Δ. Καλαματιανός: Στην κυβέρνηση η τελική ευθύνη για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75885″ img_size=”full”][vc_column_text]Το κλίμα επισφάλειας που υπάρχει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας, καλά κρατεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Φαίνεται πως δεν έφτανε το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Α.Ε.Ι, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την περικοπή εισακτέων στις Πανεπιστημιακές Σχολές και προετοιμάζει το έδαφος για κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων. Σχεδόν αμέσως μετά τη ψήφισή του, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγείται τη μεταφορά των Τμημάτων Μουσειολογίας του Πύργου και Γεωπονίας της Αμαλιάδας, σε Πάτρα και Μεσολόγγι αντίστοιχα.
Γνωρίζαμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επιθυμεί τη λειτουργία τμημάτων του έξω από την Πάτρα. Δεν ακολουθεί την πρακτική άλλων Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, το οποίο επιλέγει την αποκέντρωση των Τμημάτων του σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, που βρίσκονται στην περιφέρειά του. Δεν ακολουθεί την εξωστρέφεια και τη γεωγραφική επέκταση και κατανομή των Τμημάτων του. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θέλουν, προφανώς, να διδάσκουν έστω και μια ώρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τώρα, με την απόφαση της επιτροπής επιβεβαιώνεται και γραπτά η βούλησή τους. Αναμένουμε την τελική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Είναι προφανές ότι το σχέδιο εξάλειψης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το νομό μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση «φρόντισε» εξαρχής να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της, όταν προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), με έδρα τον Πύργο. Ξέραμε ότι τα μαύρα σύννεφα μαζεύονταν για τη Μουσειολογία, που έμεινε με 2 μέλη ΔΕΠ ενώ έχουν δοθεί δεκάδες θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τώρα οι αρνητικές εξελίξεις αφορούν και τη Γεωπονία.
Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία στήριξης και ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού, το αντίθετο μάλιστα. Είναι κεντρική και συνειδητή επιλογή της να συρρικνώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια. Παράλληλα ενισχύει τα ιδιωτικά κολλέγια, εξισώνοντας πρόσφατα τα πτυχία τους με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα είναι κεκτημένο για την Ηλεία. Για πρώτη φορά ιδρύθηκαν με το νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου). Η ίδρυση και η λειτουργία τους είναι δίκαιη και απολύτως συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας. Τώρα, είναι καθήκον και χρέος, τόσο της κυβέρνησης όσο και του Πανεπιστημίου Πατρών να τα λειτουργήσουν και να τα ενισχύσουν. Οι προφάσεις περί βιωσιμότητάς τους είναι προσχηματικές. Το βέβαιο είναι ότι με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν να είναι βιώσιμα. Το ζήτημα είναι αν θέλουν να υπάρχει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία.
Επαναλαμβάνουμε ότι όλοι πρέπει να ενεργοποιηθούν. Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι, επιμελητήρια, σύλλογοι, φορείς, εκπαιδευτική κοινότητα και όλοι οι πολίτες για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι δε θα επιτρέψουμε ο νομός μας να ξαναμείνει χωρίς Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όλοι είναι αναγκαίο ν΄ απαιτήσουμε, αλλά και να συμβάλουμε, κατά το μέρος που μας αναλογεί, στην ενίσχυση και βελτίωση των Τμημάτων του νομού μας. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από το 2019 η Ηλεία έχει τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα με έδρα τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νομό μας, καθώς ο νόμος αλλάζει μόνο με νεότερο νόμο. Αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη, καλό είναι να την εκφράσουν επίσημα, χωρίς μισόλογα και περιστροφές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ποιοι και γιατί υπονομεύουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού μας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]