Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος: «Στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ηλεία»
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας. Απαιτείται, λοιπόν, η χάραξη μιας νέας πορείας, μιας νέας εθνικής στρατηγικής, για να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με άλλους σημαντικούς κλάδους της, όπως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο πολιτισμός.
Δυστυχώς και τη φετινή χρονιά στην Ηλεία, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τον τουριστικό κλάδο, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει αύξηση των εσόδων των επαγγελματιών του. Αιτία για αυτό είναι η γενικευμένη ακρίβεια και το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, κατά συνέπεια η μειωμένη αγοραστική δύναμη, όπως επίσης και η σύντομη, σε διάρκεια, παραμονή της πλειοψηφίας των επισκεπτών στον τόπο μας.
Μια άλλη παράμετρος που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό είναι οι υποδομές, που εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, την αναπτυξιακή προοπτική, την ασφαλή και έγκαιρη μετακίνηση. Και εδώ υπάρχει μεγάλη υστέρηση στον τόπο μας, καθώς οι μεθοδεύσεις της απελθούσας κυβέρνησης ακύρωσαν την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος» μέσα στο 2023, μεταθέτοντάς την στο άγνωστο μέλλον. Παράλληλα, έχουν παγώσει τα έργα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα, ενώ, τεράστιες καθυστερήσεις υπάρχουν και στο έργο αναβάθμισης του φράγματος Πηνειού. Όλα αυτά ήταν έργα που είχε δρομολογήσει ή/και ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε τον αποκλεισμό της Ηλείας από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, αν και από το 2016, υπάρχει μελέτη για τη λειτουργία σύγχρονου σιδηροδρόμου στην Ηλεία και τη σύνδεσή του με το υπόλοιπο δίκτυο της Πελοποννήσου.
Πρέπει, λοιπόν, άμεσα να υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα προσδώσουν έντονη αναπτυξιακή διάσταση, παρέχοντας υψηλό αίσθημα ασφάλειας και άνεσης στους επισκέπτες.
Πέραν τούτου, είναι σαφές πως η Χώρα μας έχει ανάγκη ένα νέο τουριστικό μοντέλο που θα εστιάζει, αφενός, στην εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση των επισκεπτών, αφετέρου στην ευημερία και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Ένα μοντέλο που θα εγγυάται πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα ενσωματώνει την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου και του πολιτιστικού κεφαλαίου μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει τον τουρισμό και τους ανθρώπους του ως βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμά του, προβλέποντας τη στήριξη υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, η προγραμματική πρότασή του περιλαμβάνει:
- την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό,
- την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με τον ανασχεδιασμό και την ανακατεύθυνση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης,
- τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και με χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ,
- τη ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,
- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
- τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού,
- την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ,
- την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, με κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ και νομοθέτηση νέου.
Η Ηλεία διαθέτει ένα ασύγκριτο πολιτιστικό κεφάλαιο, σπάνιους φυσικούς πόρους και μοναδικού κάλλους αξιοθέατα. Χρειάζονται, λοιπόν, συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ένα σοβαρό πλάνο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που θα επαναφέρει στον τόπο μας την προοπτική για τον τουρισμό και τους ανθρώπους του.