«Κάηκε» η οικονομία της Ηλείας
-Καθήλωσε τουρισμό, εστίαση και εμπόριο ο πολυήμερος καύσωνας
-Έντονη ανησυχία για το μέλλον εκφράζουν στην «Πρωινή» εκπρόσωπο φορέων της αγοράς στον νομό
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του καύσωνα στην οικονομία της Ηλείας, καθώς η αφόρητη ζέστη έχει περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών, επηρεάζοντας τον κύκλο των εργασιών σε κλάδους όπως η εστίαση, το εμπόριο και ο τουρισμός.
Δεδομένου ότι οι θερινοί μήνες αποτελούν παραδοσιακά περίοδο υψηλών αναπτυξιακών προσδοκιών για την αγορά, η καθίζηση της κίνησης δημιουργεί προβληματισμό για το β’ εξάμηνο της χρονιάς.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Μαμούσης, ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου λόγω τη υψηλής θερμοκρασίας επέφερε ακύρωση αφίξεων από γκρουπ της Αθήνας και του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χαθεί εισόδημα.
«Η πληρότητα για τον Ιούλιο δεν ξεπέρασε το 55% και φτάσαμε ήδη στα μισά. Ο μήνας ουσιαστικά έχει χαθεί αφού ο καιρός δεν πρόκειται να αλλάξει ως τις 22 Ιουλίου, οπότε χάνονται επισκέπτες που ήθελαν να έρθουν στον αρχαιολογικό χώρο αλλά δεν μπορούν. Ελπίζω να μη συνεχιστεί ο καύσωνας, γιατί λειτουργεί αποτρεπτικά για την επισκεψιμότητα στην περιοχή», τόνισε.
Ισχνή η εμπορική κίνηση
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, ο καύσωνας εδώ και σχεδόν έναν μήνα μοιάζει με «κανονικότητα» που αποθαρρύνει τους επισκέπτες από το να κυκλοφορήσουν στην αγορά, εξέλιξη ανησυχητική για την τοπική οικονομία.
«Η κίνηση στην αγορά έχει επηρεαστεί από αυτές τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι αποτρεπτικές για κόσμο που είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ολυμπία αλλά και άλλες περιοχές στην Ηλεία, διότι η ζέστη είναι αφόρητη και αρκετοί σκέφτονται την επίπτωση στην υγεία τους. Παράλληλα, οι αλλαγές στη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου επηρεάζουν και τα οργανωμένα γκρουπ, με αποτέλεσμα να έχουμε μια γενικότερη ύφεση, η οποία έχει πέσει σε περίοδο εκπτώσεων», σημείωσε ο κ. Καρυώτης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ανέφερε πως ήδη εφαρμόζεται το νέο απογευματινό ωράριο ως «αντίδοτο» στην υψηλή θερμοκρασία.
«Τροποποιήσαμε τη λειτουργία των καταστημάτων ως τις 9:30μ.μ. για να βοηθήσουμε τον κόσμο να κάνει άνετα τις αγορές του και να μην αναγκάζεται να κυκλοφορεί με τη ζέστη. Το πρωί, όμως, μετά τις 11, δεν κινείται τίποτα. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα χαθεί μια περίοδος που λόγω εκπτώσεων ήταν καλή για την αγορά», εξήγησε.
«Αραίωσε» η εστίαση
Ο καύσωνας έχει επηρεάσει αισθητά και τον κλάδο της εστίασης, αφού είναι λιγότεροι πλέον οι πολίτες που βγαίνουν για καφέ λίγο πριν από το μεσημέρι, προτιμώντας είτε την παραμονή στο σπίτι είτε το take away και το delivery.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Μπουλούτας, επαγγελματίας στον κλάδο της εστίασης στον Πύργο, ο καύσωνας έχει επηρεάσει την καθημερινή επισκεψιμότητα, ειδικά μόλις περάσουν οι πρωινές ώρες.
«Δυστυχώς ο καύσωνας λειτουργεί αρνητικά για τα καταστήματα εστίασης. Εδώ και αρκετές μέρες, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούσε λόγω της ζέστης, η οποία είναι αφόρητη. Αν συνεχιστεί αυτή η καιρική συνθήκη, την οποία βιώσαμε και πέρυσι, θα έχουμε οικονομικό πρόβλημα διότι οι καλοκαιρινοί μήνες στην Ηλεία θεωρούνται κατεξοχήν καλοί για την εστία. Αν αλλάξει αυτό, ο Σεπτέμβριος που θα έρθει, θα είναι πολύ δύσκολος με τις υποχρεώσεις που θα έχουν συσσωρευτεί», επισήμανε.
Κ. Λεβέντης: «Αναγκαία η φιλοπεριβαλλοντική οικονομική πολιτική»
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, υπογράμμισε στην Πρωινή την περιβαλλοντική διάσταση στην οικονομία, επικαλούμενος την πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Η Ηλεία είναι μια περιοχή που βιώνει ήδη σε έντονο βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στον τομέα των υπηρεσιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες όπως ο καύσωνας, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις επιπτώσεις στα αποθέματα νερού. Είναι κομβικό να εντάξουμε στη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής στην Ηλεία, η οποία θα ενσωματώνει και την κλιματική διάσταση», τόνισε.
Η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε στην Πρωινή ότι πρέπει να αποτραπεί η μετατροπή περιοχών της Ηλείας σε περιβαλλοντικά «άγονες» ζώνες, διότι θα ακολουθήσει η ερημοποίηση και η ύφεση.
«Σε μια περιοχή όπως η Ηλεία, που πλήττεται κλιματικά με καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες, το κόστος αποκατάστασης είναι τεράστιο και η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι εγγυημένη μετά από μια καταστροφή. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να σχεδιάσουμε την εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου βιώσιμου και μακροπρόθεσμου με “πράσινα” χαρακτηριστικά», εξήγησε.