FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός: Δράση τώρα από όλους πριν να είναι αργά για τη Μουσειολογία

Ημερομηνία: 02-11-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75885″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού μας, για άλλη μια φορά βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Δυστυχώς, αντί τα προβλήματα να μειώνονται και τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας να λειτουργούν όπως επιτάσσουν οι ακαδημαϊκές συνθήκες, διαπιστώνουμε ότι αυξάνονται συνεχώς.

Μετά την προκλητική και αναιτιολόγητη απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως να αναστείλει την προγραμματισμένη για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με έδρα τον Πύργο, το έτερο πανεπιστημιακό τμήμα της πόλης, η Μουσειολογία, αντιμετωπίζει κινδύνους επιβίωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Μπούρα να είναι ενήμερος σχετικά, έχει αποφασίσει να προτείνει την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας ή τη μεταφορά του στην Πάτρα. Περαιτέρω, το τμήμα παρουσιάζεται ως μη βιώσιμο, ενώ προκρίνεται η άποψη να μην τοποθετηθεί στο μηχανογραφικό δελτίο της επόμενης χρονιάς.

Για όλα τα παραπάνω, οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τα πανεπιστημιακά τμήματα του νομού μας. Πρώτα ήταν η αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, ενώ η Μουσειολογία βρίσκεται διαρκώς υπό καθεστώς υποβάθμισης και επισφάλειας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, όπου και εκεί υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπαρκούς πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας είναι το γεγονός ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 κατανεμήθηκαν μόλις 200 θέσεις για πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., εκ των οποίων μόνο 12 προβλέφθηκαν για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από την απόφαση αυτή, είναι αυτονόητο ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας επηρεάζεται αρνητικότατα. Σε δεινή θέση έχει βρεθεί το τμήμα Μουσειολογίας, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόλις 2 μέλη ΔΕΠ, με το ένα εξ αυτών να συνταξιοδοτείται στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τμήμα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με μόνιμα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δράσει και να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Πατρών με περισσότερες θέσεις μελών ΔΕΠ, υποχρεώνοντάς το παράλληλα να ενισχύσει τμήματα που αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα, όπως αυτό της Μουσειολογίας. Ταυτόχρονα, οφείλει να ενισχύσει και οικονομικά το Πανεπιστήμιο, αντί να μειώνει τον προϋπολογισμό του. Συγκεκριμένα, φέτος το ίδρυμα λαμβάνει 7,3 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι χρηματοδοτήθηκε με 8,7 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό της μείωσης να είναι πάνω από 16 %.

Όμως και το Πανεπιστήμιο Πατρών θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να πάρει ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας. Το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, κατανεμήθηκαν σε αυτό το ίδρυμα 38 θέσεις ΔΕΠ, οι οποίες προορίζονταν για τα νεοσύστατα τμήματα, όπως ήταν η Μουσειολογία. Δυστυχώς, το τμήμα δεν ενισχύθηκε με καμία από τις παραπάνω θέσεις, γεγονός για το οποίο φέρει άμεση ευθύνη το Πανεπιστήμιο. Την ίδια ευθύνη έχει και για τις μεγάλες ελλείψεις του σε διοικητικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Μένουμε αταλάντευτοι στην άποψη ότι τα τρία πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, που θεσπίστηκαν με τον ν. 4610/2019, πρέπει να είναι λειτουργικά ώστε να επιτελούν τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό τους ρόλο. Η κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στηρίξουν και να ενισχύσουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού μας. Οποιαδήποτε «έκπτωση» στα δίκαια κεκτημένα της Ηλείας δεν είναι αποδεκτή, και θα μας βρει απέναντι.

Επειδή η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νομό μας αφορά όλους μας και δεν έχει τοπικό χαρακτήρα, οι Βουλευτές του νομού, οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλουν να πάρουν θέση και να δράσουν άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια του συνόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία. Την τελική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση.

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός,

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot