FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχίζονται οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις εναντίον των συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ημερομηνία: 13-10-2020 | Συγγραφέας:

Ήδη, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ψηφίσει την εξαίρεση 1.500.000 συνταξιούχων από τη λήψη οιουδήποτε ποσού για τις αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 του κ. Βρούτση. Αν εφάρμοζε η κυβέρνηση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όφειλε να τους επιστρέψει 3,9 δις ευρώ, όπως ο ΕΦΚΑ είχε αναγνωρίσει σε σχετικό του έγγραφο. Τελικά, δια στόματος του Πρωθυπουργού, η επιστροφή των αναδρομικών περιορίστηκε στα 1,4 δις ευρώ, αποκλείοντας την πλειοψηφία τους.

Μετά τον αποκλεισμό των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και δεν άσκησαν αγωγή κατά των αντισυνταγματικών περικοπών, ο Υπουργός κ. Βρούτσης,την προηγούμενη εβδομάδα, με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, περιόρισε και τα ποσά των αναδρομικών των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία εξαίρεσε από τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου τις αξιώσεις για τις περικοπές του ν.4051/2012,δηλαδή, τη μείωση κατά 12% για ποσά που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Προβλέπει, επίσης, ότι εφόσον οι συνταξιούχοι λάβουν τα ποσά που αφορούν κύριες συντάξεις, χάνουν τα δικαιώματα τους σε επικουρικές και δώρα, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα την περικοπή για την Ε.Α.Σ. που είχε κριθεί ως αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με την κυβερνητική παρέμβαση, χάνονται για τους συνταξιούχους του δημοσίου και αξιώσεις πολλών μηνών για κύριες συντάξεις.

Δηλαδή, με μια πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η υπόθεση των αναδρομικών των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, η κυβέρνηση έσπευσε και νομοθέτησεσχετικά με τιςαντισυνταγματικές περικοπές και περιόρισε τόσο το ύψος των διεκδικήσεων, όσο και τους μήνες που περιλαμβάνουν.

Η αντισυνταγματική εκτροπή της κυβέρνησης, δυστυχώς, δε σταμάτησε εκεί. Με μια ακόμη σκανδαλώδη ρύθμισητων άρθρων 33 και 34 του ν. 4734/2020(ΦΕΚ Α’ 196), ορίστηκε ότι για όσουςσυνταξιούχους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα δεν έχουν ασκηθεί αγωγές για τα αναδρομικά, μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου (8.10.2020), οι αξιώσεις τους αποσβένονται με την καταβολή των περιορισμένων ποσών που αποφάσισε η κυβέρνηση να τους δώσει!

Είναι σαφές ότι η αφαίρεση, δια της νομοθετικής οδού, του δικαιώματος κάθε Έλληνα πολίτη να διεκδικήσει δικαστικά κάθε δικαίωμά του, αντίκειται στο Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει και από τη σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς την κυβέρνηση, στη συνεδρίαση της την 23η Σεπτεμβρίου 2020, όπου και αναφέρει ότι η απαγόρευση της δικαστικής διεκδίκησης αναδρομικών και Δώρων πέραν του 11μηνου είναι αντισυνταγματική.

Προφανώς, πρόκειται για έναν τεράστιο εμπαιγμό του συνόλου των συνταξιούχων μας. Στην αρχή, η κυβέρνηση απέκλεισε 1.500.000 συνταξιούχουςαπό τα αναδρομικά που δικαιούνταν.Στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και δεν προσέφυγαν δικαστικά κατά των αντισυνταγματικών περικοπών των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 του κ. Βρούτση, δε θα τους επιστραφεί ούτε ευρώ. Τώρα, συνεχίζει να προκαλεί με τις πολιτικέςεπιλογές της, καθώς, προκαταβάλλει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και περιορίζει εκ των προτέρων τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει νομοθετικά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά,εξαπατά τους συνταξιούχους, δημιουργεί διχαστικές καταστάσεις μεταξύ αυτών, ενώ συστηματικά καταπατά κάθε έννοια δικαίου.Οφείλει ν’ αντιληφθεί και ν’ αναγνωρίσει ότι οι συνταξιούχοι μας έχασαν έως και το 35% των συντάξεών τους κατά την 5ετία 2010-2014. Οφείλει ν’ αντιληφθεί ότι η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων και των πολιτών γενικότεραδεν μπορεί να τίθεται υπό καθεστώς επιλεκτικής δημοσιονομικής λιτότητας και αντισυνταγματικών τροπολογιών και διατάξεων, ιδίως τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις μοιράζονται αφειδώς χρήματα, με αδιαφανείς διαδικασίες. Οι συνταξιούχοι, που πίστεψαν προεκλογικά τη ΝΔ, έχουν αντιληφθεί την εξαπάτηση και αντιδρούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ