FOLLOW US: facebook twitter

Καλή τιμή, μικρή παραγωγή

Ημερομηνία: 04-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Ο καύσωνας περιόρισε τις προσδοκίες των σταφιδοκαλλιεργητών της Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μειωμένη στο μισό είναι η φετινή παραγωγή σταφίδας στην Ηλεία, καθώς ο καύσωνας και η σταθερά υψηλή θερμοκρασία προκάλεσαν ζημιά, αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να ξεκινήσουν νωρίτερα τον τρύγο για να αποτρέψουν περαιτέρω κίνδυνο.

Η ποιότητα του προϊόντος είναι και φέτος υψηλή, ωστόσο η ποσότητα θα κινηθεί χαμηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες, εξέλιξη που προβληματίζει τους σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι επί τρία χρόνια έμπαιναν «μέσα» πουλώντας σε τιμές κάτω από ένα ευρώ το κιλό.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο παραγωγός Νίκος Παναγιωτόπουλος από το Χειμαδιό, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε καλά λόγω του καύσωνα και της παρατεταμένης ανομβρίας από την άνοιξη.

«Δεν ήταν η παραγωγή που θέλαμε και περιμέναμε λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας. Αναγκαστήκαμε να τρυγήσουμε 20 μέρες νωρίτερα για να προλάβουμε μεγαλύτερη ζημιά από τον καύσωνα, ειδικά στα σταφύλια και τα κλήματα. Άλλες χρονιές ξεκινούμε τον Δεκαπενταύγουστο και φέτος είχαμε ήδη τελειώσει», ανέφερε και τόνισε πως η τιμή είναι μεν ανεβασμένη αλλά όχι επαρκής για να καλύψει τις συσσωρευμένες απώλειες.

«Μπορεί η τιμή να είναι φέτος στο 1,80€ το κιλό, αλλά είμαστε 50 με 60% κάτω σε σχέση με την κανονική παραγωγή. Μην ξεχνάτε ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια τη δώσαμε με 0,70 και 0.80€. Για να καλυφθούν οι απώλειες, θα έπρεπε να πλησιάσουμε τα τρία ευρώ. Η συνδεδεμένη είναι επίσης μειωμένη και δεν ξέρω αν φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί θα φτάσουν το αναγκαίο όριο για να την πάρουν, διότι είναι μειωμένη η παραγωγή. Αντί για δυο τρεις τόνους, έχουμε παραγωγή για δυο τρία αλώνια. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τόνισε.

Η ξηρασία περιόρισε τη σταφιδοπαραγωγή

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Θανάσης Βομπίρης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η ξηρασία επηρέασε την ποσότητα της παραγωγής, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης.

«Η ποιότητα είναι πολύ καλή, αλλά η ποσότητα όχι αυτή που θα θέλαμε. Είμαστε στο μισό μιας κανονικής παραγωγής και αναγκαστήκαμε να τρυγήσουμε νωρίς, για να μην επεκταθεί η ζημιά εξαιτίας του καύσωνα και της υπερβολικής ζέστης.

Η τιμή είναι καλύτερη από το χάλι των προηγούμενων ετών, αλλά δεν φτάνει για να καλύψει τις απώλειες, ενώ και η μικρή παραγωγή ουσιαστικά δεν αφήνει εισόδημα για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Τέσσερα χρόνια καλλιεργούσαμε από την τσέπη μας και ο υπουργός μάς έλεγε να κόψουμε τη σταφίδα γιατί έχει κάνει τον κύκλο της και να βρούμε άλλη καλλιέργεια», εξήγησε ο κ. Βομπίρης και καυτηρίασε τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιεί η κυβέρνηση το καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης.

«Αφενός έχουν μειώσει την επιδότηση και αφετέρου εξαναγκάζουν τους καλλιεργητές να την πουλάνε όσο όσο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να δίνουν εκ των υστέρων παράταση. Αποδείχθηκε πως όσοι κράτησαν τη σταφίδα, πέτυχαν καλύτερα τιμές και εξασφάλισαν αξιοπρεπές εισόδημα. Την πάνε για… εκτέλεση τη σταφίδα, ενώ τα αμπέλια είναι ήδη συρρικνωμένα λόγω χαμηλής τιμής και κάνουμε εισαγωγή σε παγοκολόνες κρασιού. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα…» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη» Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε πως η ποσότητα σταφίδας που έχει συγκεντρωθεί ως τώρα είναι κατά 50%^ χαμηλότερη από τη συνήθη.

«Έχουμε συγκεντρώσει 250 κιλά περίπου, όταν άλλες χρονιές ήμασταν ήδη στα 500. Δυστυχώς ο καύσωνας επί δύο μήνες ουσιαστικά μείωσε την παραγωγή. Η τιμή είναι καλύτερη φέτος, αλλά θα ήταν καλό να είχαμε και μεγαλύτερες ποσότητες, για να προκύψει επαρκές εισόδημα για τους παραγωγούς μας. Φέτος όλοι τρύγησαν πολύ νωρίτερα μέσα στη ζέστη, για να αποτρέψουν μεγαλύτερη ζημιά στο προϊόν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot