FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Στο αόριστο μέλλον η επανέναρξη κατασκευής του «Πάτρα-Πύργος»

Ημερομηνία: 19-05-2021 | Συντάκτης:

Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του «Πάτρα-Πύργος» ήταν άμεσης προτεραιότητας.  Κατά τη διακυβέρνησή του, όλοι οι Ηλείοι καταλάβαμε τι εννοούσε.

Η κυβέρνηση έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες και ουσιαστικά ακύρωσε τη σύντομη ολοκλήρωση ενός εγκεκριμένου και χρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Οι αληθινές προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή φάνηκαν από πολύ νωρίς. Από τις πρώτες ενέργειες του κ. Υπουργού ήταν το πάγωμα των εκτελούμενων εργολαβιών, που κατέληξε τελικά σε ακύρωση τους τον Μάρτιο του 2020. Το διάστημα που ακολούθησε έως και σήμερα χαρακτηρίζεται από αναβλητικότητα, συνεχείς μεταθέσεις χρονοδιαγραμμάτων, αοριστολογίες και γενικευμένη αβεβαιότητα.

Τι δεν έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα από τον ίδιο τον Υπουργό, αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Για εργοτάξια μέσα στο 2020, για θετικές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι το έργο ξεκινάει άμεσα, ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023.

Στη χθεσινή τοποθέτησή του, ξέχασε τις αρχικές δεσμεύσεις του για υλοποίηση έως το 2023, οριοθετώντας την ολοκλήρωσή του έργου μέχρι το 2024. Δεν μας εξηγεί, όμως, πως θέτει αυτό το χρονικό όριο, εφόσον δεν έχει καν λάβει ακόμα τη θετική απάντηση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε.

Στο αβέβαιο μέλλον, λοιπόν, η επανέναρξη της κατασκευής του έργου. Στο αβέβαιο μέλλον η ασφάλεια των κάτοικων της Ηλείας και όλων όσων χρησιμοποιούν το δρόμο. Στο αβέβαιο μέλλον το έργο πνοής για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει ευχολόγια, πομπώδεις δηλώσεις που συνοδεύονται από δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του έργου και διαρκείς υποσχέσεις για επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του.

Μάλιστα, ενώ έχουν προηγηθεί όλα αυτά, ο κ. Καραμανλής, δε δίστασε να αναφέρει από το βήμα της Βουλής ότι για το «Πάτρα-Πύργος» ο Πρωθυπουργός έχει σπαταλήσει αυτοπροσώπως πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο! Μας κάνουν και χάρη, δηλαδή.

Ο κ. Υπουργός δε δίστασε, για ακόμα μια φορά ν’ αναφέρει ότι ο κ. Καλογρίτσας «πήρε» 4 εργολαβίες. Είναι σίγουρος γι’ αυτό; Αν ναι, να μας φέρει τις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Ξέρει πολύ καλά ότι καμία εργολαβία δεν πήρε ο κ. Καλογρίτσας. Συμμετείχε στο διαγωνισμό, μειοδότησε και κηρύχθηκε έκπτωτος επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, όταν δεν προσκόμισε τα έγγραφα που απαιτούσε ο νόμος. Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο κ. Υπουργός να θολώνει τα νερά και να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Επίσης, ο κ. Υπουργός ομολόγησε ότι η Κυβέρνηση πήρε τεράστιο ρίσκο όταν ακύρωσε τις εκτελούμενες εργολαβίες, διότι θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρνηθεί την επιστροφή του «Πάτρα-Πύργος» στην παραχώρηση «Ολυμπία Οδός».

Ομολόγησε, επίσης, ότι είναι φοβερά δύσκολο εγχείρημα η επανένταξη του έργου στην παραχώρηση, «ξεχνώντας» ν’ αναφέρει ότι η τότε συγκυβέρνηση ήταν αυτή που το απένταξε από την ίδια παραχώρηση το 2013.

Δε δίστασε να ισχυριστεί ως δικαιολογία ότι η καθυστέρηση έγκρισης του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στην πανδημία. Αλήθεια, τον Μάρτιο του 2020, όταν αποφάσιζε να ακυρώσει τις εκτελούμενες εργολαβίες δεν υπήρχε υγειονομική κρίση; Τα ήξερε όλα,  παρ’ όλα αυτά προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου του και τίναξε το έργο στον αέρα.

Για ακόμα μια φορά ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε τη μεγάλη ανησυχία και αγωνία μας. Ακόμα περιμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει, όπως μας λέει, το έργο. Αδυνατεί, να μας δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα γιατί συνεχώς διαψεύδεται και βάζει νέους όρους και προϋποθέσεις. Δυστυχώς, συνεχίζει τις αοριστολογίες και τις γενικολογίες, προσπαθώντας διαρκώς να καθησυχάσει τους πολίτες της Ηλείας που αγανακτούν.

Λέει ότι έχει λάβει θετική απάντηση από τη DG REGIO, από τη DG GROW, ότι έχει σταλεί η προ-γνωστοποίηση (pre-notification), ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο με την DG COMP. Γιατί, λοιπόν, επιμένει να μη δίνει στο φως της δημοσιότητας τα έγγραφα που αφορούν το έργο, όπως πρέπει να το κάνει και όπως του έχω ζητήσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο; Γιατί το αποφεύγει; Αν πράγματι τα έχει να τα δώσει στη δημοσιότητα για να ενημερωθούμε όλοι.

Όσο οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια περνάνε, επιβεβαιώνεται η αναξιοπιστία του Υπουργού της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Επιβεβαιώνεται η απαξίωση και η υποβάθμιση της Ηλείας από τις καταστροφικές επιλογές και πρακτικές τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος