FOLLOW US: facebook twitter

Καλοκαίρι… με την Εφορία

Ημερομηνία: 31-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136634″ img_size=”full”][vc_column_text]Μέχρι 27 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για 9 εκατ. φορολογούμενους ● Τι αλλάζει σε κλίμακες, εκπτώσεις φόρου, τεκμήρια, αποδείξεις, προκαταβολή φόρου, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.

Εννέα καινούργιους κωδικούς λόγω της πανδημίας και των αλλαγών που επήλθαν στη νομοθεσία ενσωματώνει το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν φέτος περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Τα νέα κουτάκια και οι υποπίνακες που έχουν προστεθεί στο έντυπο αφορούν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τις δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων, τις μετοχές και τα δικαιώματα προαίρεσης (stock options), τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας, τη φορολόγηση των αθλητών και φυσικά τους πλούσιους συνταξιούχους και τα βαριά πορτοφόλια του εξωτερικού που έχουν γίνει κάτοικοι Ελλάδας.

Οι πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξαν χθες το απόγευμα και με τα σημερινά δεδομένα θα κλείσουν μετά τις 27 Αυγούστου, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν (και) φέτος όλο το καλοκαίρι μπροστά τους για να παραμείνουν συνεπείς με αυτή την υποχρέωση.

Οσοι υποβάλουν τη δήλωση έως και 27 Ιουλίου θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022 ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%. Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους 7 δόσεις αλλά η πρώτη θα είναι διπλή. Θα πρέπει δηλαδή να καταβάλουν ταυτόχρονα, έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν χρήση του νέου μέτρου των παγίων δαπανών θα πρέπει να επισπεύσουν τον χρόνο υποβολής της δήλωσης και ειδικά του εντύπου Ε3 που είναι βασικό για να καταστούν επιλέξιμες. Η ειδική πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες θα έχει ανοίξει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα και θα δέχεται αιτήσεις ώς τις 17 Ιουνίου.

Πριν από το ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία οι 9 εκατομμύρια υπόχρεοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, οι οποίες είναι:

 Φορολογική κλίμακα: Τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα που ενσωματώνει νέο συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

 Εκπτωση φόρου: Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 ευρώ έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα παιδιά.

➤ Τεκμήρια: Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι και ναυτικοί που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-εργασία» και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια γλιτώνουν φέτος από τον εφιάλτη των τεκμηρίων. Αρκεί να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

■ Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.
■ Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 και,
■ Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Τα τεκμήρια μειώνονται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

➤ Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) ή είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Το φοροπέναλτι μειώνεται στο 11% από 22% για όσους έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος όσοι πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους καθώς το πρόστιμο θα επιβληθεί κλιμακωτά: 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που λείπουν έως το 20% του εισοδήματος και 11% για το ποσό που υπολείπεται και αντιστοιχεί πάνω από το 20% και έως το 30% του εισοδήματος.

 Προκαταβολή φόρου: Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.

➤ Ανείσπρακτα ενοίκα: Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

➤ Εισφορά αλληλεγγύης: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia