Δ. Καλαματιανός για το αντεργατικό νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση επιδιώκει την ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101815″ img_size=”full”][vc_column_text]Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντεργατικό νομοσχέδιο.
«Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε κανέναν. Έχει αποκαλυφθεί η ουσία, η πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου. Επιδιώκετε την ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και τον ενταφιασμό κατακτήσεων, που με σκληρούς αγώνες κατάφερε να κερδίσει ο κόσμος της εργασίας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.
Ξεκινώντας την ομιλία του, κατέδειξε στο που πραγματικά στοχεύει η κυβέρνηση.
«Ωράριο, υπερωρίες, αποδοχές, προστασία από τις απολύσεις, Κυριακάτικη αργία, συλλογική δράση εργαζομένων και άλλα πολλά μπαίνουν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι λίγοι μεγαλοεργοδότες, οι ισχυροί και εκλεκτοί της Κυβέρνησης. Μεγάλοι χαμένοι οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι άνεργοι, η νέα γενιά, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Στη συνέχεια, αποδόμησε πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν προστασίας των εργαζομένων με το παρόν νομοσχέδιο.
«Προσπαθείτε να πείσετε ότι δεν καταστρατηγείται το οκτάωρο. Ότι θα δουλεύει ο εργαζόμενος δύο ώρες επιπλέον του οκταώρου ως απλήρωτη υπερωρία, αλλά θα παίρνει άδεια ή ρεπό σε άλλο χρονικό σημείο.
Καταρχάς, αν δεν το ξέρετε, αυτή τη στιγμή, όποιος δουλεύει πάνω από οχτώ ώρες, έχει δικαίωμα να πληρώνεται για την υπερεργασία ή την υπερωρία του. Με αυτό που ψηφίζετε, η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης δε θα γίνεται με συλλογική σύμβαση, όπως γίνεται έως τώρα, αλλά η απλήρωτη υπερωρία θα εφαρμόζεται με αίτηση του εργαζόμενου, με ατομική σύμβαση.
Αν είχατε επαφή με την εργασιακή πραγματικότητα θα γνωρίζατε ότι με αυτό το νομοσχέδιοθα μπορεί να συμβαίνει το εξής: Ο κακόβουλος εργοδότης θα μπορεί να εκβιάζει τον εργαζόμενο, λέγοντάς του: “Η εταιρία έχει ανάγκες. Θα ζητήσεις να δουλέψεις δύο ώρες παραπάνω τζάμπα ή θα απολυθείς και θα πάρει τη θέση σου ένας άλλος από το ένα εκατ. ανέργους που υπάρχουν εκεί έξω και παρακαλάνε; Και όταν πέσει η δουλειά, θα σου δώσω ρεπό”».
Σε ότι αφορά τις απολύσεις, ο Βουλευτής ήταν σαφής:
«Με το άρθρο 66 του νομοσχεδίου, αν εργαζόμενος που απολυθεί παράνομα, κερδίσει το δικαστήριο, δε θα μπορέσει να ξαναγυρίσει στη δουλειά του και δε θα πάρει τους μισθούς για το χρόνο που ήταν απολυμένος παράνομα. Θα του δώσει μια μικρή αποζημίωση ο εργοδότης και έκλεισε η υπόθεση».
Επιπλέον, στηλίτευσε τη ρύθμιση που εφαρμόζει για πρώτη φορά στη χώρα μας σπαστό ωράριο στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
«Τί σημαίνει αυτό στην πράξη;Ότι ένας εργαζόμενος με τετράωρη απασχόληση, για παράδειγμα 09:00 – 13:00, που λαμβάνει μισθό 325 ευρώ, θα αναγκάζεται να επιστρέφει στη δουλειά του το απόγευμα από τις 17:00 έως τις 20:00 και θα παίρνει προσαύξηση 12%, δηλαδή 13 ευρώ συνολικά για τις υπερωρίες.
Ο εργαζόμενος, δηλαδή, θα δουλεύει 4 ώρες, θα φεύγει από τη δουλειά και θα επιστρέφει για να δουλέψει για άλλες 3 ώρες για να πάρει 13 ευρώ! Αυτό το λέτε αξιοπρεπή εργασία;Το λέτε προστασία του εργαζόμενου; Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι αν ψηφιστεί, αυτό το πράγμα, οι επιχειρήσεις δε θα έχουν λόγο να προσλάβουν με οκτάωρο;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Για τις επιπτώσεις που θα έχει στη νέα γενιά το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, οι φτηνές υπερωρίες και η ελαστικοποίηση του ωραρίου θα αποτρέψουν 40.000 προσλήψεις.
«Κοιτάξτε στα μάτια και καλέστε τις νέες και τους νέους μας, που αναγκάστηκαν να ζουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στη χώρα τους για να δουλέψουν σε αυτές τις συνθήκες. Κοιτάξτε στα μάτια τις νέες και τους νέους μας, που ψάχνουν δουλειά ή εργάζονται με μερική απασχόληση ή πλήρες ωράριο και πείτε τους ότι αυτό το εργασιακό μέλλον φτιάχνετε στην πατρίδα τους. Είναι όλοι αυτοί που τους τάζατε πολλές και καλές δουλειές προεκλογικά».
Συνοψίζοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιτίθεται με σκληρότητα στους εργαζόμενους και σε ολόκληρη την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι Η.Π.Α. και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μέτρα στήριξης της εργασίας.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει σ’ ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Πιστεύει ότι η ενίσχυση των εργαζομένων οδηγεί σε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια.
«Καταψηφίζουμε, λοιπόν, αυτές τις συντριπτικές διατάξεις και θα τις καταργήσουμε όταν μας δώσει ξανά την εντολή διακυβέρνησης ο λαός».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]