FOLLOW US: facebook twitter

Καλή χρονιά για το καλαμπόκι της Ηλείας

Ημερομηνία: 26-10-2022 | Συντάκτης:

Στα 0,35€ ανά κιλό έφτασε η φετινή τιμή στην αγορά

-Tι δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρ. Παλαιολόγος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Θετικό πρόσημο είχε η φετινή καλλιέργεια και παραγωγή του καλαμποκιού στην Ηλεία, καθώς η τιμή των 0,35 ευρώ το κιλό διατηρήθηκε από την αρχή και άφησε εισόδημα στους αγρότες, το οποίο θα ήταν ακόμα καλύτερο αν δεν είχε υπερδιπλασιαστεί το κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος, οι προσεγμένες καλλιέργειες είχαν αξιοσημείωτη απόδοση.

«Το καλαμπόκι αν δεν το περιποιηθείς από την ώρα που ξεκινάει, δεν μπορείς να έχεις αποδόσεις καλές. Τα καλά και περιποιημένα καλαμπόκια είχαν πολύ καλές αποδόσεις και τιμές, τις οποίες στήριξε η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, που είναι το βαρόμετρο της Ελλάδας. Από τη στιγμή που η Ένωση έβαλε σταθερά τα 0,35 ευρώ, ήταν αναμενόμενο ο κόσμος να πάρει κάποια λεφτά. Πιστεύω πως όλοι οι αγρότες καλαμποκοπαραγωγοί φέτος πήγαν καλά, ειδικά όσοι είχαν προσεγμένη καλλιέργεια, στο φάρμακο λίπασμα ή νερό, είχαν πολύ μεγάλες παραγωγές. Η Ηλεία είχε πολύ καλή παραγωγή φέτος, περίπου από 1.500 έως 1.800 κιλά ανά στρέμμα.», τόνισε και στη συνέχεια υπογράμμισε το υψηλό κόστος καλλιέργειας.

 «Το καλαμπόκι είναι καθαρό, έχουμε το καλύτερο στην Ελλάδα. Το γενικό σύνολο της παραγωγής στην Ηλεία εκτιμούμε ότι είναι 50.000 τόνοι και 17.000 πήρε η Ένωση των Λεχαινών. Οι αποδόσεις ήταν καλές και πήραμε κάποια χρήματα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας παρότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλό κα επηρεάζει τα έσοδά μας. Οι τιμές ήταν ανεβασμένες και στα λιπάσματα και στα φάρμακα και στα νερά της άρδευσης λόγω ενέργειας, που έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

Παράλληλα, ο κ. Παλαιολόγος τόνισε πως το καλαμπόκι στην Ηλεία μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε σημαντική πηγή εισοδήματος, καθώς η ποιότητά του είναι η υψηλότερη της Ελλάδας, ειδικά αν ενταχθεί στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης.

«Η ένταξη του καλαμποκιού στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης θα βοηθήσει πολύ ώστε οι αγρότες να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα. Δυστυχώς σήμερα καλλιεργούνται τα μισά μόνο από μπορούμε στην Ηλεία. Παράγουμε 50.000 τόνους ενώ έχουμε δυνατότητα για 100.000. Καλλιεργούμε μόνο τα μισά. Έχουμε το καλύτερο καλαμπόκι στην Ελλάδα με την υψηλότερη γλουτένη λόγω της ηλιοφάνειας. Είναι σημαντικό προϊόν στη μάχη για να αποφύγουμε επισιτιστική κρίση, και ζωοτροφικά και για την κατανάλωση στις ανθρώπινες τροφές. Τα άλευρα Γιώτης από αυτό το καλαμπόκι φτιάχνονται. Προς το παρόν το διαθέτουμε μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά θα μπορούσαμε και να εξάγουμε αν αυξηθεί η παραγωγή. Κάποτε κάναμε εξαγωγές αλλά τώρα δεν επαρκούν οι ποσότητες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot