FOLLOW US: facebook twitter

Καλό… Ιούλιο για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ

Ημερομηνία: 27-06-2024 | Συντάκτης:

-Στον αέρα η πληρωμή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας που βιώνουν σχετικά με την έναρξη υποβολής των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, ώστε να λάβουν την ενιαία ενίσχυση στο β’ εξάμηνο του έτους.

Παρότι σε λίγες ημέρες τελειώνει και ο Ιούνιος, μήνας κατά τον οποίο παραδοσιακά οι δικαιούχοι παραγωγοί κάνουν τις αιτήσεις τους, από τον ΟΠΕΚΕΠ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα κέντρα υποδοχής των αιτήσεων.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», Άλκης Κωνσταντόπουλος, αυτή η κατάσταση ναρκοθετεί τη διαδικασία και υπονομεύει την έγκαιρη πληρωμή των γεωργικών ενισχύσεων στο τέλος Οκτωβρίου, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για το πότε θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα του φετινού ΟΣΔΕ, οπότε δεν έχουμε και κάτι νεότερο να πούμε στους παραγωγούς οι οποίοι διαρκώς μας ρωτούν και με το δίκιο τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το πότε θα προλάβουμε να κάνουμε όλες τις αιτήσεις», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα κυλήσει η διαδικασία.

«Όποτε και να ανοίξει η πλατφόρμα, θα είμαστε σε μια κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν ξεκινήσουμε μέσα στον Ιούλιο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν αποκλείεται να πάει πιο πίσω η πληρωμή της προκαταβολής, αντί για τα τέλη Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αν πάμε με πιο γρήγορο ρυθμό για να μην κινδυνεύσουμε με καθυστέρηση στην πληρωμή των ενισχύσεων, θα είμαστε πιο επιρρεπείς σε ενδεχόμενα λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων, διότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που θέλει προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια», εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ανακοινώσεις για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024 εξέδωσαν τόσο η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Συνεταιριστικής (ΠΕΦΑΣΥ) όσο και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ζητώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσει το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα και να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος