχνίδια τους θα πάρουν… Με μέτρο όμως, μην μας πάρουν και τον αέρα! Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι όσο λιγότερα περιμένουν τα παιδιά, τόσο πιο πολύ χαίρονται!

Η βαλίτσα

Ερχόμαστε λοιπόν στο επίμαχο ζήτημα της βαλίτσας! Εμείς εφαρμόζουμε το σύστημα «παίρνετε μόνο όσα παιχνίδια μπορείτε να κουβαλήσετε» (σε μια τσαντούλα τύπου «νηπιαγωγείου»). Έτσι, με την εξάσκηση αποφεύγονται παιχνίδια που χρησιμοποιούνται για μία φορά. Σημαντικό να μην καταλήξετε να κουβαλάτε εσείς αυτήν την τσάντα, ανττισταθείτε και υπενθυμίζετε σε όλες τις φάσεις ότι το παιδί το ίδιο διάλεξε τα πράγματά του. Μαρκαδόροι και τετράδια ζωγραφικής είναι όλες τις εποχές χρήσιμα, ενώ το καλοκαίρι τα κουβαδάκια (κυρίως αυτά που λειτουργούν και ως κουζινικά ή γλυκά) είναι απαραίτητα! Από βιβλία διαλέγουμε μικρά και «δοκιμασμένα» και έχουμε μαζί μας μια κόλλα κι ένα ψαλίδι, γιατί πάντα χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με υλικά της φύσης! -Καλό είναι να έχουμε πάρει καμιά ιδέα από τις ιδέες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τέτοιου είδους κατασκευές. Φροντίζουμε να μπορούν να κουβαλούν μόνα τους τα παγουρίνα τους και ένα πακέτο χαρτομάντηλα ή υγρομάντηλα.

Εκτός από αυτό το μικρό τσαντάκι για το κάθε παιδί, καλό είναι να υπάρχει ένα ξεχωριστό σακίδιο πλάτης που θα έχει τα «μπανιερά», το οποίο θα το κουβαλά ένας ενήλικας: πετσέτες, μπρατσάκια, μαγιώ, αντηλιακό, απωθητικό κουνουπιών, μια σακούλα για τα βρεγμένα, πάνες (αν φοράει κάποιο παιδί) και μωρομάντηλα. Αυτή είναι η τσάντα της θάλασσας, από την οποία θα αφαιρείτε κάθε μέρα τα βρεγμένα μαγιώ και θα συμπληρώνετε πάνες. Στην πραγματικότητα, αν επιλέξετε το «σωστό» μέρος για καλοκαιρινές διακοπές, δεν χρειάζεστε τίποτε περισσότερο από τα παραπάνω. Άντε και από μια ζακετούλα!

Η βαλίτσα με τα ρούχα για όλη την οικογένεια εξαρτάται πολύ από τη σωστή επιλογή του μέρους! Δεν χρειάζεται μια μπλούζα για κάθε μέρα. Αλλά το ένα τρίτο των ημερών σε μπλούζες αν το παιδί είναι άνω των 3-4 και το ένα δεύτερο αν είναι κάτω των 3. Μία επιλογή σε μακρύ παντελόνι/κολάν και μία επιλογή σε κοντό για μία εβδομάδα. Η λύση των ευκολοφόρετων φορεμάτων για τα κορίτσια είναι ιδανική! Για καλοκαιρινές διακοπές δεν χρειάζεστε πάνω από 2 ζευγάρια παπούτσια (ένα crocs κι ένα πέδιλο), εσώρουχα και 1-2 φανέλες, ένα νεσεσέρ με τα καλλυντικά όλων και οπωσδήποτε ένα νεσεσέρ φαρμακείο (μην ξεχάσετε τα εντομοαπωθητικά).

Ο σωστός προορισμός

Ο προορισμός των διακοπών όταν έχεις παιδιά είναι άμεσα συνυφασμένος με το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο. Κάτι που δεν είναι καθόλου προφανές. Όλοι οι γονείς ψάχνουμε ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα, τόσο κοντά που δεν θα χρειάζεται να ανεβοκατέβεις σκάλες ή να περάσεις δρόμο για να κάνεις μπάνιο. Ένα ξενοδοχείο ή δωμάτιο, που όταν ανοίγεις την πόρτα θα βρίσκεσαι σε κήπο και μετά παραλία ή κατευθείαν στην άμμο. Η παρεμβολή δρόμου ή η ύπαρξη πισίνας είναι απαγορευτικά στην περίπτωση που τα παιδιά είναι μικρά!Μεταξύ μας, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα βρεις κάτι τέτοιο. Παρόλο που είμαστε τουριστική χώρα, δεν είναι άπειρες οι επιλογές για γονείς με μικρά παιδιά.

Όποιος ξεκινήσει με την εντύπωση ότι μπορεί να απολαύσει διακοπές με παιδιά επιλέγοντας ορμητήριο μακριά από τη θάλασσα, έστω και «10 λεπτά με το αυτοκίνητο», ζει σε μια πλάνη. Πιστέψτε με, η μόνη ανάμνηση που θα του μείνει από το καλοκαίρι του θα είναι η εικόνα του βγάλε-βάλε στο πορτ-παγκάζ τα τσουμπλέκια και τα κουβαδάκια, δέσε-λύσε το παιδί, σήκωσέ το κοιμισμένο και μέσα στον ιδρώτα για να κοιμηθεί λίγο στο κρεβατάκι κι εμείς να ξεκουραστούμε (αλλά όχι! Αυτό θα ξυπνάει και θα είναι μέσα στην καλή χαρά, ενώ εμείς θα είμαστε κουδούνια από τον ήλιο και τη θάλασσα και το τέταρτο-μισάωρο οδήγησης για να γυρίσουμε από την παραλία!)….

Για να το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, μην πάρετε καν αυτοκίνητο! Διαλέξτε μέρη που μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο και εκεί να μην το χρειαστείτε: Τα Δωδεκάνησα είναι τέτοια επιλογή. Πιο συγκεκριμένα Αστυπάλαια, Ψέριμος (από Κω), Τέλενδος (από Κάλυμνο), Λειψοί, Αγαθονήσι (από Λέρο). Η Λέρος και η Κως έχουν πολύ φτηνά αεροπορικά, γιατί έχουν και επιδοτούμενα εισιτήρια. Αν τα κλείσετε νωρίς, το ταξίδι σας βγαίνει πολύ φτηνότερο από ό,τι αν πάτε με πλοίο. Η έλλειψη αυτοκινήτου ξεκουράζει πολύ αν το μέρος είναι μικρό και έχει επιλογές μετακίνησης δια θαλάσσης. Επίσης αναγκαστικά θα πάρετε λιγότερα πράγματα και θα έχετε αποδεδειγμένα λιγότερες έννοιες! Δεν είναι τόσο φοβερό όσο ακούγεται!

Η σωστή παρέα

Πολύ σημαντική η παρέα! Ιδανικό να έχουν και οι φίλοι σας παιδιά, να γνωρίζονται από πριν με τα δικά σας και οι γονείς να έχετε παρόμοια παιδαγωγική αντιμετώπιση. Αλλιώς οι καβγάδες μεταξύ των παιδιών -που είναι απολύτως φυσιολογικοί και αναμενόμενοι- θα σας αγχώνουν και θα σας κάνουν να αισθάνεστε εκτεθειμένοι. Η παρέα και αποφορτίζει εσάς τους γονείς, και διασκεδάζει τα παιδιά δημιουργώντας νέα ενδιαφέροντα με την εναλλαγή των ρόλων, αλλά και κάνει διακριτές τις ομάδες ενηλίκων και παιδιών, γεγονός που επιφέρει ισορροπία!

Η δική μου λίστα

Καλό είναι να έχετε μια λίστα έτοιμη στο σπίτι που να την έχετε διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτή η λίστα βοηθάει στη γρήγορη προετοιμασία (γιατί ως γνωστόν «κάθε αρχή και δύσκολη», «μια απόφαση είναι» κλπ). Τα παιδιά, αν υπάρχει λίστα, συμμετέχουν πιο συγκεκριμένα και ενεργά.

Παρακάτω η δική μου λίστα με τα απαραίτητα για 15 μέρες διακοπών σε μέρος πάνω στη θάλασσα χωρίς αυτοκίνητο με παιδιά σε προσχολική ηλικία:

-Tσαντούλες που κουβαλούν τα παιδιά με τα παιχνίδια τους (κουβαδάκια, βιβλιαράκια, μαρκαδόροι, μπλοκάκια, υγρά μαντηλάκια)

-Σακίδιο πλάτης με μπανιερά (καπέλα, πετσέτες, μαγιώ, μπρατσάκια, αντηλιακό, πάνες, μωρομάντηλα, απωθητικό κουνουπιών)

-Μία βαλίτσα μεγάλη ή ένα back pack τύπου κάμπινγκ με:

-Νεσεσέρ-φαρμακείο (depon, θερμόμετρο, αλοιφή για τσιμπήματα, hansaplast, betadine, κρέμα για σύγκαμα, ψαλιδάκι νυχιών)

-Ενδοεπικοινωνία (για να πίνουμε το ποτάκι μας στη βεράντα του ξενοδοχείου ενώ τα παιδιά κοιμούνται)

-Ζακέτες ή αδιάβροχα (από 1), μπλούζες/φορέματα (3 για κάθε εβδομάδα), παντελόνια/κολάν (ένα για κάθε εβδομάδα καλοκαιρινών διακοπών), πυτζάμες (από 2)

-Εσώρουχα, φανέλες, αδιάβροχα υποστρώματα για τα βραδινά ατυχήματα, πάνες

-Παπούτσια (2 ζευγάρια, ένα για τη θάλασσα και ένα απλό πέδιλο ή αθλητικό)

-Μία πικέ κουβερτούλα αν υπάρχει μικρό που κοιμάται σε καρότσι

-Καρότσι

-Μπιμπερό (και βούρτσα για το μπιμπερό)

-Νεσεσέρ καλλυντικών (αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες)

-Κάτι για το δρόμο (μπισκότο, φρούτο, παξιμάδι, μπάρα δημητριακών) Προνοήστε για γάλα!

-Πολύ πρακτικά τα υφασμάτινα καρεκλάκια που διπλώνουν και εφαρμόζουν σε κάθε καρέκλα για το φαγητό (κάτι φοβερά έχει το Imaginarium), όπως επίσης και κάτι αλλαξιέρες ταξιδιού που διπλώνουν (με μουσαμά).

-Χρήσιμο είναι το φωτάκι νυκτός.

-Φορτιστές, φωτογραφική μηχανή.

-Αν το παιδί δεν έχει χρονίσει ακόμα, τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Αν είναι το πρώτο σας παιδάκι, θα πάρετε σεντόνια και πετσέτες. Αν είναι το δεύτερο ή το τρίτο, θα περιοριστείτε σε αυτά που έχει το ξενοδοχείο. Θα χρειαστείτε το μάρσιπο. Και πολύ περισσότερα αν δεν θηλάζετε. Αν δεν μπορεί το παιδάκι να σταθεί ακόμα θα χρειαστείτε και μπάνιο ταξιδιού. Αν είναι λίγο πιο μεγάλο, χρειάζεστε το κουτάλι, ένα πιατάκι, το «μούλτι» και μια κρέμα. Τα υπόλοιπα τα βρίσκετε όπου πάτε. Αν είναι ακόμα πιο μεγάλα, προμηθευτείτε καλαμάκια, μπωλ και κουταλάκια ή ποτήρια για να μπορείτε στο δωμάτιο να έχετε πρωινό για τα παιδιά (για την περίπτωση ειδικά που ξυπνάνε πριν καν αρχίσει το πρωινό του ξενοδοχείου ή για την περίπτωση που ξυπνάνε γενικά πριν από εσάς!)

-Ζητήστε παρκοκρέβατο από το ξενοδοχείο! Και πιστολάκι μαλλιών αν το κρίνετε απαραίτητο. Μην το κουβαλάτε!

Από την Ελένη Φωτίου travelsbytravelers.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος