FOLLOW US: facebook twitter

Καϊάφας και “κόκκινα” δάνεια στην ατζέντα της συνάντησης

Ημερομηνία: 22-11-2022 | Συντάκτης:

Του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε, Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με τον Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της Ιαματικής Πηγής και της Λίμνης Καϊάφα, ως ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Π.Ε. Ηλείας αλλά και η διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στα «κόκκινα δάνεια» και εμποδίζουν την υπαγωγή επιχειρηματιών στον Αναπτυξιακό Νόμο, ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, κατά την συνάντηση τους, χθες, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας.

   Ο κ. Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία, επισκέφθηκε τον κ. Γιαννόπουλο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργο Λαμπρόπουλο, και συνεργάτες του, συζητώντας για τα προβλήματα που είχαν «καθηλώσει» επιχειρηματικά την Ηλεία αλλά και για τις πρωτοβουλίες και τα σημαντικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας κίνητρο για επενδύσεις στον Τουρισμό αλλά και στον Πρωτογενή Τομέα και τη Μεταποίηση, καθώς βάσει των στοιχείων του ΕΣΠΑ, οι κύριες επενδύσεις μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ηλεία αφορούν στον τουρισμό και τη μεταποίηση.

Οι φωτιές του 2007, τα «κόκκινα δάνεια», ο Καϊάφας

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. ΗλείαςΒασίλης Γιαννόπουλος, δίνοντας μια συνολική εικόνα της επικρατούσας κατάστασης στην Ηλεία, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, την «ρίζα» του προβλήματος – όπως είπε – σημειώνοντας ότι η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, η οποία εντάθηκε με την οικονομική κρίση που επακολούθησε, οδήγησε σε δημογραφική συρρίκνωση, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν ισχυρές τάσεις αποεπένδυσης. «…Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εν μέσω της οικονομικής κρίσης “κοκκίνισαν”, κι αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο, μια ολόκληρη γενιά επιχειρηματιών να αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό και από γενικότερα επενδυτικά σχέδια», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος.

   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αντιπεριφερειάρχηςστο ζήτημα της αξιοποίησης της Ιαματικής Πηγής και της Λίμνης του Καϊάφα, για την οποία, μολονότι έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις αρχές του έτους, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. «Πρόκειται για μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, με πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες, η αξιοποίηση της οποίας δεν έχει προχωρήσει λόγω των περιορισμών του Π.Δ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Προφανώς και δεν ζητάμε την κατάργησή του, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να εκπονηθούν περιβαλλοντικές μελέτες για την προστασία της περιοχής, χωρίς αποκλεισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ήπιες τουριστικές επενδύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί η “χρυσή τομή” και αυτά τα δυο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς όφελος της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα για αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργασιών του Αναπτυξιακού Νόμου, με φυσικό επακόλουθο την αναπτυξιακή ώθηση της Ηλείας», τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη, έχει υποβληθεί αίτημα υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο για την ανέγερση Ξενοδοχειακής Μονάδας 5* στην περιοχή του Αγίου Ηλία, ενώ υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο Κατάκολο, στην Σκαφιδιά και στον Άγιο Ανδρέα (Πύργου).

«Η Π.Ε στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης»

   Ο κ. Παπαθανάσης, άκουσε με προσοχή τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλου – τις οποίες προσυπέγραψε και ο Βουλευτής κ. Νικολακόπουλος – διαβεβαιώνοντας τους ότι η Π.Ε Ηλείας και συνολικά η Π.Δ.Ε. βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης. «Πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι πυλώνας για την επόμενη ημέρα. Έχουμε στρέφει το ενδιαφέρον μας στην Περιφέρεια, διοχετεύοντας πολλά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε αυτή, προκειμένου να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξή της», σημείωσε ο κ.Παπαθανάσης.

Απαντώντας στα δυο καίρια ζητήματα που έθεσε ο κ.Γιαννόπουλος, εξήγησε πως το θέμα των δανείων απασχολεί έντονα την Κυβέρνηση, γι’ αυτό και έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός Εγγυοδοτικού Προγράμματος μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας (με ποσοστό εγγύησης 80%) προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ όσον αφορά την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» προγράμματα από την ΚΑΠ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, από το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από το Υπ. Ενέργειας, και όλα, μπορεί να αφορούν μια επιχείρηση. «Δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την πλειάδα των χρηματοδοτικών εργαλείων που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, και ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο. Παπαθανάσης.

    Όσον αφορά τον Καϊάφα, ο αναπλ. Υπουργόςαναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, λόγω των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ωστόσο διαβεβαίωσε πως υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων για την ρύθμιση ζητημάτων και την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, που θα δώσει αναπτυξιακή άνθηση στην περιοχή και συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia